Happy Wheel

Happy Wheel

lauantai 8. maaliskuuta 2014

Hyvää yötä

Olen kärsinyt unettomuudesta 24 vuotta eli äitini itsemurhan jälkeen 15-vuotiaasta asti. Unettomuus, heräily ja koiran uni ovat olleet suurin voimavarojani verottava tekijä. Se on ollut myös syy miksi en ole uskaltanut perustaa perhettä. Olen muutenkin pärjännyt joten kuten ja nippa nappa, mihinkään ylimääräiseen ei ole ollut energiaa. No, nyt viime vuosien aikana olen onnekseni löytänyt tilannetta helpottavia keinoja. Toisinaan onnistun nukkumaan 8 h tuntia keskeytyksetöntä, syvää unta. Ja voi sitä riemua ja energian määrää seuraavana päivänä! Silloin mennään vaikka kuuhun! :D

Tässä vinkkejä, jotka olen havainnut toimiviksi. En tee kaikkia joka ilta vaan vaihtelen koktailia. Eniten mättää edelleen se, että a) malttaisin mennä tarpeeksi ajoissa nukkumaan ja b) sulkisin netin paria tuntia ennen tavoiteltua nukahtamisaikaa. No, sitä kohti. Paljon edistystä nukkumisessa on tapahtunut jo nyt.

Ai niin. Kokeilin joskus nukahtamislääkkeitä hyvin vastentahtoisesti, kun tilanne oli kaikkein pahin. Totesin, että ne eivät ole minulle sopiva vaihtoehto: en nukkunut kunnon unta vaan jäin johonkin kummalliseen unen ja valveen väliseen horrostilaan ja olin pitkälle seuraavaan päivään aivan tokkurainen. Niinpä lopetin kokeilun lyhyeen ja päätin löytää luontaisia apukeinoja. Tässä niitä nyt sitten tulee!


 1. Ota illalla magnesiumia, mielellään hyvin imeytyvässä muodossa esim. magnesiumsitraattina. 
 2. Huuhtele illalla nenä huolellisesti lämpimällä suolavedellä nenäkannun avulla niin, että ilmatiehyet puhdistuvat. 
 3. Suihkuta huuhtelun jälkeen nenään nenäöljyä, jotta sieraimet pysyvät avoimina koko yön. 
 4. Suihkuta juuri ennen nukkumaanmenoa suuhun ja kurkkuun öljyä, joka pitää nielun avoimena. 
 5. Ota melatoniinia 1-3 mg. 
 6. Himmennä valot pari tuntia ennen kuin haluat nukahtaa, jotta melatoniinin eritys käynnistyy luonnollisesti. 
 7. Sammuta myös tietokone ja kännykkä paria tuntia ennen nukkumaanmenoa. 
 8. Sammuta yöksi langaton netti ja laita kännykkä lentokonetilaan. Sähkömagneettinen säteily voi heikentää unen laatua. Olen huomannut, että kun muistan sammuttaa kännykän ja modeemin, näen paljon enemmän unia. 
 9. Tuuleta makuuhuone sopivan viileäksi ja jätä yöksi ikkuna raolleen. Raikkaassa ilmassa on ihanaa nukkua!
 10. Huolehdi siitä, että kissoilla on yöksi kuivanappuloita ja vettä, etteivät ne herätä kesken yötä hirveällä möykällä. 
 11. Makoile piikkimatolla ja/ tai tee mindfullness-harjoituksia. Oma ehdoton suosikkini on body scan. 
 12. Tee 5 - 10 min vuorosierainhengitystä. 
 13. Kirjoita mielessä jylläävät ajatukset päiväkirjaan, pura mielesi paperille.
 14. Syö monipuolista, ravinteikasta ruokaa ja nauti päivittäin kaksi Two-per-day -kapselia, jotta keho ei herättele sinua vitamiinien puutteesta johtuvan stressin vuoksi. 
 15. Pyri pitämään suht sama rytmi arkena ja viikonloppuna. 
 16. Jos Nukkumatti liitelee tänä yönä talosi ohi, koita olla stressaamatta. Stressaaminen vain pahentaa tilannetta ja tekee nukahtamisen mahdottomaksi. 
 17. Bonus: älä juo kahvia enää klo 14 jälkeen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihanaa, että jätät kommentin! Pidäthän kommenttisi sävyn rakentavana ja kaikkia kunnioittavana. Erilaiset mielipiteet ja rakentava kritiikkikin ovat tervetulleita, niistä voi aina oppia uutta. Toivon kuitenkin, että blogin sävy säilyy positiivisena. Kiitos! =D