Happy Wheel

Happy Wheel

lauantai 22. lokakuuta 2011

Hyvä, paha D-vitamiini

Nonni, lukihärö aiheutti jälleen mielenkiintoisen tilanteen, mistä seurasi hyvää keskustelua. Olin tosiaan lukenut Nowin D-vitamiinipurkin ohjeen väärin. Siinä sanotaan: "1 kapseli 3 päivän välein." Mun aivot olivat tulkinneet asian "1 kapseli 3:sti päivässä". Mutta ei hätää. Söin valmistetta muutaman viikon keväällä, samoin olen nyt vedellyt tuota hevoskuuriani pari viikkoa. Tuskin mitään peruuttamatonta on päässyt tapahtumaan. Vaikka toki D-vitamiinin yliannostus voi johtaa kalsiumin kertymiseen elimistöön, luiden haurastumiseen ja jopa munuaisten vajaatoimintaan. Mut ajatellaan nyt vaikka niin, että tämä vahva D-vitamiinikuurini on toiminut puolustuksena koulussa jyllääviä useita tauteja vastaan sekä tehostanut stressinsietokykyä. Nyt ajattelin kuitenkin pitää muutaman päivän väliä ja aloittaa sitten maltillisemmalla annostuksella eli yhdellä kapselilla. Se sisältää D-vitamiinia 5000 IU:ta eli 125 mikrogrammaa.

On muuten mielenkiintoista, miten saantisuositukset vaihtelevat eri maissa. Suomessa aikuisten saantisuositus on 7,5 mikrogrammaa/vrk. Kaveri kertoi, että Usassa ja Kanadassa se on 75 mikrogrammaa/vrk. Jotkut lääkärit, kuten Dr. Oz suosittelevat jopa 100 mikrogrammaa/vrk. Wikipedian artikkelissa puolestaan kerrotaan seuraavaa:
Antti Aron mukaan aikuinen ihminen voi nauttia jatkuvasti D-vitamiinia 100 µg/vrk ja lapsi 25 µg/vrk. Amerikkalaisen ja kanadalaisen arvionselvennä mukaan aikuiselle turvallinen päiväannos (Tolerable Upper Intake Level) jatkuvassa käytössä on peräti 250 µg[26]. Kerta-annoksena 2,5 mg (2 500 µg) on turvallinen ja se voi antaa suojaa muun muassa tuberkuloosia vastaan[27][28].
Käytättekö te lukijat D-vitamiinivalmisteita ja minkälaisina pitoisuuksina? Millaisia kokemuksia teillä on?

Lopuksi vielä muuntokaava IU:n (International Unit) ja mikrogrammojen vertailuun. D-vitamiinin määrä kun voidaan ilmoittaa joko mikrogrammoina tai kansainvälisinä yksiköinä.


  • 1 IU = 0,025 mikrogrammaa = 0,025 μg
  • Kansainvälisten yksiköiden (IU) muuntaminen mikrogrammoiksi: kerro IU-luku 0,025:llä. Näin esimerkiksi 5000 IU = > mikrogrammoiksi on 0,025 x 5000 = 125 μg
  • Mikrogrammojen muuntaminen kansainvälisiksi yksiköiksi: kerro mikrogrammojen määrä 40:llä. Näin esim. suomalainen saantisuositus 7,5 mikrogrammaa/ vrk on 40 x 7,5 = 300 IU. 

1 kommentti:

  1. Nykyisen purkkini kyljessä lukee että yksi kapseli päivässä (125 -mikrogrammaista), juuri tilaamassani purkissa lukee että yksi tabletti joka toinen päivä. En ole pitänyt kirjaa, mutta olen ottanut aika lailla joka toinen päivä. Olen ajatellut, että noin 50 mikrogrammaa päivää kohti on ihan jees - niin olen ollut ymmärtävinäni esim. Juhana Harjun blogista.

    Muuten, nyt kun olet korkannut iherb -neitsyyden, niin suosittelen lämpimästi Health Forcen tuotteita! Heillä on upeita jauheita, joissa ei ole mitään ylimääräistä. Smoothieni ovat nykyään taivaallisia - ei pelkästään omasta mielestäni!

    Katsoin piruuttani ko. firman geenimanipuloimattoman lesitiinin hintaa eräässä kotimaisessa nettikaupassa. Pakkohan se oli taas laittaa tilaus vetämään suuren veden taa, kun hinta oli melkein puolet vähemmän...

    VastaaPoista

Ihanaa, että jätät kommentin! Pidäthän kommenttisi sävyn rakentavana ja kaikkia kunnioittavana. Erilaiset mielipiteet ja rakentava kritiikkikin ovat tervetulleita, niistä voi aina oppia uutta. Toivon kuitenkin, että blogin sävy säilyy positiivisena. Kiitos! =D