Happy Wheel

Happy Wheel

lauantai 18. syyskuuta 2010

JOOGAKOULU. Osa 3: Footwork eli maadoittumisen tärkeys

Bamboo Feet
Kuva täältä: http://www.flickr.com/photos/jessicanew/222329211/

Oma joogaopettajani Stephen Thomas muistutti meitä aina jalkatyöskentelyn tärkeydestä. WORK THOSE FEET! Itse asiassa asanoiden eli jooga-asentojen rakentamisen suunta on alhaalta ylös. On tärkeää luoda hyvä maayhteys ja tukeva pohja, jonka varaan muun asennon voi sitten rakentaa. Niinpä puhumme tänään jalkatyöskentelystä eli maadoittumisesta.


Jalkatyöskentelyssä on neljä osaa: painopiste, varpaat, tukipisteet ja kaaret. On tärkeää ymmärtää, että tasapainoisessa asanassa kehon painopiste ei ole lantiossa - vaan jalkaterissä. Tässä auttaa mielikuva siitä, että ihminen on kuin puu, jonka juuret ovat yhtä suuret kuin sen oksat. Toisin sanoen ihminen ulottuu yhtä pitkälle maan alle kuin sen yläpuolelle. Näin ollen ihminen ei lopu jalkateriin, vaan niiden kohdalla on hänen energiakehonsa puoliväli ja fyysisen kehonsa painopiste. Voit kokeilla seisoa yhdellä jalalla ja huomata eron tasapainossa, kun luot tämän mielikuvan.


Seuraava tärkeä tarkistupiste ovat varpaat. Ne menevät helposti kippuraan tasapainoa vaativissa asennoissa. Kuitenkin olisi tärkeää pitää kaikki varpaat ojennettuina suoriksi lattiaa vasten. Aluksi tämä voi olla yllättävän haastavaa, ja voit auttaa varpaita suoristumaan painamalla niitä kädellä. Toinen hyvä apukeino on nostaa ensin varpaat kohtisuoraan ylös kohti kattoa ja laskea ne sitten tietoisesti vasten mattoa. Voit myös harottaa varpaat erileen toisistaan harakanvarpaiksi ja rentouttaa sitten varpaat lepoasentoon suoriksi eteenpäin. Varpaiden suoristaminen on tärkeää siksi, että saat mahdollisimman laajan kosketuspinnan lattiaan.


Seuraava tarkistettava asia ovat tukipisteet: kaksi päkiässä ja kaksi kantapäässä, toisin sanoen jalan keskilinjan molemmin puolin sekä vaaka- että pystytasossa. Pyri jakamaan painosi tasaisesti näille neljälle tukipisteelle. Kuvittele tukipisteitä kasvavan vankat juuret maan sisään, niin luot asentoosi vakautta.


Sokerina pohjalla ovat jalkaterän kolme kaarta: kaari jalan sisäsyrjällä, varpaiden alla sekä ulkosyrjällä. On tärkeää aktivoida näistä jokainen. Jos sinulla on madaltunut jalkaholvi (kuten minulla), joudut käyttämään kaarien aktivoimisessa hyväksi lihaksia pohkeen sisä- ja ulkosyrjällä.


Allaoleva Annen piirtämä upea piirros kuvaa jalkatyöskentelyn merkitystä hienosti. Kiitos Annelle luvasta käyttää kuvaa!


Vrksasana - puu. Kuva lainattu luvalla blogista Kuvia matkalta (http://kuviamatkalta.blogspot.com)
Kun teet mitä tahansa seisoma-asentoa, kiinnitä huomiosi jalkojen aktiivisuuteen. Samoin kiinnitä siihen huomiota ollessasi adho mukha svanasanassa eli alaspäin katsovassa koirassa. Kiinnitä jalkatyöskentelyyn erityistä huomiota, jos tunnet olosi huteraksi seisoma- ja tasapainoasennoissa. Itse asiassa tasapainoasennoissa tärkeimmässä roolissa on juuri jalkatyöskentely ja maadoittuminen. 


Kuten aina, tärkeintä joogassa on hyvä olo ja tasapaino levon ja työskentelyn välillä. Suhtaudu myös jalkatyöskentelyyn rennosti ja uteliaasti. Huomaat varmasti nopeasti sen tuomat edut harjoitteluusi!


2 kommenttia:

  1. Todella hyviä vinkkejä - kokeilen ensi kerralla joogassa muistaa etenkin tuon juurihomman, se kuulostaa mielenkiintoiselta ja hauskalta :)

    VastaaPoista
  2. Anne, kiva että oli hyötyä. Odotan mielenkiinnolla kuulumisiasi siitä, miten jalkatyöskentely vaikutti joogaharjoitukseesi. Niin, ja suurkiitos itsellesi, että sain käyttää tässä jutussa upeaa piirrostasi. Tässä tapauksessa ainakin yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa! ;)

    VastaaPoista

Ihanaa, että jätät kommentin! Pidäthän kommenttisi sävyn rakentavana ja kaikkia kunnioittavana. Erilaiset mielipiteet ja rakentava kritiikkikin ovat tervetulleita, niistä voi aina oppia uutta. Toivon kuitenkin, että blogin sävy säilyy positiivisena. Kiitos! =D