Happy Wheel

Happy Wheel

perjantai 20. heinäkuuta 2012

Ruokavalio uusiks (Food Detective)

Tilasin Facebookin Terveyskimppa-ryhmän kautta ruokayliherkkyyksiä verestä mittaavan Food Detective -testin, joka selvittää yliherkkyyden noin 50 eri ruoka-aineelle. Huom! Testi ei mittaa varsinaisia allergioita vaan yliherkkyyksiä, jotka ovat lievempiä ja joiden oireet ilmenevät hitaammin. Kuitenkin omalle keholle sopimattomien ruoka-aineiden syöminen voi mm. ylläpitää tulehduksia, aiheuttaa väsymystä ja ehkäistä vitamiinien ja hivenaineiden imeytymistä. Monet ruoka-ainesuositukset kilpirauhasen vajaatoimintaan ja lisämunuaisten uupumukseen ovat keskenään ristiriitaisia, mikä on ymmärrettävää, sillä jokainen keho on yksilöllinen. Niinpä päätin selvittää, mikä on oman kehoni tilanne. Olin jo pitkään epäillyt, että hiiva ja lehmänmaito eivät sovi mulle. Samoin kesäkuun gluteeniton ruokavalio tuntui toimivan. Mutta lopullinen tulos yllätti.

Vaikeinta testissä oli verinäytteen saaminen. Mulla on paksu veri: hemoglobiini on korkea, ja hyytymisaineitakin on runsaasti. Tein mansetilla reiän yhteen sormeen, mutta veri hyytyi alkumetreillä. En tiedä, miksi testissä verelle on varattu todella kapea kapillaariputki. Mun veri hyytyi ja tukki sen hetkessä. Ei muuta kuin veren huuhtelu pois Neo-Amiseptilla ja soitto naapurille. Hän tulikin apuun. Ja ei muuta kuin sama episodi uusiksi toisesta sormesta, ja johan oli taas putki tukossa. Sitten rikottiin toinen mansetti ja otettiin sieltä neula esille. Naapuri tökkäsi neulan voimalla kolmanteen sormeen, hyvä ettei sormesta läpi. Ja johan tuli verta - sitä oli sormen lisäksi meidän molempien käsillä. Päätettiin puristaa 3 pisaraa verta suoraan kehitysaineliuokseen eikä enää yritettykään saada sitä putkeen. En tiedä tuliko verta liikaakin, mutta ainakin testin testiläiskä oli voimakkaan sininen. Osa ruoka-ainepalleroista jäi puhtaiksi, osa muuttui vaaleansinisiksi, osa hieman tummemmiksi ja neljä palluraa oli tummansinisiä. Eli kaipa testi onnistui ainakin jollakin tapaa. Yllätys oli vain se, miten monta läiskää värjäytyi....

Voimakkaat reaktiot tulivat LEHMÄNMAIDOLLE, KANANMUNALLE, HIIVALLE JA MAISSILLE. Hiivaa ja lehmänmaitoa olen epäillyt jo kauan, maissiakin jonkin aikaa. Mutta kananmuna tuli yllätyksenä. Vaikka toisaalta, näin jälkiviisaana, ei sekään ihme ole. Usein tulee hikka/ röyhtäyksiä tai ilmavaivoja. Dah! Näitä voimakkaan reaktion aiheuttajia pitäisi välttää tyystin, ne pitäisi siivota ruokavaliosta pois....

Superyllätyssektori oli se, miten monille muille ruoka-aineille oli lievä tai keskivoimakas yliherkkyys. Kyllä menee nyt ruokavalio uusiksi! Kaikki kotimaiset viljat, peruna, riisi, manteli, cashewpähkinä, parapähkinä, maapähkinä, gluteeni, paprika, palkokasvit, äyriäiset. Heti testin tekemisen jälkeen näkyi myös reaktio kalalle, mutta myöhemmin se hiipui pois.

Ei ole suolisto nyt mulla oikein vahvassa jamassa. Toisaalta, kun siivoan ruokavaliosta pois nuo vahvimman reaktion aiheuttajat, saattaa elimistö alkaa sietää noita heikomman reaktion aiheuttaneita ruoka-aineita. Täytyy vaan miettiä, mitä nyt sit syön pari kuukautta. Lehmänmaito, kananmuna, maissi, hiiva, gluteeni, mantelit ja pähkinät ainakin pois. Niillä varmaan pääsee jo pitkälle. Katsotaan sitten, mitä olo sanoo. Ja hyvä uutinen on se, että minkäänlaista reaktiota ei ollut esim. omenoille, eli saan syödä puutarhani hedelmät. Eikä kyllä ollut reaktiota sitrushedelmille, banaanille, marjoille, lihalle eikä millekään mausteelle....

10 kommenttia:

  1. Olen nyt siivonnut kaapeista pois kaikki jauhot, ryynit, pähkinät, mantelit ja kananmunat. Naapuri sai kassillisen luomuelintarvikkeita. Mahtava fiilis, kun kaapit tuli järjestettyä. Keittiö ei ole varmaan koskaan ollut näin siisti, ja nyt pirtelöaineksillekin on oma hylly, mistä ne on näppärästi saatavissa. Hieman uusi ruokavalio aiheuttaa päänvaivaa, mutta se on hyvinkin mahdollista toteuttaa. Tässä parin päivän ruokalista:

    Sunnuntain lista on englanniksi, kun kirjoitin sen malliksi amerikkalaiselle joogasivustolle.

    Sun July 22th

    Morning: birch ash extract with a lot of water (=> alkalizes and detoxifies the body)

    Smoothie: strawberries, a fairtrade banana, chia seeds, sunflower seeds, flax seeds, honey, himalayan salt

    Morning snack in the garden: 3 yeastless buckwheat crackers with butter, coffee and coconut milk (I did not have an intolerance to buckwheat).

    Afternoon snack: strawberries, fairtrade banana, coconut milk smoothie
    Dinner: romaine salad, cucumber, cherry tomatoes, spring onion, sundried tomatoes, pumpkin seeds, grilled chicken

    Evening snack: fruitsalad of strawberries, a fairtrade banana, an organic apple, green grapes, coconut cream as a dressing.

    Eilinen ja tämä päivä on sitten mennyt kaappeja ja muutenkin keittiötä siivotessa. Eilisen ruokailut menivät suunnilleen näin:

    Aamulla: koivuntuhkauutetta ja paljon vettä

    Puoliltapäivin: smoothie, jossa marjoja, 1 reilun kaupan banaani, 1/2 avokado, 2 rkl chiansiemeniä, 1 rkl auringonkukansiemeniä, 1 rkl kurpitsansiemeniä, 2 rkl pellavansiemeniä, vajaa kourallinen gojimarjoja, 3 tl Udo's Oil, vettä

    Iltapäiväkahvi: pannukahvi pakurilla ja kanelilla maustettuna; näemmä kahvin voi mainiosti juoda mustanakin

    Illallinen: mustaherukanlehtiä, kurkkua, kirsikkatomaatteja, vuohenjuustofetaa, kurpitsansiemeniä, 1/2 avokado, aurinkokuivattuja tomaatteja, levähiutaleita, grillattua kanaa

    Iltapala (joka venyi yöhön, kun taikinan sopivaa koostumusta ilman kananmunaa piti säätää): kookosöljyssä paistettuja kookos-tattarilettuja, marjasurvosta, 1/2 banaani, hunajaa, teetä

    VastaaPoista
  2. moi liisa
    onko sinulla poikakaveria

    VastaaPoista
  3. Hei, Anonyymi!

    Food Detective herättää varmasti monenlaisia tunteita, mutta en osannut odottaa ihan tällaisia. ;) Parisuhdestatuksen saat selville, kun laitat yksityisviestiä sähköpostiosoitteeseen.

    VastaaPoista
  4. moi liisa
    minä sinulle sähköpostia?

    VastaaPoista
  5. Moi!
    Harkitsen tuon samaisen testin ostamista ja löysin tänne, kun googletin kokemuksia asiasta.
    Onko testin tulokset tuntuneet oikeilta pidemmällä tähtäimellä? Eli onko vatsa voinut paremmin, jos olet välttänyt noita ruoka-aineita?

    VastaaPoista
  6. Hei, Pumpumkatti! Oman kokemuksen perusteella todellakin voin suositella testiä lämpimästi. Ensimmäisen kuukauden ajan testin tekemisen jälkeen noudatin välttämisdieettiä kirjaimellisesti. Ero voinnissa oli aivan huikea. Nukuin hyvin, ei särkenyt päätä, ei särkenyt niveliä, energiaa oli vaikka kuinka paljon (tein suursiivouksen rempallaan olleilla pihalla ja kodissa), jaksoin kuntoilla päivittäin, iho näytti hyvältä, hiustenlähtö väheni ja lähes pysähtyi, maha ei kuplinut ja turvonnut tai edes kipuillut, suoli toimi säännöllisesti... Mut nyt olen valitettavasti lipsunut linjasta ja syönyt, mitä on ollut töissä tarjolla. Lisäksi olen herkutellut toisinaan jäätelöllä ja riisifrutilla, vaikka lehmänmaito aiheutti testissä voimakkaimman reaktion. Ja kyllä muuten tuntuu heti olossa! Saatika, jos olen erehtynyt syömään pullan!

    VastaaPoista
  7. Kiitos vastauksesta :)
    Saattaapa hyvinkin olla, että päädyn tuon testin tilaamaan, jos ei kohta alkava viljaton kokeilu tuota toivottua tulosta.

    VastaaPoista
  8. Tässä vielä kommentti, jonka postasin alunperin gluteeniyliherkkyysjuttuun. Mutta sopii aivan yhtä hyvin tännekin.

    Osallistuin keskusteluun Anthony Andersonin (The Raw Model) Facebook-sivulla. Kysyin oliko näillä raakaruokaeksperteillä, jotka ovat perehtyneet huolellisesti terveelliseen ruokavalioon, tietoa gluteenin ja lehmänmaidon kaseiinin välisestä yhteydestä. Sain mielenkiintoisen vastauksen.


    "Liisa, there is some truth to that, although people don't tend to react to casein nearly as severely as gluten. Not everyone with gluten intolerance cross-reacts, either.
    There are different types of casein: A1-beta, found in most cow's milk and A-2 beta, found in goat, sheep and Jersey and Guernsey cow's milk (and other old-breed cattle). Many people who react to A-1 are fine with A-2.

    PS: some gluten intolerant people also cross react to coffee!"

    VastaaPoista
  9. Kiitos kokemuksesi jakamisesta! Taidanpa minäkin rohkaistua tilaamaan testin. Muuten, uskoisin olosi ja terveytesi kohenevan vielä entisestään, jos lisäät smootieihisi vielä proteiinijauhetta. :) Proteiinia pitäisi saada jokaisella aterialla oman kämmenellisen verran. Jos heraproteiini ei sovi, niin riisi- tai kasviproteiinisekoitukset toimivat myös (Sun Warriorilla on nameja). Ihanaa kevättä sinulle!

    VastaaPoista
  10. Tehtiin tänään miehen kanssa minulle tuo testi. Ihmetellään kovasti kun tuli lehmänmaito vaan kaikista + se positiivinen testi juttu. Oireita on tullut perunasta, viljoista ja riisistä, mutta maito vaan tämän mukaan ja sekin keskitasoa :o
    Pitänee testata allergiat sekä keliakia ja laktoosi-intorelanssi. Vatsa on koko ajan sekaisin.

    VastaaPoista

Ihanaa, että jätät kommentin! Pidäthän kommenttisi sävyn rakentavana ja kaikkia kunnioittavana. Erilaiset mielipiteet ja rakentava kritiikkikin ovat tervetulleita, niistä voi aina oppia uutta. Toivon kuitenkin, että blogin sävy säilyy positiivisena. Kiitos! =D