Happy Wheel

Happy Wheel

keskiviikko 20. heinäkuuta 2011

Terveysvaikutteisten ruoka-aineiden TOP 10

Tässä omat suosikkini terveysvaikutteisista ruoka-aineista. Useimmat näistä luokitellaan superfoodeiksi, mutta mukana on myös joitakin melko tavallisia yrttejä yms. Kaikkia aineksia on helppo löytää luontaistuotekaupoista, joitakin löytyy jopa suoraan Suomen puhtaasta luonnosta!


1. KYLMÄPURISTETTU LUOMUKOOKOSÖLJY
Kookosöljyllä on monia terveysvaikutuksia: se mm. edistää kilpirauhasen toimintaa ja ruoansulatusta, auttaa tuhoamaan loisia ja voi olla apuna painonpudottamisessa. Itse käytän kookosöljyä sisäisesti ja ulkoisesti: kahvin seassa sokerin korvikkeena, leivonnassa, paistoöljynä ruoanlaitossa, deodoranttina, hoitoaineena sekä kasvorasvana. Myös kissani pitävät kookosöljystä, ja välillä sekoitan niiden ruoan sekaan kookosöljyä helpottamaan karvojen ulostuloa vatsasta. Oma suosikkini on Tropicai-merkkinen kookosöljy.
Tinian coconut oil
Kuva täältä


2. MUSTIKAT
Kotimaiset mustikat ovat terveysruokaa parhaimmillaan ja puhtaimmillaan. Kaikki superfoodit eivät suinkaan ole peräisin kaukomailta, vaan Suomen metsien marjat ovat aitoa lähiruokaa ja täynnä flavonoideja ja antioksidantteja. Mustikat ovat hyväksi etenkin silmille, ja ne niistä saa tehtyä helposti erilaisia pirtelöitä ja chiapuuroja. Mustikat hellivät myös vatsaa. 
Espoon mustikoita 20030728
Kuva täältä3. PAKURIKÄÄPÄ
Yksi huikeimmista Suomen metsien aarteista on pakurikääpä. Ulkomailla pakuri tunnetaan nimellä chaga, mutta suomalaiset ovat käyttäneet pakuria jo maailmansotien aikaan kahvinkorvikkeena tikkateen nimellä. Pakuri tehostaa immuunipuolustusta ja on luonnon tehokkain lääke syöpään. Itse keittelen pakurista teetä tai korvaan osan kahvinporoista pakurijauheella. Näin saan tuunattua kahvinautinnon terveellisemmäksi ja makunystyröitä hiveleväksi. 
chaga
Kuva täältä4. GOJI-MARJAT
Goji-marjat sisältävät huikean määrän vitamiineja ja antioksidantteja. Lisäksi ne sisältävät runsaasti proteiinia. Goji-marjat ovat myös adaptogeenejä, eli ne auttavat sopetumaan stressiin ja ilmastoon.  Lisäilen goji-marjoja pirtelöihin ja otan niitä evääksi. Kuivattuina ne eivät edes sotke, vaan niitä voi ottaa helposti pieneen pussiin ja napostella sieltä. Goji-marjat ovat kiireessä täydellinen välipala!
Goji Berry Chocolate Cups
Kuva täältä5. CHIA-SIEMENET


Salvia Hispanica -kasvin siemenet olivat käytössä jo muinaisilla atsteekeilla runsaan ravintoainepitoisuunsa vuoksi.  Ne ovat täydellinen omega 3 -rasvahappojen lähde, eivätkä vaikuta haitallisesti hormonitoimintaan kuten pellavansiemenet (pellavansiemenet voivat toimia estrogeenin tavoin). Lisäksi chia-siemenistä saa proteiinia, sinkkiä, rautaa, B-vitamiinia, kaliumia ja kalsiumia. Chia-siemenistä tehty hyytelö myös hellii vatsaa ja auttaa niin ummetukseen kuin löysään vatsaankin. 

Kilpirauhasen vajaatoiminta sai vatsani sekaisin ja kipeäksi, mutta olen löytänyt avun chia-siemenistä, sillä ne muodostavat vatsalaukun seinämiä suojaavan kalvon. Balin-reissussa opin, että chia-siemenet auttavat myös poistamaan suolistosta kuonaa ja jopa loisia! Chia-siemenet ovat siis avain terveeseen vatsaan ja suolistoon.

Erityistä plussaa on se, että chia-siemenet on edullisia ja sangen riitoisia, päiväannokseni on muutamia ruokalusikallisia. Lisään chia-siemeniä pirtelöön tai teen niistä chiapuuroa. Toisinaan teen pelkän hyytelön eli sekoitan siemeniä veteen tai marjamehuun, ja 10-15 min päästä vatsaa hellivä välipala on valmis. 

chia seeds
Kuva täältä
6. CHLORELLA
Kilpirauhasen vajaatoiminta on pakottanut minut perehtymään terveyteen vaikuttaviin tekijöihin. Viimeisen vuoden ajan olen kerännyt tietoa ravinnon vaikutuksesta. Olen oppinut, että kilpirauhanen on kehon negatiivisimmin varautunut elin, ja se kerää itseensä ravinnosta ja ilmasta tulevat raskasmetallit ja muut myrkyt. Siksi puhtaan, lisäaineettoman ruoan syöminen ja puhdas ympäristö ovat minulle ensisijaisen tärkeitä. Tärkeä apuni on myös chlorella, jota sekoitan pirtelön joukkoon ja nautin puristemuodossa. Chlorella-levä nimittäin toimii kehossa kuin siivouspartio imien itseensä myrkkyjä, jotka sitten poistuvat ulosteen mukana. Näppärää!


chlorella1
Kuva täältä7. MACA
Maca on salainen aseeni. Maca on kotoisin Perusta, Andien vuoristosta noin 4000 metrin korkeudelta. Se on siis tottunut elämään ankarissa ääriolosuhteissa, ja niinpä se onkin adaptogeeni. Toisin sanoen se auttaa myös ihmistä sietämään stressiä ja muita rasituksia. Vaikka maca ei mielestäni miellyttävän makuista olekaan, nautin sitä säännöllisesti. Itselleni macasta tekee erityisen sen hormonitoimintaa tasapainottava vaikutus. Kilpirauhasen vajaatoiminta sai nimittäin sekä kuukautiskiertoni että lämmönsäätelyni sekaisin, mutta macan ansiosta molemmat ovat tasoittuneet. Jos jätän macan pois, huomaan sen heti seuraavassa kierrossa hirvittävinä kuukautiskipuina ja runsaana vuotona. Kun taas nautin macaa säännöllisesti, kierto pysyy tasaisena ja kivut pieninä. Maca on siis oiva apu hormonaalisiin häiriöihin, ja monet ovat saanet siitä apua mm. vaihdevuosioireisiin. Aivan vähäpätöinen ei ole myöskään macan seksuaalista energiaa kohottava vaikutus. Kuten eräässä videossa sanottiin, vaikutus on kuin pöksyissä olisi kiinalaisia ilotulitteita. =)
Maca root
Kuva täältä8. RAAKAMAITO
Tutustuin raakamaitoon eli suoraan tilalta haettavaan pastöroimattomaan maitoon muutamia vuosia sitten muutettuani Vantaalle. Silloinen poikaystäväni oli raakaruokailija (vaikka en siis itse ollut vielä tuolloin), ja hän käytti ainoastaan pastöroimattomia maitotuotteita. Googlettamalla löysin pääkaupunkiseudun raakamaitoa myyviä tiloja, ja hämmästykseni oli suuri, kun muutaman kilometrin päästä kotoani löytyy perinteikäs Bisan tila. Toinen hämmästykseni oli se, että vaikka perinteisestä maidosta saan kovia vatsakipuja ja ripulin, raakamaitoa vatsani kesti hyvin. Vatsani kestää myös luomumaitoa, mutta raakamaito on kaiken muun hyvän lisäksi edullisempaa, vain 1€/ litra. Niinpä käyn hakemassa Bisasta maitoa omaan pänikkääni, ja samalla saan nauttia silmäähivelevän kauniista maalaismaisemista. Luksusta! Niin, ja myös kissani nauttivat raakamaidosta. Raakamaito ja kaikilla parempi mieli! =)
Whole Raw Milk
Kuva täältä


9. INKIVÄÄRI
Inkivääri puhdistaa elimistöä, tehostaa ruoansulatusta, auttaa ehkäisemään flunssaa ja on hyväksi nivelille. Esim. monet reumaa sairastavat ovat saaneet apua inkivääriteestä. Keittelen itsekin toisinaan inkivääriteetä, vaikka en reumaa sairastakaan. Thaimaan joogaopettajakoulutuksessa meillä oli upea aamujuoma, joka herätti vatsan toimimaan ja auttoi myrkkyjen puhdistamisessa: tuoretta inkivääriä, sitruunan- tai limenviipale, kuumaa vettä ja hunajaa. Kyllä toimii!
Ginger
Kuva täältä10. KORIANTERI
Suosikkiyrttini on korianteri. Sen maku on voimakas, ja niinpä se jakaa mielipiteitä. Itse rakastan korianteria, ja sen tuoksu on suorastaan huumaava. Korianteri on myös erittäin puhdistava yrtti. Thaimaan joogaopettajakoulutuksessa saimme nauttia usein herkullisesta, puhdistavasta ja vatsaa hellivästä pirtelöstä nimeltä Happy Belly. Se sopii raikkaudessaan erinomaisesti myös kesäjuomaksi: siihen tulee vain tuoretta ananasta, inkivääriä ja korianteria. Nam!
Cilantro
Kuva täältä

1 kommentti:

Ihanaa, että jätät kommentin! Pidäthän kommenttisi sävyn rakentavana ja kaikkia kunnioittavana. Erilaiset mielipiteet ja rakentava kritiikkikin ovat tervetulleita, niistä voi aina oppia uutta. Toivon kuitenkin, että blogin sävy säilyy positiivisena. Kiitos! =D