Raakamaito on ollut nyt kovasti esillä, ja sen suosio on kasvanut huimasti. Raakamaito tarkoittaa siis pastöroimatonta maitoa, joka haetaan yleensä suoraan tilalta omaan astiaan. Esim. Vantaan Bisa Gårdissa maito maksaa 1 € / litra. Pastöroimattomassa ja käsittelemättömässä maidossa ovat tallella maidon rasva ja entsyymit, jotka auttavat sen pilkkomisessa maitoa nauttineen ihmisen tai eläimen ruoansulatuskanavassa. Itse olen huomannut, että saan raakamaidosta joskus pieniä ilmavaivoja, mutta ne ovat täysin kivuttomia.
Ns. normaalia pastöroitua ja homogenisoitua maitoa tai maitotuotteita en voi käyttää ollenkaan, sillä niistä olen jo yli 10 vuoden ajan saanut todella tuskallisia vatsavaivoja. Jopa siinä määrin tuskallisia, että syötyäni eräässä vieraspaikassa tavalliseen maitoon tehdyn pullan en voinut seuraavana yönä tuskaltani nukkua. Siis jopa suhteellisen pienet määrät normimaitoa aiheuttavat minulle suuria tuskia. Eräs syy tuskiin voi olla myös se, että tuotantoeläimet elävät tuskallisen elämän. Kahlehdittuina, utareet jättikokoisiksi jalostettuina, apaattisina, rehulla ruokittuna, tuotantokoneeksi alistettuna. Kuinka paljon tuosta tuskasta ja kärsimyksestä siirtyy lehmän tuottamaan maitoon ja siten meihin? The subtle energy of your food becomes your mind. Järkytyin todella nähtyäni seuraavan pienen pätkän amerikkalaisesta dokumentista. Siinä vastasyntynyt vasikka viedään heti pois emolehmän luota, ja niin vasikka kuin emolehmä huutavat ahdistuneina. Eräskin vasikka kuoli stressaantuneena. Perinteinen maidontuotantohan on siis sadistista ja pitkälle viety emonriistokoe! En todellakaan halua antaa sille tukeani.
Luomumaidon hyvä puoli on se, että karja ruokitaan luomurehulla ja heinällä, jotka sisältävät vähemmän myrkkyjä. Lisäksi ne pääsevät ulkoilemaan. Tärkeä parannus on se, että vasikat saavat olla emon seurassa 3-kuukautisiksi asti. Vähänhän sekin on, mutta huikea edistys normikäytäntöön verrattuna. Lisäksi luomumaitoa ei homogenisoida, joten maidon rasva on luonnollisessa muodossa ja auttaa sen pilkkomisessa. Luomumaidon haittana on sen hinta 1,60€/ litra.
Itse haen mieluiten maitoni Bisan tilalta. Se on siis raakamaitoa, joka viilennetään tilalla nopeasti, ja kuljetetaan omassa astiassa kotiin. En ole kysynyt vielä, miten vasikoista ja emoista huolehditaan Bisassa, sillä näin tuon karmaisevan dokkarin vasta eilen. Kuitenkin tiedän, että Bisassa käytetään lapinlehmiä sijaisemoina. Minkä ikäisinä vasikat sitten erotetaan emostaan tämän sijaisemon hoiviin, se pitää vielä selvittää.
Suurin huolenaihe pastöroimattomaan maitoon liittyen on listeriatartunnan vaara. Listeria-bakteeri aiheuttaa listerioosi-nimisen sairauden, johon yleiskunnoltaan heikko ihminen voi menehtyä. Lisäksi odottaville äideille listeria voi aiheuttaa keskenmenon. Googlettamalla selvisi, että Suomessa on vuosittain noin 20-50 listeriatapausta, ja tartunnan voi saada huonosti pestyistä kasviksista, kypsentämättömästä tai huonosti kypsennetystä lihasta sekä pastöroimattomista maitotuotteista. Kyselin Facebookin raakamaitosivustolla kuinka suuri riski raakamaidosta on saada listeriatartunta. Taina Harjumaaskola, funktionaalista lääketiedettä edustava lääkäri, kertoi selvitelleensä asiaa erästä artikkeliaan varten. Hän oli saanut Evirasta ja THL:sta tiedon, että Suomessa ei ole todennettu yhtään tilamaitoperäistä listeriatartuntaa.
Itse näkisin niin, että mikäli maitoa haluaa käyttää, tilamaito on eettisin ja turvallisin vaihtoehto. Toisaalta cashew-, manteli- ja seesammaito ovat mainioita vaihtoehtoja.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Ihanaa, että jätät kommentin! Pidäthän kommenttisi sävyn rakentavana ja kaikkia kunnioittavana. Erilaiset mielipiteet ja rakentava kritiikkikin ovat tervetulleita, niistä voi aina oppia uutta. Toivon kuitenkin, että blogin sävy säilyy positiivisena. Kiitos! =D