Happy Wheel

Happy Wheel

sunnuntai 24. huhtikuuta 2011

Byron Katie: 4 kysymystä jotka voivat muuttaa elämäsi


Kuva täältä


Yhdysvaltalainen Byron Katie on kirjoittanut hienon kirjan "4 kysymystä, jotka voivat muuttaa elämäsi". Idea on se, että ajatuksilla luomme todellisuutemme. Kun sitkeästi pidämme kiinni surusta/ vihasta/ kaunasta/ kateudesta, elämämme ja todellisuutemme muovatuvat sellaisiksi, että saamme vastakin kokea noita tunteita. Usein pidämme kiinni ajatuksistamme ja miellämme ne ainoiksi oikeiksi, vaikka vaihtoehtoisia tulkintoja on useita. Kun kyseenalaistamme ajatuksemme, jotka loivat tunteen, tunnekin voi muuttua. Ajatuksemme luovat tunteemme.

Yksinkertaisuudessaan prosessi menee näin:

Valitse ajatus tai uskomus, joka tuottaa sinulle tällä hetkellä tuskaa. Jos mahdollista, muokkaa se väitteen muotoon.

"Työni pitäisi olla mielenkiintoisempaa."

Kysy seuraavat kysymykset ja kirjoita niihin vastaukset. Kirjoittaminen on tehokkaampaa kuin pelkkä ajattelu mielessä.

1. ONKO SE TOTTA?
Kyllä. On se totta minulle.

2. ONKO SE VARMASTI TOTTA?
No onhan se hyvä, että on työpaikka ja säännöllinen palkka. Joten ei se täysin totta ole. Mutta kyllä minusta silti työn pitäisi olla mielenkiintoista eikä pelkästään keino ansaita rahaa.

3. MITEN REAGOIN, KUN AJATTELEN TÄMÄN AJATUKSEN?
Työmotivaationi on alhainen. Olen kiukkuinen heti aamusta. Suhtaudun jo etukäteen negatiivisesti päivän työtehtäviin. En edes odota, että töissä olisi kivaa. Elän ja toteutan itseäni työajan ulkopuolella. Pelkään menettäväni terveyteni lopullisesti.

4. KUKA OLISIN ILMAN TÄTÄ AJATUSTA?
Onnellinen. Vapaa. Rento. Terve. Motivoitunut. Innostunut. Luova. Tehokas. Onnellinen sekä työpäivän aikana että sen jälkeen.

Tämän jälkeen on aika tehdä TÄYSKÄÄNNÖS ja kääntää ajatus ylösalaisin. Tämä voi olla prosessin hankalin, mutta myös palkitsevin vaihe. Pyri olemaan luova ja keksi alkuperäiselle väitteellesi vastakkaisia väitteitä. 
  • Työni ei pitäisi olla mielenkiintoisempaa. 
  • Minun pitäisi olla mielenkiintoisempi. 
  • Elämäni pitäisi olla mielenkiintoisempaa. 
  • Ajatuksieni työstä pitäisi olla mielenkiintoisempia... .... ... jne. 
Mieti ainakin kolme esimerkkiä, miten nämä vastakkaiset väitteet ovat totta elämässäsi ta esitä näille uusille väitteille samat neljä kysymystä kuin alkuperäiselle väitteelle. Kumpi on enemmän totta: alkuperäinen väite vai käänteinen väite?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihanaa, että jätät kommentin! Pidäthän kommenttisi sävyn rakentavana ja kaikkia kunnioittavana. Erilaiset mielipiteet ja rakentava kritiikkikin ovat tervetulleita, niistä voi aina oppia uutta. Toivon kuitenkin, että blogin sävy säilyy positiivisena. Kiitos! =D