Happy Wheel

Happy Wheel

sunnuntai 9. lokakuuta 2011

Mummon neliö

Huom! Tämä neliö on tehty lankaan nähden liian pienellä koukulla, siksi se on vähän "ahdas".


Olemme koulussa perehtyneet erilaisiin toimintoihin, kuten kunnon toimintaterapeuttien kuuluukin. Olemme mm. punoneet pajua, piirtäneet yhdessä ja käyneet ulkoiluttamassa dementoituneita vanhuksia. Huikeimman vaikutuksen teki virkkauspaja, jossa opettelimme virkkaamaan mummon neliöitä. Olen virkannut edellisen kerran ehkä noin 25 vuotta sitten. Olen kyllä joskus katsellut virkkausohjeita, mutta en saanut niistä tolkkua, kun en muistanut, mikä on kiinteä silmukka pylväästä nyt puhumattakaan. Virkkauspajassa oli ihanaa se, että vetovastuussa olevat opiskelutoverit ohjasivat meitä ihan kädestä pitäen ja näyttivät, miten erilaiset silmukat tehdään. Niinpä moni meistä koki varsinaisen virkkausherätyksen, ja nykyään yhdellä jos toisella on luennoilla mukana lankakeriä ja virkkuukoukku. Itse en ole vielä virkannut tunneilla, iltaisin sen sijaan olen virkannut neliöitä intopiukkana. Näihin jää suorastaan koukkuun! Virkkaaminen on yllättävän hauskaa ja meditatiivista, siinä pääsee usein nopeasti kokemaan flow-kokemuksen. Tässä pari vinkkiä, joiden olen itse huomannut auttavan.
 • Alkuun kannattaa tehdä vaikka jokainen kierros eri värillä, niin systeemi hahmottuu helpommin. Itse ainakin koin todellisen ahaa-elämyksen, kun neliön muodostuminen hahmottui kerros kerrokselta ja nurkka nurkalta.  
 • Netistä löytyy erilaisia ohjeita. Me teimme koulussa mallia, jossa kulmiin tehtiin 2 x 3 pylvästä ja väleihin 3 pylvään ryhmä. Omalla käsialallani neliöstä tulee kuitenkin säännöllisempi eivätkä reiät jää liian suuriksi, kun noudattaa koko ajan periaatetta 4 pylvästä, 2 ketjusilmukkaa. Toisin sanoen kulmiin 4 pylvästä, 2 ketjusilmukkaa, 4 pylvästä. Väliin 2 ketjusilmukkaa, sitten koloseen 4 pylvästä. Taas väliin 2 ketjusilmukkaa ja kulmaan 4 pylvästä, 2 ketjusilmukkaa, 4 pylvästä.
 • Värinvaihdon yhteydessä langanpää kannattaa päätellä eli virkata pylväiden alle niitä virkatessa, niin ei tarvitse myöhemmin enää erikseen päätellä lankaa vaan sen voi leikata saman tien. 
 • Kokeile eri paksuisia lankoja ja koukkuja. Mulla on ollut käytössä vain 3.0 mm virkkuukoukku. Joihinkin lankoihin se on liian iso (hyvin ohuet langat), toisiin taas liian pieni. Esim. paksua villalankaa virkatessa osa langan kuiduista meinaa jäädä matkasta. Samoin työstä tulee hieman ahtaan oloinen. Mutta harjoittelu tekee mestarin, ja kokeilemalla eri vaihtoehtoja oppii hahmottamaan sopivan koukku + lanka -yhdistelmän. 


Mummon neliön ohje:
 • 0. kierros eli aloitus: Tee aloitussilmukka. Luo sen jälkeen 8 ketjusilmukkaa.
 • Yhdistä renkaaksi piilosilmukalla: pujota koukku ensimmäisen silmukan läpi, ota lanka koukulle ja vedä molempien silmukoiden läpi.


  • 1. kierros: virkkaa 3 ketjusilmukkaa (=1. pylväs), sen jälkeen 3 pylvästä. Väliin 2 ketjusilmukkaa. Sitten 4 pylvästä, 2 ketjusilmukkaa, 4 pylvästä, 2 ketjusilmukkaa, 4 pylvästä. Yhdistä piilosilmukalla. Nyt sinulla pitäisi olla renkaassa 4 x 4 pylvään sarja, ja kunkin pylväsryhmän välissä kaksi ketjusilmukkaa. Pylväsryhmät muodostavat ristin alkuperäisen ketjun ympärille.
  • Pylväs virkataan näin: ota lanka koukulle, pujota koukku renkaan läpi (ei siis minkään yksittäisen silmukan läpi), ota vielä uudestaan lanka koukulle ja vedä se renkaan läpi. Nyt sinulla on koukulla kolme silmukkaa (2 kunnollista silmukkaa, välissä "langankierto"). Ota taas lanka koukulle ja vedä se kahden ensimmäisen silmukan läpi. Ota uudestaan lanka koukulle ja vedä kahden viimeisen silnukan läpi. Nyt sinulla on valmiina yksi pylväs.

   • 2. kierros: Vaihda väri. Virkkaa uudella langalla yksi kiinteä silmukka (pujota koukku silmukkaan, ota lanka koukulle ja vedä silmukan läpi) "kulmaan" eli ketjusilmukoiden muodostamaan väliin (pylväsryhmä kummallakin puolella). Virkkaa tähän väliin 4 pylvästä, 2 ketjusilmukkaa, 4 pylvästä. Sitten 2 ketjusilmukkaa ja taas seuraavaan kulmaan 4 pylvästä, 2 ketjusilmukkaa, 4 pylvästä. Jatka kierros loppuun tekemällä 2 ketjusilmukkaa, yhdistä piilosilmukalla. 
   • HUOM! Jos jatkat samalla värillä, kuljeta lanka seuraavaan kulmaan virkkaamalla piilosilmukoita välisilmukoihin. 


    • 3. ja 4. kierros: Virkkaa nyt kulmiin 4 pylvästä, 2 ketjusilmukkaa, 4 pylvästä. Sitten 2 ketjusilmukkaa ja välirakoseen 4 pylvästä. Taas väliin 2 ketjusilmukkaa ja kulmaan 4 pylvästä + 2 ketjusilmukkaa + 4 pylvästä. Idea on siis: kulmiin 2 x 4 pylvään rypäs, väleihin 1 x 4 pylvään rypäs. Jokaisen pylväsryppään eli 4 x pylväs jälkeen aina 2 ketjusilmukkaa. Jatka kierros loppuun ja yhdistä piilosilmukalla. 


     • 5. kierros eli päättelykierros: Vaihda väri ja päättele virkkaamalla jokaiseen edellisen kierroksen silmukkaan kiinteä silmukka. 
     Huom! Kuvia valmistuneista neliöistä tulee pian! Mulla oli valmiina kaunis neliö, missä värit sopivat toisiinsa tosi sievästi. Se vain oli myös kissojen mieleen, ja nyt ne ovat jemmanneet sen jonnekin todella hyvään talteen. =D

     Katso täältä millaisen vauvanpeiton toteutin mummon neliöillä.

      Ei kommentteja:

      Lähetä kommentti

      Ihanaa, että jätät kommentin! Pidäthän kommenttisi sävyn rakentavana ja kaikkia kunnioittavana. Erilaiset mielipiteet ja rakentava kritiikkikin ovat tervetulleita, niistä voi aina oppia uutta. Toivon kuitenkin, että blogin sävy säilyy positiivisena. Kiitos! =D