Happy Wheel

Happy Wheel

tiistai 13. heinäkuuta 2010

Kirosana nimeltä "pitäisi"

Olen töissä ammattiopistossa, ja kuulen päivittäin liudan kirosanoja. Pahin on kuitenkin pääni sisällä toistuva "pitäisi", joka terrorisoi mua jopa lomalla. Pitäisi olla laihempi. Pitäisi liikkua enemmän. Pitäisi olla enemmän auringossa. Pitäisi olla ruskettuneempi. Pitäisi olla pidemmällä henkisellä polulla. Pitäisi olla jo selvillä elämäntehtävä. Pitäisi olla onnellinen. Pitäisi nauttia joka hetki. Pitäisi olla tehokas eikä tuhlata aikaa. Pitäisi lukea kirjat x, y ja z. Pitäisi pystyä tekemään vinyasat. Pitäisi meditoida. Pitäisi olla terveempi. Pitäisi olla aktiivisempi. Pitäisi olla sosiaalisempi. Pitäisi olla siistimpi. Pitäisi olla järjestelmällisempi.... Ja lista jatkuu loputtomiin.

Päänisisäinen kirosana ajaa mut hulluksi ja saa masentumaan. Luovutan ennen kuin ehdin edes aloittaa, sillä koen olevani niin kaukana tavoitteesta, että yrittäminen tuntuu turhalta. Koen itseni huonoksi ja epäonnistuneeksi. Kun teen jotain ja onnistun jossain, listalla on vielä valtava määrä asioita, jotka "pitäisi" tehdä. Hiiteen koko pitäisi! Hemmetti, mikä terroristi! Nämä itselleni asettamat pitäisi-vaatimukset ovat suurin energiasyöppö ja syy masennukseeni.

Hmm. Ehkä niihin pitää vaan suhtautua kuin kasvimaan rikkaruohoihin. Ne vievät tilaa, kasvavat ja leviävät nopeasti ja päästessään rehottomaan tukahduttavat hyödylliset kasvit. Kaikkia ei saa ehkä kerralla pois, ja joillakin voi olla näkymättömissä juuria. Mutta aina kun saa itsensä kiinni "pitäisi"-ajatuksesta, sen voi nyhtää pois. Ehkä ne siitä häviävät yksi kerrallaan. I hope.

No, tänään tilasin Suomalaisen kirjakaupan nettikirjakaupasta kaksi Gabriel Cousensin kirjaa: masennuksen torjunta loppuiäksi ja tietoinen syöminen. Tästä tää lähtee.

Ja kysymys: miksi mun "pitäisi" olla missään muualla kuin siinä, missä nyt olen? Seize the day ja nauti matkasta. Olen vasta matkani alkutaipaleella. Ja jo nyt, syötyäni vajaan viikon aamupalaa lukuunottamatta kypsentämätöntä ja puhdasta ruokaa, olo on hyvä. Olen energisempi ja tarvitsen vähemmän unta. Ei kaikkea voi saavuttaa kerralla, ja jokainen kulkee oman polkunsa. Minun polkuni on tälläinen ja olen nyt tässä. Se riittää. :D


7 kommenttia:

 1. Heh, se on kyllä kirosanoista pahin. :) Mutta tosi äkkiä se kyllä häviää, kun se on tiedostettu. Se on nimittäin niin ilmiselvää, ettei meidän "pidä" yhtikäs mitään.

  VastaaPoista
 2. Tuttu tunne täälläkin. Kiva lukea sun kuulumisisa täältä blogista :)

  T.Tiitu

  VastaaPoista
 3. Kiva, että olet tullut lukemaan blogiani! Haudataan yhteistuumin mokoma kirosana! :)

  VastaaPoista
 4. Annoit taas ajattelemisen aihetta, kiitos siitä Liisa. Seize the day ja nauti matkasta!

  VastaaPoista
 5. Mahtavaa..nyt ehdin minäkin tutustua sun uuteen blogiin ja hitsi..täällä on jo kamalasti tekstiä..pitäisi..hehe no ei..luen ku ehin! :D

  VastaaPoista
 6. Hei mahtava blogi! kiitos siitä!! :)
  Mua kiinnostaakin tuo kirja masennuksen torjunnasta, onkohan siitä hyötyä vakavaa masennusta sairastaville?

  VastaaPoista
 7. Kiitos, Sannita! Kivaa, että tästä blogista on ollut sulle hyötyä. Suosittelen kyllä lämpimästi tuota Mielekkäästi irti masennuksesta -kirjaa ja etenkin sen meditaatio-cd.tä. Toki muutos vaatii aikaa, mutta ainakin omalla kohdallani cd:n meditaatiot sysäsivät liikkeelle positiivisen kierteen. Aluksi itselläni kehomeditaatio tuntui tosi työläältä ja tuskalliselta, en olisi millään malttanut vain pötkötellä ja kuulostella oloani. Mutta se on nimenomaan avaintaito. Lisäksi esim. tietoisen läsnäolon joogasta tulee välittömästi tosi hyvä olo. Cd:llä on myös harjoituksia, joita voi tehdä pitkin päivää, tarjota itselleen pienen levähdystauon, joka tuo hyvää oloa. Näin saa omiin kehää kiertäviin ajatuksiin breikin. Myös kirjassa on monia hyviä harjoituksia. Toivottavasti kirjasta on sulle apua! Omalla kohdallani se toimi loistavasti. :)

  VastaaPoista

Ihanaa, että jätät kommentin! Pidäthän kommenttisi sävyn rakentavana ja kaikkia kunnioittavana. Erilaiset mielipiteet ja rakentava kritiikkikin ovat tervetulleita, niistä voi aina oppia uutta. Toivon kuitenkin, että blogin sävy säilyy positiivisena. Kiitos! =D