Happy Wheel

Happy Wheel

tiistai 26. lokakuuta 2010

Tiesitkö tämän untuvasta?

Voi *!*!* ! Olen nauttinut nukkumisesta ikkuna auki - untuvapeiton alla kun on silti lämmintä. Mutta kaveri valotti mulle untuvantuotannon järkyttävää puolta. Vaikka peittoni on jo monta vuotta vanha, ja linnut ovat kärsimyksensä kärsineet eikä peiton vieminen kirpputorille auta mitään, tuli kyllä sellainen olo, että en voi enää nukkua untuvapeitollani hyvillä mielin. Untuvat on tahrittu vereen ja hinta lunastettu hanhien hirvittävillä kärsimyksillä. Raaka totuus on se, että arviolta 50-80% tuotetusta untuvasta on kynitty ELÄVILTÄ linnuilta. Tekee niin pahaa, että oksettaa...

Tässä lainaus kahdesta MTV3-sivuston artikkelista. Varoitus! Ei sovi herkille!


Untuvien kyniminen elävistä linnuista järkyttää Netti-tv

Julkaistu 02.02.2009 13:40 (päivitetty 22:53)
TV4:n Kalla Fakta -ohjelman kuvamateriaalia
Ruotsissa eilen esitetty tv-ohjelma paljasti järkyttävän todellisuuden unkarilaiselta lintufarmilta. TV4:n Kalla Fakta kertoi, että farmilla kynitään untuvia elävistä hanhista.
Toimittaja Per Hermanrudpääsi tilalle teeskenneltyään ostajaa ja kuvasi näkemäänsä piilotetulla kameralla. Toimittaja näki, kuinka linnut kirkuivat, kun niitä kynittiin elävältä.
Farmilla lintujen siivet ja jalat sidotaan ennen kynimisen aloittamista, jotta panikoituvat linnut eivät pääse karkaamaan tai potkimaan työntekijää.

  • Elävien hanhien kynintä nostanut kohun Ruotsissa.
  • (Kymmenen uutiset 02.02.2009)
  • Suomessa kiistetään kohu-untuvien käyttö.
  • (Seitsemän uutiset 02.02.2009)
Untuvien kyniminen elävistä linnuista on kiellettyä EU:ssa. Myös eläinlääkärit ovat olleet kauhistuneita näkemästään.
- Me emme hyväksy tätä. Tämä täyttää kidutuksen tuntomerkit. Kuulette kuvanauhalta, kuinka linnut huutavat apua, Ruotsin eläinlääkäriyhdistyksen tiedotusjohtaja Johan Beck-Friis sanoi TV4:n haastattelussa.
Untuvatuotteita myyvät liikkeet kiistävät nyt, että ne olisivat tienneet farmin toimintatavoista.
- Jos emme saa takuita siitä, että höyhenet otetaan kuolleilta linnuilta, aiomme lopettaa yhteistyön, vakuutti tukholmalaisen Åhlens-tavaratalon sisäänostopäällikkö Susanne Holmberg.
Ruotsin maa- ja metsätalousministeri Eskil Erlandsson on luvannut ottaa asian esille EU:ssa.
(MTV3-Ebu)Stockmann selvittää untuviensa alkuperää

03.02.2009 17:15
Stockmann selvittää, kynivätkö sen alihankkijat hanhia elävältä. Stockmannin yhteiskuntavastuun koordinaattorin Ulla Merikallion mukaan tavarantoimittajiin on oltu jo yhteydessä eikä merkkejä hanhien julmasta kohtelusta ole löytynyt.
Ruotsin TV4 esitti sunnuntaina dokumentin joka paljasti, että lähes kaikki maailman suuret untuvantuottajat Puolassa, Unkarissa ja Kiinassa kynivät hanhia elävinä, mikä aiheuttaa linnuille suuria tuskia.
Julmista untuvantuotantomenetelmistä syntyneen kohun vuoksi useat ruotsalaisyritykset ovat ilmoittaneet joko keskeyttävänsä untuvatuotteiden myynnin kunnes raaka-aineen alkuperä on selvitetty tai ottavansa välittömästi yhteyttä alihankkijoihinsa asian johdosta. Merikallion mukaan Stockmann ei ole katsonut tarpeelliseksi keskeyttää untuvatuotteiden myyntiä.
Stockmann toimii Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Venäjällä, Virossa, Latviassa, Liettuassa, Tsekissä ja Ukrainassa. Sille kuuluvat muun muassa Lindex ja Seppälä sekä etäkauppaa harjoittava Hobby Hall.
Elävien hanhien kyniminen on kielletty Euroopan neuvoston jäsenmaissa. Eläinsuojelujärjestöjen mukaan jopa 50-80 prosenttia kaikesta maailmanmarkkinoiden untuvasta on kynitty elävistä linnuista.
(MTV3-STT)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihanaa, että jätät kommentin! Pidäthän kommenttisi sävyn rakentavana ja kaikkia kunnioittavana. Erilaiset mielipiteet ja rakentava kritiikkikin ovat tervetulleita, niistä voi aina oppia uutta. Toivon kuitenkin, että blogin sävy säilyy positiivisena. Kiitos! =D