Happy Wheel

Happy Wheel

torstai 11. lokakuuta 2012

Lisämunuaisten tukeminen - Hydrocortisonilla, yrteillä ja vitamiineilla

Kävin kaksi viikkoa sitten Olli Sovijärven vastaanotolla Hakaniemen Ympyrätalon Mehiläisessä. Olo oli tuolloin aivan hirveä. Syke oli pelkästään seisoessa 124, ja kun kävelin ylämäkeen, sykemittari näytti 169. Välillä tuntui, että sydän räjähtää. Hikoilin kuin sika, kävin ylikierroksilla enkä saanut nukuttua. Olin myös niin ahdistunut, että siskoni huolesta soikeana varasi minulle ajan psykiatri Liisa Lahdelmalle. Se olikin hyvä veto, sillä Lahdelma ehdotti minulle kuvataideterapiaa, joka tuntuu mielekkäälle vaihtoehdolle käsitellä sairauden tuomia muutoksia, työstressiä, muutosta työuraan sekä lapsuuden hankalia kokemuksia.

Kaikella hankalallakin on siis tarkoitus. Kun olo oli kaikin puolin aivan hirveä, kaveri suositteli minulle Olli Sovijärveä. Hyvä niin! Sovijärvi osoittautui todella hyväksi lääkäriksi, joka ymmärtää sekä kilpparipulmaa + lisämunuaispulmaa = niitä yhdessä. Hänkin tosin hämmästeli mun valtavan korkeaa sykettä ja verenpainetta. Jopa siinä määrin, että ei aivan purematta tuloksia niellyt vaan mittasi verenpaineen ja sykkeen kolmesti. Kyllä ne vaan joka kerta hipoivat taivasta. Niinpä hän kirjoitti minulle kaksi viikkoa sairaslomaa. Ja se tuli todella tarpeeseen, sillä olin henkisesti ja fyysisesti aivan loppu. Mutta nyt on taas elämä voitolla! =D Ja ensimmäistä kertaa on sellainen olo, että selviän tästä.

Tein lääkärikäyntiä varten esitekansion: keräsin excel-tiedostoon kaikki vuosien varrella otettujen labrakokeiden tulokset. Tein TSH:n ja T4V:n vaihtelusta jopa graafiset kuvaajat. Taulukko on helposti luettavissa omana aukeamanaan. Laitoin kilpirauhaspaneelin ja lisämunuaisen stressitestin tulokset samaten omiin taskuihinsa. Aikaahan tuohon värkkäämiseen meni, mutta kyllä kannatti! Nyt kaikki tarvittava tieto on lääkärin helposti nähtävillä. Ja Olli Sovijärvi oli ensimmäinen lääkäri, joka oli aidosti kiinnostunut mun olosta kokonaisvaltaisesti. Hän tutki huolellisesti kansion ja kuunteli mun fiiliksiä. Hän totesi, että laboratoriotuloksia tärkeämpää on potilaan olo. Wau! Olli on aivan ihana!

Olimme Sovijärven kanssa yhtä mieltä siitä, että minun kohdallani Thyroid-annoksen nostaminen ei ole ollut järkevää. Se selvästikin muuntuu kehossani käänteiseksi T3:ksi ja aiheuttaa liikatoiminnan oireita. Sen sijaan lisämunuaiseni tarvitsevat kovasti tukea. Näin ollen Hydrocortison-annosta ei pidä pienentää vaan nostaa.

Olen ollut hieman huolissani pitkästä kortisonilääkityksestä (samoin lääkärisiskoni) ja sen mahdollisista sivuvaikutuksista. Sovijärvi kuitenkin lohdutti, että jos kerta-annos ei ylitä 10 mg:aa ja vuorokausiannos on enintään 30 mg:aa, haittavaikutuksia ei tule. Pikemminkin haittavaikutuksia tulee siitä, että elimistössä ei ole riittävästi kortisonia. Hän neuvoi myös uuden tavan ottaa Hydrocortisonia, joka noudattaa terveen kehon omaa kortisolintuotantoa. Hydrocortisonia otetaan neljän tunnin välein seuraavasti:
 • aamulla heti herättyä 10 mg (käynnistää elimistön ja aineenvaihdunnan)
 • 4 h kuluttua 5 mg
 • 4 h kuluttua eli iltapäivällä 2,5 mg
 • 4 h kuluttua eli illalla 2,5 mg

Tämä uusi tapa ottaa Hydrocortison sekä Thyroid-annoksen laskeminen takaisin 2 x 60mg:aan on tehnyt ihmeitä! Syke ja verenpaine ovat laskeneet, ahdistus on väistynyt ja olo alkaa olla hyvä. Tosin noin kuukauden jatkuneet sydänoireet romahduttivat kunnon ja verottivat voimia. Nyt sairaslomalla olenkin nukkunut todella paljon. Vähän harmittaa, että hyvin alkanut 3 kk kuntoiluprojekti tuloksineen romuttui, nyt joudun aloittamaan pisteestä 0 tai jopa miinustilasta. Mutta takapakkeja tulee, sille ei voi mitään. Taaksepäin ei kannata katsoa, sillä sinne en ole menossa. Sen sijaan kannattaa katsoa eteenpäin ja tehdä tästä hetkestä paras mahdollinen. Täältä vielä noustaan!

Ai niin. Muita Sovijärven ehdottamia keinoja tukea lisämunuaisia (ne tarvitsevat nyt kaiken mahdollisen tuen):

 • ruusujuuriuute (saa ainakin tilattua Puhdistamolta, ehkä jopa Ruohonjuuresta)
 • magnesium
 • C-vitamiini
 • ashwagandha (löytyy mm. iHerbistä ja Ruohonjuuresta)
Näillä mennään ja näillä noustaan! Rok rok! =D

21 kommenttia:

 1. Moikka! Tilasin juuri aivan saman koktailin i herbistä itselleni. Lisäksi otin Tulsi teetä, suosittelen lisäämään sen tuohon settiisi! <3

  VastaaPoista
 2. Kitos, Elina, kommentista ja vinkistä! Mulla on joskus tulsia ollutkin. Voisin ottaa sen kuvioihin mukaan uudestaan. =D

  VastaaPoista
 3. Jeps, mun oma suosikkini on tulsi chai, mutta siinä on kofeiinia joukossa.. niitä laatuja on siellä i herbissä ihan kauheen paljon. Mä olin niin iloinen tuosta sun jutusta koska olin ihan itse määritellyt samat apukeinot omaan stressinhallintaani. :) Lisäksi buustaan välillä homeopatialla.. Elämä on etsimistä, kokeilemista ja toivottavasti lopulta löytymistä. Onnea tähän projektiisi, jään odottelemaan kuulumisia!

  VastaaPoista
 4. Hei Liisa! Minua kiinnostaa tuo Hydrocortison lääkitys eli aloititko koko lääkityksen tuolla määrällä? (10 mg aamulla jne)... Erkki Antila Antioksidanttiklinikalta kirjoitti kun pyysin lääkettä vaikka MDD:stä tulleet vastaukset kertoivat selvästi lisämunuaisten uupumuksesta. Jouduin odottamaan yli kuukauden, koska Antila ei oikein vastaa soittopyyntöihin:( Pyynnöistäni huomimatta en saanut muuta ohjetta kuin aamulla 1 tabl. = 10 mg ja iltapäivällä 1/2 tabl. tätä 2-3 kk.

  Olen kuitenkin lukenut, että Hydrocortison pitäisi aloittaa varovasti, että elimistö sopeutuu tilanteeseen ja samoin lopettaa hitaasti, käänteisessä järjestyksessä aloittaen illasta vähentämään.
  Olli kuulostaa erinomaiselta lääkäriltä, joka ottaa asiat toisin kuten moni muu lääkäri.
  Kuulisin mielelläni miten aloitit lääkityksen ja syötkä Thyroidia kuinka paljon ja samaan aikaan?

  VastaaPoista
 5. Hei, Maiju!

  Valitettavasti en ole pitänyt kirjaa tai tallentanut ohjeita siitä, miten tuo Hydrocortisonin aloitus tehtiin. Muistaakseni siinä oli noin kahden tai kolmen viikon siirtymäaika, minkä aikana vuorokausi annosta nostettiin vähitellen 20 mg:aan. Ei siis aloitettu kertarysäyksellä. Mutta varmuudella en nyt kyllä osaa sanoa. Tästä viisastuneena voin neuvoa: kannattaa pitää päiväkirjaa lääkityksessä tehtävistä muutoksista!

  Thyroidin kanssa oli sama juttu. Thyroxin-lääkitystä purettiin vähitellen ja rinnalle otettiin Thyroid, jonka annosta nostettiin hiljalleen niin, että se vähitellen korvasi Thyroxinin. Mutta missä aikataulussa ja millaisilla määrillä, sitä en valitettavasti muista. Kannattaa neuvotella asiasta hoitavan lääkärin kanssa.

  Tosi harmillista, että Erkki Antila ei edelleenkään vastaa soittopyyntöihin tai tulkitse testien tuloksia potilaille. Muuten hän olisi sympaattinen ja osaava lääkäri, mutta aika vaikeaa yhteistyö on. Olli Sovijärveä voin kyllä suositella täydestä sydämestäni!

  VastaaPoista
 6. Hei Liisa!

  Kiitos tiedoista. Juuri tuon halusin varmistaa, että et varmaankaan aloittanut ihan rysäyksellä lääkitystä. En uskaltanut aloittaa kuten Antila määräsi vaan otin 1/4 tablettia kuten olen lukenut Luontaisnetin sivujen ohjeesta. Sekin jo aiheutti heikotusta iltapäivällä. Liekö sitten elimistö halunnut enemmän lääkettä vai mistä moinen, mutta olen superherkkä reagoimaan kaikkeen. Onneksi kuuntelen kehoani ja selvitän perusteellisesti asioita, siksi taidankin olla vähän haasteellinen potilas:)

  Armour Thyroidia olen syönyt jo lähes puoli vuotta ja selkäkipuni helpottuivat huomattavasti. Tähän asti lääkärit ovat tarjonneet mitä ihmeellisempiä asioita selkäkipujeni syyksi. Thyroxinia kokeilin, mutta sain mielettömät sydänvaivat ja silloinen lääkäri kertoi, että ei ole koskaan kuullutkaan moisesta. Kuitenkin olen lukenut, että juuri synteettinen lääke kilpparin hoidossa aiheuttaa eniten sydänvaivoja...

  Antilan kanssa on vähän hankalaa tämä kommunikointi kun kestää todella kauan ennen kuin asioihin saa vastausta. Olen samaa mieltä, että symppis lääkäri mutta taitaa olla liikaa potilaita vai mistä mahtaa johtua moinen.

  Taidanpa kääntyä Olli Sovijärven puoleen.

  Olen myös säästänyt vuosien varrelta kaikki kokeiden tulokset sekä pyytänyt tarkat kuvaukset sairaalasta, jossa vasen kilpirauhaseni leikattiin.

  VastaaPoista
 7. Hei,
  Kävin joulukuussa Olli Sovijärven luona ja hän kuunteli perusteellisesti oireitani sekä luki tarkaan kirjoittamani selostuksen.Ihana lääkäri!! Sain lääkityksen lisäksi ohjeita stressin poistamiseen ja hän suositteli ostamaan kirjan "Paranemisen avain". Todella mielenkiintoista luettavaa!

  VastaaPoista
 8. Samat hommat menossa...! :) Olen käynyt myös Ollin juttusilla!

  VastaaPoista
 9. Hei, olen kokeillut noita dieettejä, mutta eivät tunnu riitävästi auttavan. Mistä Hydrocortisonia ja Thyroidia saa ostaa?
  Kiitos tiedosta!
  Nimim. apua todella tarvitseva

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, Anonyymi!

   Erfa Thyroid on eläinperäinen kilpirauhaslääke, joka vaatii lääkärin määräämän reseptin sekä erityislääkeluvan. Myös Hydrocortisonia vaatii lääkärin reseptin. Molemmat ovat siis apteekista ostettavia lääkkeitä. Niitä tosin määräävät vain funktionaalisen lääketieteen edustajat kuten Erkki Antila, Olli Sovijärvi, Päivi Mäkeläinen ja Tiina Keldrima. Erfa Thyroid edellyttää kilpirauhaspaneelin teettämistä ja Hydrocortison lisämunuaisen uupumuksen toteamista lisämunuaisten stressitestin tekemistä eli sylkinäytteiden keräämäistä kotona. Hintaa tulee aika paljon, sillä yksityislääkärin vastaanottoaika on noin 130€. Kilpirauhaspaneeli on muistaakseni noin 270€ ja lisämunuaisten stressitesti noin 150 €. Hydrocortison itsessään on varsin halpa lääke, maksaa muutamia euroja. Thyroid taas on kallis: 500 tablettia maksaa 209€.

   Poista
 10. Hei keskustelijat! Lisämunuaisenkuoren vajaatoimintaa kutsutaan Addisonin taudiksi. Sitä hoidettaan hydrocortisonilla (+Florinef-nimisellä lääkkeellä). Ottakaa yhteyttä esim. Hyksin endokrinologiaan erikoistuneeseen lääkäriin! Vajaatoiminta tarkoittaa, että lisämunaisen kuorikerros ei eritä kortisolia, joka on välttämätön elintoimintojen kannalta. Siksi kortisonilääkitys on tarpeen loppuelämän ajan. Julkinen terveydenhoito hoitaa ja Kela korvaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, Anonyymi. Lisämunuaisten uupumus ja vajaatoiminta ovat kaksi eri asiaa. Lisämunuaisten uupumus johtuu huonosti toimivasta kilpirauhasesta ja/ tai liiallisesta stressistä. Siitä on mahdollista toipua saamalla kilpirauhasen toiminta kuntoon sopivalla lääkityksellä, riittävällä levolla, ruokavaliomuutoksilla (viljat ja maitotuotteet sekä prosessoidut tuotteet pois) sekä stressinhallinnalla, mutta toipumisen aikana siinäkin käytetään Hydrocortisonia toisinaan jopa vuosia. Tätä sairautta ei Suomessa virallisesti tunnusteta. Lisämunuaisten vajaatoiminta eli Addisonin tauti taas tarkoittaa pysyvää vauriota lisämunuaisten toiminnassa, ja tällöin lääkitys on loppuelämän ajan.

   Poista
 11. Aswagandha on stimulatti, ja juuri näistä olen lukenut että lisämunuaisen kanssa ei missään nimessä pidä käyttää mitään stimulantteja. lyhyellä ajalla se ikäänkuin auttaa mutta pidenmmän päälle se heikentää kehon omaa kuntoa. erittäin ristiriitaista tietoa............

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, Anonyymi! Ja todellakin tiedot ovat ristiriitaisia. Esimerkiksi jotkut lääkärit suosittelevat vähentämään hiilihydraatit minimiin. Toiset taas ovat sitä mieltä, että jos lisämunuaiset ovat uupuneet, vähäinen hiilihydraattien saanti rasittaa niitä entisestään ja tämän vuoksi päivittäinen hiilaritaso tulisi pitää noin 100 grammassa. Ashwagandhasta taas sanotaan, että se on adaptogeeni, joka auttaa elimistöä selviytymään stressistä. Mutta tuota en ollutkaan aikaisemmin kuullut, että se on myös stimulantti. Aina oppii uutta! Mutta joo, ylimääräisiä stimulantteja kuten kahvia, sokeria jne. kannattaa välttää. Itse tosin olen tästä huono esimerkki, sillä olen kahvikoukussa.

   Poista
 12. Hei. Olen Lionthyronin + Hydrocortisonia aloittelmassa. Lääkärini laittoi ohjeeseen että HC otetaan kerralla aamulla. Olen nähnyt ohjeita myös useammin otettuna. Kumpi tapa lamaannuttaa paremmin kortisolin omaa tuotantoa? Minusta usemman kerran kuulostaa paremmalta. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, Anonyymi. Mä sain ensin ohjeen jakaa Hydrocortison 2 osaan, sit 4 osaan. Lopulta päädyin 3 osaan, koska illalla otettu hc vei multa iltaunet. Mä olen aika herkkä lääkeaineille. Mulle jako useampaan osaan oli toimiva ratkaisu. Ei tullut hurjia piikkejä ja toisaalta ei myöskään pitkiä taukoja, joten lääkkeen pitoisuus on aika vakio. 😄

   Poista
  2. Kiitoksia Liisa. :) Aloitan sitten useammassa osassa. Kuulostaa sen verran paremmalta :D Mukavat sivut, luen ja luen jatkossakin!

   Poista
 13. olen vuosia juossut lääkäreillä todella kovan väsymyksen takia (mikään unimäärä ei auta). Koska verikokeissa ei näy mitään, lääkärit levittelevät käsiään. Väsymyksen lisäksi minulla on hiustenlähtöä, lähes päivittäistä päänsärkyä, lihaskipuja, muistamattomuutta, ärtyneisyyttä, sanojen unohtelua, hikoilukohtauksia, tukkoinen nenä, turvotuksen tunne nielussa kokoajan, pienikin rasitus väsyttää ym. mietinkin tässä onkohan minulla lisämunuaisten uupumus.. elämäni on ollut jo vuosia yhtä stressiä ja murehtimista, eikä yhtään auta ettei selviä mikä minua vaivaa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, Anonyymi. Olen todella pahoillani puolestasi. Muistan (hämärästi), miten hirveä oloni oli ennen kuin sain oikean diagnoosin ja lääkityksen. Olisiko sun mahdollista päästä jonkin funktionaalisen lääketieteen edustajan vastaanotolle? Sieltä voisit saada lähetteen MDD:n lisämunuaisten stressitestiin. Se neljä kertaa vuorokauden aikana otettava sylkitesti antaa kuulemma luotettavimman tuloksen lisämunuaisten kokonaistilanteesta. Harmillisesti näistä ei saa KELA-korvausta ja ovat aika kalliita lääkärikäyntejä ja testejä. Silti itse koen, että taloudellinen panostus on ollut hintansa väärti. Jo se helpotti, kun sain selville, mikä oli vikana. Ja sumu kaikkosi ensimmäisestä Hydrocortison-tabletista lähtien kuin taikasauvasta. Suhtaudun todella skeptisesti kaikkiin lääkkeisiin, mutta Erfa Thyroid sekä Hydrocortison ovat pelastaneet elämäni. :D Joten tsemppiä myös sulle, toivoa on olemassa!

   Poista
 14. Voikohan tuon Thyroidin aloittaa vaikkei olisi käyttänyt Tyroksiinia? Itselläni diagnosoitiin just paha rt3-dominanssi, mutta en voi käyttää Lioa lisisten ja alhaisten rautojen takia. Nyt kokeilen kortisonia, auttaako se tilannetta. Mulla TSH 1.81 ja T4V 15.3 ja T3V 5.0.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Minulla ei ole lääketieteellistä koulutusta, joten en ole pätevä neuvomaan lääkeasioissa. Itse ajoin lääkärini Erkki Antilan ohjeilla ensin Thyroxinin alas ja aloin vähitellen käyttää Thyroidia. Suosittelen siis kääntymään oman lääkärisi puoleen lääkitykseen liittyvissä asioissa. 😄

   Poista

Ihanaa, että jätät kommentin! Pidäthän kommenttisi sävyn rakentavana ja kaikkia kunnioittavana. Erilaiset mielipiteet ja rakentava kritiikkikin ovat tervetulleita, niistä voi aina oppia uutta. Toivon kuitenkin, että blogin sävy säilyy positiivisena. Kiitos! =D