Happy Wheel

Happy Wheel

perjantai 6. huhtikuuta 2012

PARABEENIGALLUP

Minun on tunnustettava: en ole perehtynyt kovin huolella kosmetiikkatuotteiden raaka-aineisiin. INCI-tietämykseni on olematonta. Tähän asti olen suosinut luonnonkosmetiikkaa vain mututuntumalla, koska se tuntuu hyvältä ja haluan minimoida kemikaalikuorman. Eilen käytyäni mielenkiintoisessa jalkahoidossa (Metropolian jalkahoitajat tekevät ilmaisia asiakastöitä) sain suosituksen käyttää halkeileviin jalkapohjiini kookosöljyn sijaan apteekin perusvoidetta eli Apobase 60% -voidetta. Ostin pienen tuubin mukaani 3 euron hintaan. Alkuinnostukseni hyytyi, kun luettuani tarkemmin tuoteselosteen huomasin rasvan sisältävän viittä erilaista parabeeniä. Muistelin, että luonnonkosmetiikassa ne ovat kiellettyjä. Olen usein nähnyt imoituksen "ei sisällä alumiinisuoloja eikä parabeenejä". Tämän perusteella tulee mielikuva, että parabeenit eivät ehkä ole ihmisen parhaita ystäviä.

Tänä aamuna olen hieman selvitellyt asiaa. Parabeenejä käyteään yleisesti kosmetiikkatuotteissa säilöntäaineina. Joidenkin tutkimusten mukaan niillä ei ole vaikutusta terveyteen. Toisten tutkimusten mukaan taas ne voivat aiheuttaa allergioita ja häiritä hormonitoimintaa. 

GALLUP: Mitä mieltä olet parabeeneistä? Ovatko ne vaarattomia ja hyviä säilöntäaineita vai kuuluvatko vältettävien aineiden listalle?

Oma mielipiteeni on seuraava: pyrin minimoimaan kemikaalikuorman kaikessa. Koska iholle laitettavat tuotteet imeytyvät elimistöön, pyrin löytämään sellaisia kosmetiikkatuotteita, joiden raaka-aineluettelo on mahdollisimman lyhyt ja tuotteen voisi periaatteessa vaikka syödä (suosin siis luontaiskosmetiikkaa). Etenkin kaikki sellaiset raaka-aineet, joiden edes epäillään häiritsevän hormonitoimintaa, kuuluvat omalle vältettävien listalleni. Parabeenejä sisältäviä tuotteita ei voi suositella ainakaan kilpirauhasen vajaatoimintaa tai muuta hormonitoiminnan häiriötä sairastavien beauty boxiin. Omaani ne eivät tule kuulumaan.


2 kommenttia:

  1. Luin äskettäin, että niiden epäillään aiheuttavan hormoninhäiritsijöinä rintasyöpää, joten siinä on ihan syytä välttää niiden käyttöä.
    Mua on alkanut sen jälkeen epäilyttää kaikki iholle siveltävä, kun kuulin että lääkkeitä voidaan imeyttää ihon kautta. Nuoruudessani tällaisista ei puhuttu, eikä saanut helposti tietoa. Onnekseni olen ollut aina laiska ihon hoidossa, kausittaisia puuskia lukuunottamatta. Tilanne olisi varmaan toinen jos siihen aikaan olisi ollut netti ja se pullollaan sen aikaista tietoa.

    VastaaPoista
  2. Kiitos, Helinä, kommentista. Mullekin on alkanut selvitä, että iholle ei pitäisi sivellä mitään sellaista, mitä et olisi valmis myös syömään. Ihan näin puritaani en ole, mutta yksinkertaisuutta ja luonnonmukaisuutta kohden olen matkalla. Olen vain hämmästynyt siitä, miten yleistä parabeenien käyttö on. Mikähän olisi turvallinen ja luonnollinen säilöntäaine kosmetiikkatuotteille? Ihannetapauksessa säilöntäaineita ei tarvittaisi lainkaan. Mutta kun käytännössä tuotteiden toivotaan säilyvän ainakin muutamia kuukausia, ehkä jotain säilöntäainetta on pakko käyttää.

    VastaaPoista

Ihanaa, että jätät kommentin! Pidäthän kommenttisi sävyn rakentavana ja kaikkia kunnioittavana. Erilaiset mielipiteet ja rakentava kritiikkikin ovat tervetulleita, niistä voi aina oppia uutta. Toivon kuitenkin, että blogin sävy säilyy positiivisena. Kiitos! =D