Happy Wheel

Happy Wheel

torstai 25. marraskuuta 2010

Oikoteitä onneen

Happiness is a Warm Puppy
Kuva täältä

KuntoPlussan numerossa 8/2010 oli tosi paljon hyvää asiaa. Tässä loistavan artikkelin "10 oikotietä onnellisempaan elämään"  esittelemiä vinkkejä oman onnellisuuden kasvattamiseen. Kohdan 3 kopioin sellaisenaan, sillä se osui niin loistavasti omaan tämänhetkiseen tilanteeseeni.

1. Harrasta liikuntaa                                                             
Useissa tutkimuksissa on todettu liikunnan vaikuttavan positiivisesti mielialaan. Erään tutkimuksen mukaan puolen tunnin kuntoharjoittelu lievittää masennusta tehokkaammin kuin lääkkeet.

2. Ole avulias                                                                          
Kun perustarpeet on tyydytetty, ei onnellisuuden kannalta ole kovin tärkeää paljonko rahaa on omaan käyttöön. Tutkimusten mukaan mitä enemmän annat muille aikaa ja rahaa, sitä iloisemmaksi mielesi muuttuu. Mieti, miten sinä voit auttaa. 
                                                                          
3. Luovu asioista, jotka eivät toimi                                                   
Eroa kumppanistasi, jos suhde on jo pitkään natissut liitoksissaan. Vaihda jonoa marketissa, jos se ei etene mihinkään. Etsi uusi työpaikka, jos olet saanut mittasi täyteen. Usein tulee roikuttua kiinni tutussa, vaikka se ei olisi itselle hyväksi. Lopulta ei enää huomaa, miten paljon elämä ja onnen kokemus kärsii, kun ärtyy päivittäin asioista, jotka eivät kerta kaikkiaan muutu. Aloita kysymällä itseltäsi, mitä tekisit nykyisessä tilanteessasi, jos joutuisit siihen yhtäkkiä. Siten voit tarkastella objektiivisemmin, seisotko väärässä jonossa tai seurusteletko väärän ihmisen kanssa kuluneesta ajasta huolimatta. Usein juuri ajatus arvokkaan ajan tuhlaamisesta johonkin voi vaikeuttaa siitä luopumista, vaikka edessä olisi umpikuja.

4. Osta elämyksiä tavaran sijaan                                              
Rahat kannattaa sijoittaa elämyksiin tavaran sijaan. Elämysten tuoma ilo kestää kauemmin kuin uuden ostoksen tuottama hyvä mieli, sillä mukavia kokemuksia voi muistella jälkikäteen ja puhua niistä läheisten kanssa. Ja onhan elämyksiin sijoittaminen huomattavasti ekologisempaakin!

5. Aseta tavoitteita ja pyri saavuttamaan ne                                    
Itselle merkitykselliset konkreettiset ja realistiset tavoitteet lisäävät iloisuutta. Tutkimusten mukaan jo tavoitteen olemassaolo luo iloa riippumatta siitä, saavutetaanko se.

6. Hanki ympärillesi iloisia ihmisiä 
Hymy tarttuu! Kannattaa siis luopua sellaisista ihmisistä, jotka täyttävät mielesi vain negatiivisella energialla. Tutkimusten mukaan onnellisuuden mahdollisuus on jopa 15% suurempi, jos tuntee iloisen tai onnellisen ihmisen. Ilo ja onnellisuus voivat tarttua jopa välillisesti, eli jos läheisesi ystävä on onnellinen, onnen tunne voi säteillä sinuun asti.

7. Kehitä jotain odotettavaa                                                     
Järjestä asiasi niin, että sinulla on aina jotain mukavaa tiedossa. Sellaiseksi riittää vaikka kahvittelu ystävän kanssa, hemmotteluhoito tai rauhallinen viikonloppu luonnonrauhassa. Myös yllätykset kohottavat mielialaa. Niinkin pieni asia kuin verkkokaupasta tilatun paketin odottaminen riittää tuomaan iloa. Ja mikä iloinen yllätys, kun paketti saapuu perille!

8. Perehdy luovaan puoleesi                                                         
Käytä käsiäsi. Tutkimusten mukaan mieli on iloisempi, kun piirtää, maalaa, tekee käsitöitä, kutoo, nikkaroi tai vaikka askartelee. 

9. Ryhdy optimistiksi                                                             
Keskity kielteisten ajatusten sijaan myönteisiin asioihin, niin seikkailunhalusi kasvaa ja suhteet muihin ihmisiin vahvistuvat. Myönteistä ajattelua voi harjoitella, se on kuin lihas. On tärkeää olla johdonmukainen ja nähdä myönteinen puoli kaikissa tilanteissa. Mikään ei ole täysin huonoa, kaikessa on edes hivenen hyvää.

10. Ota lemmikkieläin                                                               
Eläinten kanssa puuhastelun myötä hyvää oloa tuottavan dopamiinin taso nousee, stressi lievittyy ja verenpaine laskee. Lisäksi pehmeän turkin silittäminen ja eläimen koskettaminen saa aikaan hyvän olon hormoni oksitosiinin erittymisen.

    Ei kommentteja:

    Lähetä kommentti

    Ihanaa, että jätät kommentin! Pidäthän kommenttisi sävyn rakentavana ja kaikkia kunnioittavana. Erilaiset mielipiteet ja rakentava kritiikkikin ovat tervetulleita, niistä voi aina oppia uutta. Toivon kuitenkin, että blogin sävy säilyy positiivisena. Kiitos! =D