Happy Wheel

Happy Wheel

torstai 5. heinäkuuta 2012

Tiina Keldriman neuvoja

Tervehdys aurinkoisesta ja lämpimästä Portugalista! Ilmeisesti aurinko ja lämpö seurasivat mua tänne Suomeenkin, sillä täälläkin on nyt ihanan lämpöistä ja kesäistä. Muutaman päivän olen nyt ollut kotimaassa. Eilen vietin synttäreitäni, tiistaina kävin päiväretkellä Porvoossa kilpirauhasen toimintahäiriöihin ja lisämunuaisen uupumukseen erikoistuneen Tiina Keldriman vastaanotolla. Tässä Tiinan suositukset mulle:


 1. Viime keväänä otetun kilpirauhaspaneelin tulosten ja oireideni (väsymys, paino ei edelleenkään putoa, hiuksia lähtee aivan tolkuttomasti) perusteella Keldrima arveli, että kehoni voi tuottaa liikaa T3-hormonia. Käänteisen T3:sen testi maksaa noin 100 euroa (sekin on lähetettävä analysoitavaksi USA:aan). Parasta siis ottaa koko kilpirauhaspaneeli uusiksi. Tällä hetkellä taloudellinen tilanne ei anna myöten, sillä mulla ei ole kesän aikana lainkaan tuloja. Mutta kun menen elokuussa taas töihin, voin syksyllä otattaa noin 250 €:n kilpirauhaspaneelin, mistä selviää tämänhetkinen kokonaistilanne. Paneelin tulosten saapumisen jälkeen varaan uuden ajan Keldrimalle.
 2. Jo nyt voi Erfa Thyroid -lääkityksen nostaa nykyisestä annostuksesta. Tällä hetkellä otan 1x 60 mg aamulla ja iltapäivällä. (Suosituksen mukaan otetaan illalla, mutta se piristää mua niin paljon pitkäksi aikaa, että olen siirtynyt ottamaan "iltalääkkeen" jo hyvissä ajoin iltapäivällä, n. klo 14-15.) Kuulemma monien päiväannos on 2,5 - 3 tablettia. Ajattelin tehdä noston varovasti. Mun keho reagoi herkästi muutoksiin. Mulla on tablettileikkuri, mutta Thyroid-tabletti murenee jo puolitettaessa. Neljäsosiksi sitä ei kannata laittaa, tai se on pelkkää murua. Ajattelin siis tehdä noston näin: seuraavan kahden viikon aikana +0,5 tablettia JOKA TOINEN päivä. Jos ei tule sivuoireita kuten sydämentykytystä ja silmänpainetta, voin ottaa seuraavan kahden viikon aikana lisäpuolikkaan joka päivä.
 3. Siirryttävä vähähiilihydraattiseen ruokavalioon. Gluteeniton ei auta. Gluteenittomat jauhot sisältävät yleensä maissia/ riisiä yms., jotka sisältävät runsaasti hiilihydraatteja ja lihottavat. Kaikki viljat voivat hidastaa kilpirauhasen toimintaa. Jätettävä pois leipä, pasta, peruna, riisi ja jopa hedelmät niiden korkean sokeripitoisuuden takia. Ruokavalion perustaksi mahdollisimman vähän prosessoidut maitotuotteet, liha, kala, kana, siemenet, pähkinät, kasvikset, juurekset, marjat, voi, oliivi- ja kookosöljy. Oman kokemukseni mukaan runsas hyvienkin öljyjen ja pähkinöiden & siemenien syöminen lihottaa. En aio niitä kovin paljon käyttää. Lisäksi aion käyttää pois kaapissa olevat viljatuotteet ja siirtyä hiljalleen viljattomaan ruokavalioon. Eniten vaikeuksia tuottaa hedelmien poisjättäminen. Miten tehdä mehuja tai smoothieta ilman hedelmiä? Lisäksi mulla on pihalla kaksi omenapuuta, jotka tuottavat runsaasti hurjan herkullisia omenoita. No, en aio hedelmättömäksi ryhtyä. Mutta hedelmiä kohtuudella. Paitsi omenakautena omenia runsaasti. =D
 4. Kun Thyroid Erfa -lääkitys on kohdallaan, voi alkaa purkaa Hydrocortison-lääkitystä. Lääkitysten muuttoa ei voi tehdä yhtäaikaa. Koska olen käyttänyt Hydrocortisonia niin pitkään, purkaminen on tehtävä TODELLA hitaasti. Tällä hetkellä otan 10 mg aamulla ja iltapäivällä. Mahdollisesti purkamisen voi aloittaa elokuussa. - 5 mg (siis 1/2 tablettia)/ KUUKAUSI. Jos elimistö kestää eikä tule komplikaatioita, Hydrocortison-lääkitys saadaan purettua jouluun mennessä.
 5. Jo nyt voin alkaa tukea lisämunuaisten toimintaa mustaherukanlehtiuutteella. Sattuuko jollakin olemaan pihallaan mustaherukkapensaita? Olisin kiitollinen lehtilähetyksestä! =D Jos joku ihana ihminen herukka-apajan omistaa, lehtiä saisi lähettää mulle osoitteeseen LIISA KORHONEN, LIHTAKUJA 3 AS. 30, 01260 VANTAA. KIITOS!!!
 6. Hiuksia, ihoa ja kynsiä tukemaan sekä nivelkipuja helpottamaan voi ottaa MSM:ää eli luontaista rikkiä. Olen ottanut sitä ennenkin, mutta vissiin liioitellut annostuksen kanssa. Jäi MSM-drinksut ja -pirtelöt juomatta. Ostin Ruohonjuuresta CocoVin Opti-MSM:ää. Olen sekoitellut sitä teelusikallisen juomalasiin. Ei maistu juuri miltään. Eilen join juoman 3x päivässä, tänään aloitin aamuni sillä. Vähitellen määrää voi nostaa sitä mukaa kun keho tottuu. Ei pelkästään makuun vaan muutenkin. Liian suuri määrä MSM:ää voi aiheuttaa ripulia. 

13 kommenttia:

 1. Ööö siis tarkoitatko rt3 testiä joka on 130€?

  Jos sulla oikeasti on rt3 ongelma, niin ainakaan silloin ei normi sikalääkkeistä tai tyroksiinista ole siihen apua. Vaan reseptoreiden putsaukseen on lio hoitona. Hauskinta se, että kun liolla alkaa hoitamaan, niin voit kerralla heittä thyroideat (thyroksiinit, armourit jne) kerralla pois :) Jäin miettimään vielä, että jos on ärrävika, niin mikä määrä t4 lääkettä muka olisi hyvä silloin, että lääkitys on kohdallaan???

  Hiilareiden rajoittamisessa ei kannata mennä liiallisuuksiin sillä esim. endo Diana Schwarzbein on sitä mieltä, että jos on lisämunuaishäikkää (kuvittelen nyt, niin koska sulla HC)hiilarit on hyvä pitää yli 100...150 tuntumassa.

  Mulle tuli juuri kilpparipaneeli postissa ja joku (hmm..) maanantai se pitäis saada postiin.

  Mulla on ollut thyroideat käytössä ja ainakin ennen ne sai terävällä veitsellä ihan hyvin neljään osaan. Puolittajasta mulla ei ole havaintoakaan. Mutta kehon kannalta ideaali tilanne se, että lääkettä tulee sama määrä joka pvä. Mulla oli 3,5 tbl/pvä. Mutta jos ja kun nyt näyttää, että se on ärrä vika, niin eipä siihen paljoa sikalääkkeet auta...Heitin sikalääkkeet pois eikä olo ole yhtään huonompi.

  Käytin HC ja tulipas siitä hetkessä monenlaista vaivaa...

  Mulla ei tuo msm-jauhe ole oikein tippunut, mutta laitoin kannuun lisäksi suolaa (celtic), puristin sitruunan ja 3 tippaa steviaa ja reilun litran viileää vettä, niin nam.

  Sori paatos, tarkoitan hyvää :)
  Sillä laitan vielä linkin jos et ole moista juttua vielä lukenut
  http://www.kilpirauhanen.com/tietopankki/t3-hormonit/

  Kiitos ja anteeksi jos jo tiesit kaiken :)

  T: Ärrävikanen

  VastaaPoista
 2. Kiitos Ärrävikainen hyvistä korjauksista! Keldriman vastaanotolla tuli niin paljon asiaa, että osa varmasti meni ohi / ymmärsin väärin.

  Kiitos rt3-korjauksesta ja linkistä. Keldrima tosiaan mainitsikin, että jos häiriö rt3-tuotannossa, sitten lääkitys eri. Katsotaan nyt, miltä kilpirauhaspaneeli näyttää.

  Hienoa, että tarkensit tuon hiilariasian. Olin itsekin ajatellut, että tyystin en hiilareita ruokavaliosta aio siivota. Kokeilin muutama vuosi sitten karppaamista ja totesin, että alle 100g/ vrk hiilariannoksella olossa ei ollut hurraamista. Ilmeisesti elimistöni kaipaa jonkin verran hyviä hiilareita. Eli hedelmät jääköön, ehkä jopa täysjyväleipä toisinaan. =D

  VastaaPoista
 3. Mulla on puolittaja ja sillä saa kyllä puoliskatkin puoliksi, kunhan vain putsaa terän usein. Lääkärin veitsi voisi kyllä olla näppärämpi, sillä puoliskan laittaminen giljotiiniin on välillä hankalaa.
  Oli muuten thyroidin hinta noussut roimasti, kun hain tänään lääkkeet. 500 kpl maksoi yli 160€.
  Omat omput tuskin on niin huono vaihtoehto, eihän ne ole niin makoisia kuin ulkomaiset.

  VastaaPoista
 4. Piti jo eilen kirjoittamani siitä, että jos on ärrä ongelma, niin kannattaako "tappaa" kilpparia t4 lääkkeillä.
  Aloitin armourit, kun tsh oli vajaa 2 ja nyt, kun en ole lääkettä syönyt vajaaseen kahteen vuoteen, niin tsh on rapiat 4. Välillä on sellainen olo, että ei tmä hoito onnistu oikein koskaan hyvin. Kaiken tekee vielä ihan väärässä järjestyksessä ja aiheuttaa lisä ongelmia vain.

  T: ärrävikainen

  VastaaPoista
 5. Toivotaan, että kilppari ei nyt vallan kuole kuitenkaan. Ajattelin odotella ensin paneelin tulokset ja miettiä sitten yhdessä lääkärin kanssa, mitä tehdään. Ilman reseptiä lääkitystä olisikin aika hankala muuttaa. =D

  VastaaPoista
 6. Kiitos että jaoit Tiinan vinkit! Itsellä myös voimakasta väsymystä ja kilpirauhasarvot ovat heitelleet välimaastossa, normaalin puolella ehkä kuitenkin (joskin olen kuullut ettei minulle ole tehty tarkemipia tutkimuksia joista asia varmistuisi). Alan tästä lähin seurata blogiasi:)

  VastaaPoista
 7. Hei Shantasha! Hienoa, jos löydät täältä blogista vinkkejä! Olen huomannut, että yhdessä kokeilemalla ja tietoa jakamalla löytyy tosi hyviä vinkkejä. Olen oppinut blogini lukijoilta paljon! =D

  Seuraavaksi tulee omaan kokeiluun Food Detective. Tilasin sen Facebookin Terveyskimppa-ryhmän kautta. Hinnaksi tuli toimituksineen 75 €, kun paketti normaalisti maksaa 88 € + postikulut. Food Detective on yliherkkyystesti, joka mittaa verinäytteestä (hui!) yliherkkyyden 59 eri ruoka-aineelle kuten hiiva, eri viljat, gluteeni, lehmänmaito, mausteet, hedelmät ja marjat. Sen jälkeen ei tartte arvailla ja tehdä valintoja summa mutikassa vaan ruokavaliosta voi poistaa ne ruoka-aineet, joille on selvä yliherkkyys. Ja huom! Kyseessä ei siis ole allergiatesti vaan yliherkkyystesti. Vaikka ei olisi varsinaista allergiaa, voi silti olla yliherkkyys.

  Palailen asiaan, kunhan Food Detective saapuu ehkä ensi viikolla. =D

  VastaaPoista
 8. Vaikeinta tuossa food detective-testissä oli saada veri siihen pieneen putkeen, ei meinannut ensin tulla ja sitten kuivui kun yritin nakkisormillani saada sitä tarpeeksi putkeen. Helpointa varmaan olisi kun olisi apuri tekemässä sen osan testiä.
  Nyt en voi olla ihan varma olivatko tulokset oikeat.

  VastaaPoista
 9. Kiitos Helinä varoituksesta. Lähipiiristäni löytyy onneksi anestesialääkäri. Jospa hän saisi puristettua sormestani tarpeeksi verta. Tai jos ei sormesta, hän voi ehkä ottaa kunnon verinäytteen vaikka kyynärtaipeesta. Täytyypä kysäistä.

  VastaaPoista
 10. Minusta tuossa testissä ei ollut mitään vaikeutta. Jos verta tulee sormenpäästä, niin se putkilo täyttyy kyllä melkein itekseen.

  T:ärrävammanen

  VastaaPoista
 11. Miten mustaherukanlehtiuutetta valmistetaan?

  VastaaPoista
 12. Hei Liisa, olen lukenut sivustoasi.
  Sinulla siis toimii thyroid erfa lääkitys? Itselläni 2vkoa sama takana (vasta) ja toivo paremmasta!
  Erittäin Hienoa että olet toipumassa ja saanut avun, ja jaat täällä kokemuksiasi. Se auttaa varmasti monia.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, Anonyymi!

   Hienoa, jos tästä blogista on ollut sinulle apua. Se on toiveeni, siksi blogia pidän. Jakaa kokemuksia ja kertoa, mikä itseäni on auttanut. Toivottavasti lukijat löytävät avun ja hyvän olon sitten nopeammin, ettei kaikkien tarvitse rämpiä mudassa vuosikausia. :)

   Poista

Ihanaa, että jätät kommentin! Pidäthän kommenttisi sävyn rakentavana ja kaikkia kunnioittavana. Erilaiset mielipiteet ja rakentava kritiikkikin ovat tervetulleita, niistä voi aina oppia uutta. Toivon kuitenkin, että blogin sävy säilyy positiivisena. Kiitos! =D