Joogakoulu is back! Tällä kerralla aiheena on katseen kohdistaminen. Ashtangajoogassa sitä kutsutaan dhristiksi, ja kohdistamispaikkoja ovat mm. nenä, kulmakarvojen väli, sormenpäät ja varpaat. Olipa joogamuoto mikä tahansa, on hyvä oppia kohdistamaan katse ja pitämään se vakaana. Energy flows where attention goes, ja silmät ohjaavat energiaa. Etenkin vata-tyypeillä on taipumusta levottomaan katseeseen ja katseen pälyilyyn. Kohteesta toiseen vaeltava katse vaikeuttaa keskittymistä asanaan, minkä huomaa etenkin tasapainoasennoissa. Usein meiltä vaaditaan työelämässä monen asian tekemistä yhtä aikaa. Tämä johtaa siihen, että mihinkään ei ehkä pysty keskittymään aivan kunnolla sekä kasvavaan stressiin. Keskittyminen yhteen asiaan täydellisesti edellyttää myös katseen pitämistä paikallaan. Ja toisaalta, kun oppii keskittämään katseensa, voi huomata myös keskittymiskykynsä kasvavan ja suoriutuvansa tehtävistä tehokkaasti, yksi kerrallaan.
Seuraava harjoitus parantaa keskittymistä katseen kohdistamisen kautta. Sen voi tehdä joogaharjoituksen aluksi, osana meditaatiota tai aina, kun huomaa olevansa stressaantunut. Harjoitus vetreyttää kaulan lihaksia ja venyttää silmien lihaksia, mitkä jäävät helposti vähälle huomiolle. Harjoitus siis sekä rauhoittaa että piristää.
- Asetu mukavaan istuma-asentoon selkä suorana.
- Laske kädet rennosti syliin ja hengitä muutama kierros syvään.
- Mikäli ujjayi-hengitys on sinulle tuttu, käytä sitä tämän harjoituksen ajan.
- Kun liikutat päätä ylös tai alas, katse toimii liikkeelle vastavoimana eli katse kohdistuu päinvastaiseen suuntaan.
- Kun kierrät päätä sivulle, katse johtaa liikettä. Anna katseen kulkea lattiaa pitkin suuressa kaaressa. Käännä päätä mahdollisimman pitkälle ja anna silmien jatkaa ääriasentoon, tämä venytys tekee silmien kiristyneille lihaksille hyvää.
- Kohdista katse nenänpäähän ja nosta pää ylös. Kallista päätä taakse ja pidä katse kohdistettuna nenänpäähän 10 sekunnin ajan.
- Kohdista katse kulmakarvojen väliin kolmanteen silmään ja laske leuka alas. Pidä pää alhaalla ja katse kohdistettuna 10 sekunnin ajan.
- Katso suoraan eteenpäin ja nosta pää neutraaliin asentoon.
- Kohdista katse lattiaan. Anna katseen kiertää suuressa kaaressa vasemmalle, käännä samalla päätä mahdollisimman pitkälle vasemmalle. Anna katseen kiertyä vielä pitemmälle. Anna katseen viipyä ääriasennossa 10 sekuntia.
- Anna katseen ja pään kiertyä keskiasentoon suuressa kaaressa.
- Käännä katsetta ja päätä ääriasentoon oikealle isossa kaaressa. Pysy ääriasennossa 10 sekuntia.
- Anna katseen ja pään kiertyä keskiasentoon suuressa kaaressa.
Tee harjoitusta 1-3 kierrosta. Voit tehdä lopuksi kielilukon. Toisin sanoen imaise kieli kitalakeen niin, että kuuluu naksahtava ääni. Avaa suu suureksi ja anna leuan valahtaa rentona alas. Yritä pitää kielilukko 30 sekuntia. Aluksi kielilukko voi olla yllättävän haastava, mutta harjoitus tekee tässäkin taidossa mestarin. =)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Ihanaa, että jätät kommentin! Pidäthän kommenttisi sävyn rakentavana ja kaikkia kunnioittavana. Erilaiset mielipiteet ja rakentava kritiikkikin ovat tervetulleita, niistä voi aina oppia uutta. Toivon kuitenkin, että blogin sävy säilyy positiivisena. Kiitos! =D