Happy Wheel

Happy Wheel

maanantai 15. lokakuuta 2012

Yliherkkyyskuulumisia (Food Detective -kontrolli) + superherkulliset odotusleipäset

Tein heinäkuussa ensimmäisen kerran Food Detective -yliherkkyystestin. (Huom! Yliherkkyys ei ole sama asia kuin allergia, mutta yliherkkyyttä aiheuttavan ruoka-aineen nauttiminenkin rasittaa kehoa mm. aiheuttamalla turvotusta, ilmavaivoja, ripulia, painonnousua, väsymystä sekä ylläpitämällä tulehduksia.) Heinäkuussa paljastui vaikka mitä yliherkkyyksiä: lehmänmaito, kananmuna, gluteeni, kotimaiset viljat, hiiva, maissi, palkokasvit, useimmat pähkinät, manteli, paprika, riisi. Olin että huh huh, mitä tässä enää voi syödä. Päätin kuitenkin tarttua härkää sarvista. Yliherkkyysreaktiot voivat nimittäin  pahentaa kilpirauhasen vajaatoimintaa.

Nyt olen välttänyt yliherkkyyttä aiheuttavia ruoka-aineita parhaani mukaan. Lisäksi aloin käyttää syyskuun alussa säännöllisesti Regulat-entsyymijuomaa, joka vahvistaa kehon omia entsyymiprosesseja ja voi auttaa parantamaan suoliston kuntoa ja sitä kautta sairauksia. Lisäksi olen nyt parin viikon ajan nauttinut Digest Spectrum -ruoansulatusentsyymikapseleita. Harkinnassa on vielä laadukkaiden maitohappobakteerikapseleiden hankkiminen. Terveisiä vaan Markolle Terveyskimppaan, musta on tullut vakiasiakas! En kuitenkaan ole ollut täysin fanaattinen välttelyssä. Välillä olen hemmotellut itseäni kermajäätelöllä. Ja kun aina en jaksa lähteä hakemaan Ruohonjuuresta hasselpähkinämaitoa, usein olen käyttänyt kahvin seassa luomukermaa. Muuten olen karsinut ruokavaliosta kotimaiset viljat, ja oikeastaan kaikki muut yliherkkyyttä aiheuttaneet ruoka-aineet.

Tänään tein sitten tarkistusmittauksen eli uuden Food Detective -testin. Oli tarkoitus tehdä jo eilen, mutta vietin pitkän ajan neulamansetti kädessä. Painoin sen jo sormellekin, mutta en vain pystynyt painamaan neulaa läpi. Mulla on siis melkoinen neula- ja verikammo. Kun käyn esimerkiksi kilpirauhaskokeissa, mun täytyy aina katsoa muualle, että en voi pahoin. Muistan, että lapsena jännitin hemoglobiinin ottamista sormenpäästä niin paljon, että käsi oli aivan jääkylmä ja sormenpää kivikova. No, tänään sitten rohkaisin mieleni. Kaksi sormea siihen tarvittiin, että sain riittävästi verta. Mutta teinpäs sen! Ja aivan itse! =D

Kun veri oli kerätty, loppu oli lasten leikkiä. Alustan huuhtelua erilaisilla liemillä ja odottelua. Odotteluaikana tekaisin jopa herkullisia leipäsiä, että saan testin valmistuttua nauttia niitä iltapäiväkahvilla. Ja kun testi sitten valmistui, WOOHOO! Jäljellä yliherkkyyden aiheuttajana on enää vain lehmänmaito! Aivan mahtavaa! =D Jippii! Kyllä kannatti! Nyt voin taas varovasti nauttia kierrättäen esim. kauraa, pähkinöitä, manteleita ja joskus jopa kananmunia! Voin tehdä seesammaitoa/mantelimaitoa/cashewkermaa..... Ei toki kaikkea saman päivän aikana, vaan yhtä kerrallaan. Jes! Voi tätä ilon ja onnen päivää! =D

Tässä vielä tänään tekaisemieni leipästen ohje. Valitettavasti en osaa sanoa määriä, sillä heittelin vain kulhoon aineksia sattumanvaraisesti ja todella nopeasti. Uusi keksintö oli kuitenkin lisätä taikinaan kookosöljyä, joka toi leipiin ihanan maun ja mehevyyden. Liuotin kookosöljyn ensin lämpimään veteen, jotta se sekoittui taikinaan tasaisesti.

Odotteluleipäset (määrät summittaisia arvioita)

  • 1-2 tl psylliumia
  • 0,5 tl ruokasoodaa
  • 0,5 tl merisuolaa
  • noin 2 dl kaurahiutaleita
  • noin 1 dl quinoahiutaleita
  • noin 0,5 dl kookosjauhoja
  • noin 0,5 dl tattarijauhoja
  • noin 1 dl auringonkukansiemeniä
  • noin 2 rkl kookosöljyä
  • lämmintä vettä niin, että ainekset menevät sekaisin
Annostele taikinasta leivinpaperille 6 kasaa, taputtele ne laakeiksi leipäsiksi. Paista 200 asteessa noin 20 min. Nauti! =D

2 kommenttia:

  1. Onpas kiva leipäsetohje:) gluteenittomat ohjeet aina mukavia. Kilppariryhmästä tänne siis bongasin.

    VastaaPoista
  2. Hei, Eija! Kiva että tulit tutustumaan. Toivottavasti leipäset maistuvat sullekin. Niiden ulkonäkö on vähän "karhea", ei siis samalla tavalla siloinen kuin normaaleissa sämpylöissä. Mutta nämä ovat huomattavasti terveellisempiä ilman hiivaa, sokeria ja gluteenijauhoja. Omasta mielestäni ovat myös paremman makuisia, quinoa antaa näille hauskaa "potkua". =D

    VastaaPoista

Ihanaa, että jätät kommentin! Pidäthän kommenttisi sävyn rakentavana ja kaikkia kunnioittavana. Erilaiset mielipiteet ja rakentava kritiikkikin ovat tervetulleita, niistä voi aina oppia uutta. Toivon kuitenkin, että blogin sävy säilyy positiivisena. Kiitos! =D