Happy Wheel

Happy Wheel

sunnuntai 25. elokuuta 2013

Intialainen päähieronta - helppo sarja kotiin

headmassage

Ohjaan Etnofitnessillä intialaista päähierontaa (lyhyemmin iph) ryhmille. Usein minulta kysytään, olisiko mahdollista saada ohjeet mukaan, että voisi tehdä hieronnan kotona. Sarja kun unohtuu helposti. Ei huolta. Kun tekee intialaista päähierontaa kotioloissa (siis ei ammattimaisesti), siinä ei ole tarkkoja ohjeita. Oikeastaan ainoa sääntö on se, että hierottava ei missään vaiheessa saa kokea kipua. Tämän kun pitää mielessään, ei voi mennä harhaan. Intialaisen päähieronnan hoito-ote on siis selkeästi kevyempi kuin klassisen tai urheiluhieronnan ote. Hoidon tarkoituksena on aktivoida oksitosiinin eritys sekä  elvyttää verenkiertoa ja lymfanestekiertoa, ei niinkään avata lihaksia.  Toisen ihmisen kosketus itsessään on jo niin miellyttävä ja eheyttävä, että liikkeitä voi varioida vapaasti. Kannattaa myös muistaa, että hierottavan kanssa voi jutella: häneltä voi kysyä millaisesta kosketuksesta hän pitää, kutiaako hän helposti, onko hänellä kipuja ja tuntuuko tämä liike hyvältä. Jos ei tunnu, aina voi varioida ja keksiä uutta! Haluankin rohkaista kotihierojia luottamaan itseensä ja kokeilemaan rohkeasti uutta! :D

Jos suunnittelee tekevänsä hierontoja usein, kannattaa opetella tekemään hieronnat ergonomisesti. Nämä ohjeet on tarkoitettu amatööreille kotihoitoon, näillä ei siis tule intialaisen päähieronnan ammattilaiseksi eikä näillä ohjeilla voi kutsua itseään intialaisen päähieronnan taitajaksi. Mutta kotihierontaan lisäämään kaikkien (niin hierojan kuin hierottavan) hyvinvointia nämä sopivat. Ja jotta hierontahetki olisi miellyttävä myös hierojalle, on hyvä opetella ottamaan voima sormien ja käsivarsien sijaan painonsiirrosta.

Hieronnat voi tehdä ilman öljyä tai hierontaöljyn kanssa. Öljyyn voi lisätä muutaman tipan eteeristä öljyä. Esimerkiksi laventeli rentouttaa ja auttaa nukahtamaan, sitruuna piristää, eukalyptys helpottaa flunssan oireita ja teepuuöljy puhdistaa päänahkaa. Intialaisilla naisilla päähieronta on osa hiustenhoitoa, ja he käyttävät öljyä. Toisaalta öljy sotkee helposti vaatteet ja sen jälkeen hiukset on pestävä. Niinpä hoito onnistuu mainiosti myös ilman öljyä. Molempi parempi.

Ja sitten varsinainen hoitosarja.


KESKITTYMINEN. 
Pyydä hierottavaa istumaan selkänojalliseen tuoliin molemmat jalkapohjat maassa ja selkä suorana. Pyydä häntä tämän jälkeen etsimään itselleen mahdollisimman rento ja mukava asento. Seiso tuolin selkänojan takana tukevassa mutta rennossa asennossa. Hengitä muutaman kerran syvään ja rauhallisesti. Kun hengität rauhallisesti ja levollisesti, hoidettavankin on helpompi rentoutua. Pyri tekemään kaikki hoitoliikkeet rennosti ja kevyesti niin, että et jännitä hartioitasi.

1. HARTIA-L. 
Aseta kätesi asentoon, jossa peukalo ja etusormi muodostavat L-kirjaimen. Aseta peukalosi selkärangan molemmin puolin lapaluiden alareunaan. Pyöritä pehmeästi 3 pientä pyöritystä ja  pysähdy. Pienet tauot ovat tärkeitä, ne antavat keholle ja mielelle signaalin pysähtyä ja rentoutua. Ota pyörityksiin voima painonsiirrosta, ei käsivarsista. Tämä on hierojalle kevyempää ja hierottavalle miellyttävämpää, kun voima tulee laajemmalta alueelta eikä terävästi sormista. Siirrä nyt peukaloita hieman ylöspäin lapaluiden reunaa pitkin, tee 3 pyöritystä ja pysähdy. Siirrä vielä peukalot lapaluiden yläosan keskelle ja pyöritä 3 kertaa. Pidä peukalot ylhäällä lapaluiden päällä, laske muut sormet alaviistoon alas. Nosta "siivet" ylös 3 kertaa.

2. RINTA-L. 
Aseta nyt peukalot hartialinjalle, pudota muut sormet toiselle puolelle eli rintakehälle. Tee yhdessä olevilla sormenpäillä 3 pientä pyöräytystä solisluun päällä, pysäytä. Levennä otetta ja laske sormet hieman alemmas, tee 3 pyöräytystä. Levennä vielä otetta ja tee 3 pyöräytystä. 

3. HARTIAN PAINALLUKSET.
Aseta kyynärvarren pehmeä osa hierottavan hartialinjalle aivan niskan juureen, hartian "alkukohtaan". Nojaa painoa eteenpäin käsivarsille ja hengitä muutaman kerran rauhallisesti. Näin hartialihas ja päännyökkääjälihas venyvät. Siirrä käsivarsia hartialinjan keskelle, nojaa painoa uudestaan käsivarsille ja hengitä taas pari kertaa. Siirrä lopuksi kyynärvarret vielä leveämmälle, lähelle hartialinjan päätä. Nojaa. Palaa sitten takaisin painaen ensin hartialinjan keskeltä, sitten läheltä niskan rajaa. 

4. HARTIA-8
Pidä toisella kädellä kiinni hierottavan hartiasta ("älä hylkää hierottavaa") ja siirry  seisomaan hänen sivulleen. Piirrä toisella kädellä suurta poikittaista kahdeksikkoa eli äärettömän merkkiä lapaluiden ja hartian alueelle. Tämä elvyttää lymfakiertoa.

5. KÄSIVARSIEN SIVELYT
Siirry takaisin hoidettavan selän taakse. Aseta kätesi hänen kyynärpäilleen, sivele siitä kevyillä mutta reippailla otteilla käsivarret ylös ja jatka liike niskaan hiusrajaan asti. Toista muutaman kerran.  

------ ----- -------
Nyt siirrytään varsinaisesti pään alueelle, kun on saatu rentoutettua lihaksia, jotka helposti tukkivat verenkiertoa päähän. 

6. NISKA-T
Ajattele hierottavan niskaan ja vähän hiusrajan yläpuolelle kallonpohjan kohdalle iso T-kirjain. T:n juuri on niskassa, ja kallonpohjassa ovat sivusakarat. Hiero ensin juuri alhaalta ylöspäin peukalolla ja keskisormella niskalinjan molemmin puolin pehmeillä pyörityksillä kolmen pyörityksen sarjoissa, joiden välissä on pieni tauko. Hiusrajassa pyörittele ensin kapeammalla otteella ja levennä sitten otetta. Palaa samaa reittiä takaisin eli kavenna otetta ja palaa juuri alas.

7. TAKARAIVON KUMITUS
Tue hierottavan päätä pitämällä kiinni hänen otsastaan. Ota käyttöön toisen kämmenen päkiä eli käden sisäpuolen pehmeä kohouma. Tee kevyttä mutta ripeää siksakkia takaraivossa ja niskassa, ikään kuin kumittaisit isoa aluetta.

8. SIVUJEN JA KOKO PÄÄN KUMITUS
Kumita sitten samalla tavalla pään vasen puoli, sitten oikea puoli ja lopuksi molemmat puolet yhtäaikaa. Kumita ylös-alas. Tässä menevät hiukset sekaisin.

9. RUUVIT LÖYSÄLLE
Avaa stressiruuvit pyörittelemällä. Yritä saada liikkeelle päänahka, älä pyörittele vain hiuksia. Näin aktivoit verenkierron päänahassa ja edistät hierottavan hiusten hyvinvointia ja kasvua. Korvalinjassa on 3 ruuvia: ensimmäinen ruuvi on korvan ja posken liittymäkohdassa, toinen korvan korkeimman kohdan yläpuolella ja kolmas korvan takana niskassa. Seuraava linja kulkee korvalinjan ja pään keskilinjan välissä, ja siinä on 4 ruuvia. Pään keskilinjassa niskasta takaraivon ja päälaen kautta otsalle hiusrajaan on 5 ruuvia. Avaa ruuvit myös pään toiselta puolelta.

10. HUOLET POIS
Palauta mieleesi, miten kissa ui. Tee suuria vispiläliikkeitä hipaisten kevyesti hierottavan päätä. Liiku hierottavan ympäri niin, että saat häädettyä huolet pois kaikkialta.

11. MUROTAIKINA
Upota sormenpääsi hierottavan hiuksiin. Nypi hiuksia ja päänahkaa kuin tekisit murotaikinaa.

12. SHAMPOO
Pese huolet ja stressi pois. Käytä kaikkia sormiasi ja hiero nimenomaan hiuspohjaa, ei niinkään hiuksia.

13. TUKISTUKSET
Aktivoi hiuspohjan verenkierto tekemällä pienenpieniä tukistuksia. Aseta sormet mahdollisimman lähelle hiusten tyveä ja vedä pieniä tuppoja kerrallaan kohtisuoraan ylöspäin. Älä vedä hiuksia taakse tai eteenpäin (sattuu!) vaan tyvestä kohtisuoraan ylöspäin. Liikkeen ei tarvitse olla suuri. Riittää, että päänahka kohoaa hieman.

14. PRINSESSASIVELYT
Pöyhimisen jälkeen siisti hiukset ojennukseen pitkillä rauhallisilla sivelyillä. ("Harjaa kauniin prinsessan hiuksia.")

15. OTSALINJA
Voit aktivoida linjat joko rauhallisilla sivelyillä tai pienillä pyörityksillä. Aseta keskisormen päät (pehmeä tyyny sormenpäässä) kulmakarvojen keskelle. Vedä siitä sormenpäillä suorassa linjassa kohti ohimoita ja hiusrajaa.

16. POSKILINJA
Aseta nyt keskisormet nenän tyveen, nenän molemmin puolin. Vedä tai pyörittele linja kohti korvia. Kysy hierottavalta, kumpi tuntuu hänestä miellyttävämmältä. Usein poskilihakset kaipaavat hierontaa, silloin pyörittely voi tuntua miellyttävämmältä.

17. LEUKALINJA
Aseta sormet vielä leuankärkeen. Vedä tai pyörittele leukalinja kohti korvia. 


18. KORVAT
Korvanlehdestä löytyvät kaikki kehon eri osia edustavat akupisteet. Siksi korvanlehtiä on hyvä hieroa. Se aktivoi ja rentouttaa koko kehon. Aseta kädet korvan yläosaan. Ota korvanlehti varovasti etusormen ja peukalon väliin, pyörittele lehteä sormien välissä ja "rullaa" lehti ylhäältä alas asti. Kun pääset korvalehden alanipukkaan, "tiputa pisarat lampeen".

19. OTSAN JA INTUITION AKTIVOINTI
Aseta molempien käsien etu- ja keskisormet (taas pehmeät tyynyt) otsan keskelle. Tee 3 pehmeää pyöräytystä ja pysähdy. Siirrä sormet hieman leveämmälle, pyörittele kolme kertaa ja pysähdy. Pyörittele lopuksi vielä ohimot. Nämä pehmeät pyörittelyt voivat helpottaa päänsärkyä, ja niitä voi tehdä itsekin.

20. PRINSESSASIVELYT
Sivele vielä rauhallisesti hiuksia pitkillä vedoilla.

PÄÄTÖS
Aseta kyynärvarret hierottavan hartioille, nojaa eteenpäin ja siirrä painoa käsivarsille. Hengitä muutaman kerran rauhallisesti. Päätä hieronta ja kysy hierottavalta, miltä hänestä tuntui. Tarjoa hänelle lasi vettä ja kehota juomaan päivän aikana tavallista enemmän. Päähieronta aktivoi aineenvaihduntaa ja edistää kuona-aineiden poistumista kudoksista. Prosessia on hyvä tukea juomalla runsaasti vettä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihanaa, että jätät kommentin! Pidäthän kommenttisi sävyn rakentavana ja kaikkia kunnioittavana. Erilaiset mielipiteet ja rakentava kritiikkikin ovat tervetulleita, niistä voi aina oppia uutta. Toivon kuitenkin, että blogin sävy säilyy positiivisena. Kiitos! =D