Happy Wheel

Happy Wheel

sunnuntai 19. syyskuuta 2010

JOOGAKOULU Osa 4: Löydä oma joogamuotosi

Tässä päivitetty versio kesällä www.foodit.fi -sivustolle kirjoittamastani jutusta eri joogatyyleistä.


More Partner Yoga
Joogaa on monenlaista, samoin ohjaajia. Jokainen ohjaaja ohjaaja tunnit omalla tavallaan painottaen eri asioita. Pohjimmiltaan jooga on kuitenkin hengittämistä, sillä hengitys toimii siltana kehon ja mielen välillä. Joogan tavoitteena on saada mielessä jatkuvasti pyörivät ajatukset hiljenemään ja siten keho ja mieli toimimaan yhdessä. Kannattaa kokeilla rohkeasti eli tyylejä ja löytää oma(t) suosikki(nsa). Tässä tiivistys eri joogamuodoista:

Hathajooga
Joogan kantamuoto, joista muut joogamuodot ovat kehittyneet. Pitää sisällään sekä asanat eli fyysisen harjoituksen, meditaation, kriyat eli puhdistautumisharjoitukset, pranayaman eli elinvoiman virtaamisen tehostamisen hengityksen avulla sekä joogafilosofiaan kuuluvat eettiset ohjeet ja moraalisäännöt.

Useimmissa paikoissa hathajoogatunti on melko kevyt, mutta se voi olla myös äärimmäisen vaativa. Länsimaissa usein opetetaan vain rentoutumista ja venyttelyä sekä kevyehköjä asanoita jättäen hathajoogan muut osa-alueet vähemälle.

Astangajooga
Astangajooga kehittää voimaa, notkeutta ja ketteryyttä, ja se  on joogamuodoista fyysisesti vaativin. Astangajoogalle on ominaista voimakkaasti lämmittävä ujjayi-hengitys sekä asanoiden sitominen yhteen vinyasoiden eli tietyn siirtymäliikesarjan avulla. Monille nämä vinyasat ovat hyvin haastavia.


Kundaliinijooga
Perustuu sikhien perinteeseen. Sisältää sekä kevyitä että voimakkaita harjoituksia, joiden tarkoituksena on vapauttaa kundaliinienergia eli elämän ja henkisen kehityksen energia. Monia erilaisia meditaatiomeneltemiä. Fyysiseltä vaativuudeltaan hathan ja astangan väliltä. Lopussa usein kaunis loppulaulu May the Longtime Sun Shine Upon You.

Tantrinen jooga 
Hathajoogaa, mutta mukana ovat myös joogaperinteen muutkin osa-alueet asanoiden lisäksi. Yhdistää veda-kirjallisuutta, Tiibetin tantrismia ja Kashmirin Shavaismia.

Sivanandajooga
Dynaamisempi versio hathajoogasta.

Hotjooga
Perustuu Bikram-joogaan. Tietty asanasarja, joka tehdään 38-asteisessa huoneessa (tunnin kuluessa lämpötila kohoaa vielä tästä ylöspäin). Lämmön tarkoitus on edistää hikoilemista ja sitä kautta puhdistumista. Lisäksi lämpö auttaa lihaksia venymään ja ennaltaehkäisee lihasten kipeytymistä. Kokemukseni mukaan puhtaasti fyysisin joogamuoto, jossa ei kiinnitetä kovin paljon huomiota henkiseen puoleen. Erittäin hyvä kuntoilulaji ja tuki painonpudotukseen. Erikseen on tarjolla hotmeditaatiota.

Yinjooga 
Pehmein ja hitain joogamuodoista. Hitaita ja syviä, 3 - 5 minuuttia kestäviä venytyksiä. Venyttää sidekudosta ja tehostaa aineenvaihduntaa. Erinomainen palautumiseen ja notkeuden lisäämiseen.

Iyengarjooga
Herra  B.K.S. Iyengar on kehittänyt joogamuodon, jossa asanat linjataan tarkasti. Apuna voidaan käyttää mm. joogavöitä, joogatiiliä, tyynyjä, peittoja ja tuolia. Iyengarjooga sopii kaikille; niillekin, joilla on vammoja ja rajoituksia. Iyengar ei itse pystynyt aluksi tekemään perinteisiä asanoita omien rajoitustensa vuoksi, joten hän kehitteli itselleen apukeinoja. Näiden kokeilujen ja anatomian opiskelun myötä hän kehitti oman jaagamuodon.

Hatha Vinyasa Flow
Fyysiseltä vaativuudeltaan hathan ja astangan väliltä. Yhdistää hathajoogaa, astangaa, iyengaria sekä ns. viiden elementin (vesi, tuli, ilma, maa, eetteri) joogaa. Liikkeet sidotaan yhteen hengityksen mukaan kuten astangassakin, mutta vakiona pysyvän siirtymäsarjan sijaan asanat nidotaan yhteen kokonaisuuksiksi, joissa on tanssillisia piirteitä. Ohjaaja ohjaa asanat tarkasti ja anatomisesti oikein antaen eri vaikeustasoja sekä sovittaen asanat erityistarpeisiin. Tällä joogamuodolla on terapeuttisia eli parantavia elementtejä niin keholle kuin mielelle. Tunnilla on usein musiikkia, ja asanoiden apuna käytetään erilaisia mielikuvia. Tuntiin kuuluu meditaatiota ja/tai keskittymisharjoitus.


Oma opetukseni edustaa tätä joogatyyliä, ja olen opiskellut joogaopettajaksi Thaimaassa Absolute Yoga Sanctuaryssa opettajinani kanadalainen Stephen Thomas, taiwanilainen Rachel Tsai sekä saksalainen anatomianopettaja Richard.  :-*

Naurujooga
Intialaisen lääkärin Madan Katarian kehittämä joogamuoto. Hänen mukaansa nauru on mielentila, ja naurujooga on fyysinen tapa aloitta nauru. Naurujooga lievittää stressiä, vapauttaa luovuuden ja auttaa löytämään sisäisen lapsen. Naurulla ei ole väriä eikä aksenttia, jokainen osaa nauraa. Nauraminen lisää hyvää oloa ja yhteenkuuluvuutta. Madan Katarian tavoite on edistää maailmanrauhaa saamalla ihmiset nauramaan enemmän ja nauramaan yhdessä. Naurujoogatunti koostuu kehoa ja mieltä lämmittelevistä leikeistä, syvähengityksistä, yhdessä tehtävistä eli katsekontaktiin perustuvista nauruharjoituksista, vapaan naurun osiosta sekä loppurentoutuksesta. Toinen huippusuosikkini ja ohjaamani joogatyyli! Hou hou hah hah haa!  ;D


Lisäksi on olemassa mm. taojoogaa, hormonijoogaa, purnajoogaa, mammajoogaa, äiti ja lapsi -joogaa, tiibetiläistä sydänjoogaa, parijoogaa, jooga-akrobatiaa yms. 


Lord Ganesh

Mielestäni kattavin valikoima erilaisia joogamuotoja löytyy Joogakoulu Shantista Helsingin Runeberginkadulta. Ja omistaja Kylli Kukk on aivan ihana! Täynnä valoa, lempeyttä ja kauneutta. Samat elementit ovat havaittavissa myös Shantin energioissa ja sisustuksessa. Joogakoulu elähdyttää jo visuaalisella ja energeettisellä kauneudellaan.  ;D Myös joogasali Asana Sörnäisissä on lämminhenkinen ja monipuolinen joogasali, josta löytyy astangajoogaa, dynaamista joogaa, lempeää joogaa sekä tietääkseni ainoana paikkana Helsingissä myös parijoogaa. :)


Kuvat täältä: http://www.flickr.com/photos/milagroretreats/3943643666/in/faves-53848823@N07/ 
ja http://www.flickr.com/photos/biet/1392953089/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihanaa, että jätät kommentin! Pidäthän kommenttisi sävyn rakentavana ja kaikkia kunnioittavana. Erilaiset mielipiteet ja rakentava kritiikkikin ovat tervetulleita, niistä voi aina oppia uutta. Toivon kuitenkin, että blogin sävy säilyy positiivisena. Kiitos! =D