Happy Wheel

Happy Wheel

keskiviikko 24. marraskuuta 2010

JOOGAKOULU, Osa 7: Inversiot eli ylösalaisinasennot

Do "How to fix old buses" manuals exist?
Kuva täältä

Näkökulman vaihtaminen tekee hyvää sekä keholle että mielelle. Niinpä joogassa on monia ylösalaisin olevia asentoja. Ensimmäisenä niistä tulee yleensä vastaan Alaspäin katsova koira eli Adho Mukha Svanasana. Ei siis ole suinkaan välttämätöntä pystyä tekemään hartia- tai päälläseisontaa käsilläseisonnasta puhumattakaan. Olennaista on vain se, että asennossa lantio tai ainakin jalat ovat päätä ylempänä, jolloin verenkierron suunta muuttuu. Toki hartiaseisonnalla ja päälläseisonnalla on joogassa erityisasema: hartiaseisontaa kutsutaan asanoiden kuningattareksi ja päälläseisontaa asanoiden kuninkaaksi. Mutta yhtä hyvin ylösalaisen asennon hyödyt saa vaikkapa Delfiiniasanassa tai vain nostamalla jalat rennosti seinää vasten. Kannattaa kokeilla, sillä ylösalaisin asennoilla on monia upeita vaikutuksia:

  • verenkierron suuntaa muuttuu, jolloin pää ja aivot saavat runsaasti verta ja happea
  • alaselkään kohdistuva paine helpottaa, kun selkäranka on ylösalaisin ja vartalon paino kohdistuukin ylemmäs
  • aivot saavat runsaasti happea ja verta, jolloin ajatukset kirkastuvat
  • näkökulma maailmaan muuttuu konkreettisesti, ja tämän seurauksena voi saada uusia oivalluksia
  • tärkeät elimet, jotka ovat yleensä painuneina lantiota vasten, saavat lisää tilaa ja voivat laajentua ja tervehtyä
  • asennot stimuloivat ja tasapainottavat hengitys-, verenkierto-, sisäeritys-, ruoansulatus- ja immuunijärjestelmiä
  • asennot piristävät niin kehoa kuin mieltä

Suosittelen kokeilemaan ylösalaisia asentoja vaikkapa työpäivän jälkeen, taukona tentiin lukemisessa ja aina, kun kaipaa uutta näkökulmaa. The world is better place when it's upside down!

Itse yhdistän ylösalaisinasennot Tarot-korttien Hirtettyyn. Tarot-pakan Hirtettyhän ei roiku narussa kaulastaan vaan jalastaan pää alaspäin. Dhyan Manik kuvaa kirjassaan Tarot - portti sisimpään Hirtetyn merkitystä näin:

"Hirtetty kuvastaa asioiden näkemistä uudessa valossa. Se merkitsee kasvuamme rajoittavien lukkiutuneiden asenteiden murtamista. Hirtetty symboloi oman egomme kuolemista. Ego ei anna meille mahdollisuutta tunnistaa syvempää minäämme. Hirtetty kehottaa meitä etsimään syvää luottamusta elämään sekä pyrkimään eroon rajoituksista, joita olemme itsellemme asettaneet. Kortti symboloi myös antautumista ja hyväksymistä.
Meditaatio: Uskallan tehdä tarpeelliset muutokset elämässäni." 


3 kommenttia:

  1. :) Dig it! Tosin mä en ainakaan toistaiseksi ole oppinut menemään päälläseisontaan! Se ei vaan onnaa..ja hartiaseisontakin on vähän keno! :D

    VastaaPoista
  2. No myt sehän tässä onkin hienoa, että ei tartte päästä hartia- tai päälläseisontaan! Ylösalaisinasentoja on paljon muitakin:
    * alaspäin katsova koira
    * uttanasana eli yläkropan rento roikottaminen jalkojen päällä seisoen
    * hartiakoira eli Delfiini
    * Prasarita Padottanasana eli leveä haara-asento seisten
    * periaatteessa myös Kameli, vaikka se on ennen kaikkea erittäin syvä taaksetaivutus
    * kyynärpääseisonta jne.

    Valinnanvaraa siis löytyy. Ja kaikkein rennoin tapa tehdä ylösalaisinasento on nostaa saunassa käpälät ylös seinää vasten. Bliss! =)

    VastaaPoista
  3. Päälläseisonnassa on moni juttu, mikä voi hankaloittaa ylöspääsemistä. Tässä muutamia vinkkejä:

    * tarkista, että kädet ovat tarpeeksi etäällä toisistaan. Tarkista mitta niin, että otat käsillä kiinni vastakkaisesta kyynärpäästä. Pidä tämä etäisyys koko ajan.

    * Nimitys "päälläseisonta" on harhaanjohtava, sillä suurin osa painosta on käsivarsilla. Älä siis laske kaikkea painoa pään varaan.

    * Jotta jotain voi mennä ylös, jonkin on mentävä alas. Joogassa liike on aina dynaamista. Jotta voit päästä ylös, käsivarsilla ja hartioilla on puskettava tosi lujaa alaspäin. Siitä tulee ylöspäin nostava voima.

    * A ja O on keskivartalon tuki ja kunnon bandhat. Jos keskivartalo on huonosti tuettu, se tekee koko vartalosta raskaan ja asennosta huteran. Mulla ainakin nää asennot ottaa eniten just vatsalihaksiin, sillä kroppa on pidettävä tosi kontrolloituna.

    Tässäpä joitakin juttuja, mitä tuli äkkiseltään mieleen. Toivottavasti on apua! =)

    VastaaPoista

Ihanaa, että jätät kommentin! Pidäthän kommenttisi sävyn rakentavana ja kaikkia kunnioittavana. Erilaiset mielipiteet ja rakentava kritiikkikin ovat tervetulleita, niistä voi aina oppia uutta. Toivon kuitenkin, että blogin sävy säilyy positiivisena. Kiitos! =D