Happy Wheel

Happy Wheel

keskiviikko 30. toukokuuta 2012

Kilpirauhasen vajaatoiminta = gluteeniyliherkkyys?

Olen ollut nyt muutaman päivän kirjautuneena amerikkalaiselle joogasivustolle. Kerron siitä myöhemmin lisää. Tuo joogaohjelma on todella kokonaisvaltainen terveyttä edistävä elämäntapa, ja sivustolla on monenlaisia ryhmiä. Tuolla sivustolla ja muuten netissä pyöriessäni olen viime päivinä törmännyt yllättävään seikkaan: autoimmuuniperäisessä kilpirauhasen vajaatoiminnassa saattaakin olla kyse gluteeniyliherkkyydestä. Monet joogasivustolla olevat kilpparivajakit/ Hashimoton oireyhtymää sairastavat ovat saaneet helpotusta nivelkipuihin ja väsymykseen siirtymällä gluteenittomaan ja maidottomaan ruokavalioon. Samalla paino on alkanut laskea. Gluten = the glue that sticks fat to your body. Ja niin, toinen joogasivustolta oppimani uusi asia: lehmänmaito sisältää paljon kaseiinia, joka on gluteenin kaltainen aine. Vuohen- ja lampaanmaidossa ei ole yhtä paljon kaseiinia, joten niitä voi käyttää kohtuudella. 

Eräs ystäväni puolestaan kärsii sappikivistä. Ehdotin hänelle Hulda Clarkin maksan- ja sappikivien puhdistusta, mutta runsas oliiviöljyn nauttiminen hirvitti häntä. Pienikin määrä rasvaa kun aiheuttaa seuraavana yönä kovat kivut. No, tässä yksi yö hän kipujen kourissa valvoessaan ja netissä roikkuessaan ajautui sivustolle, jossa amerikkalainen tutkija-kirjailija Datis Kharrazian kertoi kilpirauhasen vajaatoiminnan ja sappikivien välisestä yhteydestä. Ystäväni vinkkasi linkin mullekin, täytyy liittää se tähän. Tuo amerikkalainen tutkija on käynyt läpi yli 600 lähdeviitettä. Hänen mukaansa useimmat autoimmuuniperäistä kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavat ihmiset sairastavat tietämättään Hashimoton oireyhtymää, jolloin lääkityksestä huolimatta voi olla oireita sekä kilpirauhasen vajaa- että liikatoiminnasta. Tämä pätee ainakin omalla kohdallani. Tutkijan mukaan Hashimoton oireyhtymää sairastavilla muutkin elimet kuin kilpirauhanen ovat vaarassa, ellei tulehdusta ja kehon immuunipuolustuksen hyökkäystä omia kudoksia vastaan saada kuriin. Hänen mukaansa jokaisen Hashimoton oireyhtymää sairastavan on elintärkeää siirtyä gluteenittomaan (ja mielellään maidottomaan) ruokavalioon. Jos heitä ei siihen kehoteta, on kyseessä hoitovirhe. Tutkija on myös julkaissut kirjan Why You Still Have Thyroid Symptoms When The Lab Tests Are Normal. Tutkijan noin 5 min pituinen tiukan asiapitoinen haastattelu löytyy täältä.

Hmm... Aika rankkaa tekstiä. Mutta eipä tässä ole mitään menetettävää. Kokeilen kesäkuun ajan (lukuunottamatta viikon reissua Portugaliin, jee!) gluteenitonta ja lehmänmaidotonta ruokavaliota. Haasteellista se voi olla, sillä rakastan leipää, juustoa sekä maitokahvia. Olen jo vuosia käyttänyt vain luomumaitoa ja täysjyvätuotteita, mut nyt on sitten tullut aika vieroittua niistäkin. I'm a big, big girl in a big, big world.... Kerron sitten, miten kokeilu etenee ja huomaanko muutoksia olotilassa. Stay tuned! =D   

7 kommenttia:

 1. Ei se mahdotonta ole tulla toimeen ilman leipää. Niin minäkin luulin ennen (vajis v.2003 lähtien). Joskun vuoden 2005 aikana lopetin gluteeniviljojen syömisen, aluksi söin gluteenittomia, mutta silloin ne eivät edes olleet kovin häävejä, joten olen melkein kokonaan lopettanut kaikenlaisten leipien syömisen. Aluksi sitä kaipas, varsinkin kun ostin muille jotain tuoretta leipää tai patonkia, joka tuoksui niin IHANALLE. Ja jos sitten maistoin, niin samantien meni suurin osa leivästä, sain jotain ihme ahmimiskohtauksia, joita en ennen ollut saanut.
  Mulla on ollut aftoja tai rakkoja kielessä koko aikuisiän ja ne hävisivät tyynnin kun lopetin viljan syönnin. Pienestä määrästä viljaa kieli nykyään vähän kipeytyy, suuremmasta määrästä tulee "viiltohaava" kielen päähän.
  Viljan syönnin lopettamisen jälkeen sain vihdoin hilattua painonkin takaisin suht normaalilukemiin. Painoin pahimmillani saman verran kuin viimeistä lasta odottaessani, jolloin olin tosi tuhdissa kunnossa varteeni nähden.
  Vyöhyketerapeuttini sanoi, että vilja-allergian näkee silmien ja huulten valkoisista ympäryksistä.
  ("dennie-morgan lines" tuolla löytyy lisää tietoa) Hyvää reissua, et kyllä menetä mitään jos jätät ne hotellin surkeat sämpylät väliin. (tai no riippuu hotellin tasosta, mutta Albufeiran 2-3 tähden hotelleissa ei häävit ole)

  VastaaPoista
 2. Kiitos, Helinä, kommentista! =D

  Ensimmäinen päivä gluteenittomalla ja lehmänmaidottomalla ruokavaliolla sujui hyvin, odotettua paremmin. Ostin eilen Ruohonjuuresta gluteenittomat pikaleipätaikina-ainekset ja paistoin siitä tänään vaalean vuokaleivän. Maistuuhan se aika eriltä, leikkautuu kehnonlaisesti ja on todella vaaleaa. Mutta eipä sitä tarttenutkaan sitten ahtaa suuhun kaksin käsin. Seuraavalla kerralla voisin lisätä taikinaan nokkosia tai kokeilla tehdä tummempaa leipää.

  Aamupalaksi nautin siis muutaman palan gluteenitonta leipää buffalonmaitomozzarellan kera ja kahvin vuohenmaidon kera. Välipalaksi puristin mehua (hyödynsin pihalla kasvavia voikukkia mehevine kukkineen + vuohenputkea), iltapäivällä surautin liotetuista manteleista ja cashewpähkinöistä, hunajasta, banaanista ja pakastemarjoista pirtelön. Illalliseksi iso salaatti. Iltapalaksi vielä pari palaa sitä leipää. Kyllä näinkin voi elää. Vain jäätelö ja Riisifrutti puuttuu. =D

  VastaaPoista
 3. Päivitys: 5. gluteeniton ja lehmänmaidoton päivä alkamassa. Gluteeniton leipä maistuu aika kököltä ja on ikävän valkoista ilman kuitua. Sille täytyy keksiä vaihtoehtoja. Sen sijaan olen löytänyt luomulehdänmaidolle aivan huikean korvikkeen: hasselpähkinämaito. Vitsi, mitä herkkua! Aivan mieletöntä! Voisin juoda sitä vaikka suoraan lasista, mutta se on sen verran arvokasta, että en viitsi. Eilen laitoin hasselpähkinämaitoa peruspirtelöön, ja siitäkin tuli aivan huikea herkku. Kippis hasselpähkinämaidolle! =D

  Tässä vielä eilisen iltapalapirtelön = superherkun ohje. Makeannälkä taittui samalla. Me like.
  * 1/2 reilun kaupan banaani
  * 2 rkl chiasiemeniä
  * 2 rkl raakakaakaopapuja
  * hieman hunajaa
  * pakastemarjoja
  * reilu desi hasselpähkinämaitoa
  * vettä

  VastaaPoista
 4. Osallistuin keskusteluun Anthony Andersonin (The Raw Model) Facebook-sivulla. Kysyin oliko näillä raakaruokaeksperteillä, jotka ovat perehtyneet huolellisesti terveelliseen ruokavalioon, tietoa gluteenin ja lehmänmaidon kaseiinin välisestä yhteydestä. Sain mielenkiintoisen vastauksen.


  "Liisa, there is some truth to that, although people don't tend to react to casein nearly as severely as gluten. Not everyone with gluten intolerance cross-reacts, either.
  There are different types of casein: A1-beta, found in most cow's milk and A-2 beta, found in goat, sheep and Jersey and Guernsey cow's milk (and other old-breed cattle). Many people who react to A-1 are fine with A-2.

  PS: some gluten intolerant people also cross react to coffee!"

  VastaaPoista
 5. Onko blogini lukijoissa aiheeseen perehtyneitä? Onko siis niin, että esim. tilamaito ja kyytönmaito voisivat olla ok?

  VastaaPoista
 6. Kiitoksia Helinä vastauksesta. Minä täältä sivusta lueskelin tätä Liisan merkintää ja totesin, että näinköhän tästä löytyisi syy minunkin vaivoihini. Olen vajislainen ja minulla on todettu vehnä- ja ruisallergia (ei perusverikokeista, mutta tarkemmista - lieneeköhän siitepöly tms.). Keliakiakokeet tähystystä myöten negaa. Vuosikaudet olen sanonut, että viljat eivät sovi ja turpoan pahasti, kun niitä syön. Erityisesti olen vehnän todennut saavan aikaan mitä moninaisimpia oireita ihon hilseilystä juuri näihin Helinän mainitsemiin aftoihin ja nivelsäryt pahenevat myös. Lääkärit eivät nyt sitten muuta keksineet kuin ärtyneen paksusuolen. Seuraava etappi on reumapoli, vaikka mitään ei verikokeissa ole näkynyt reumastakaan.

  Todellakin antoi ajateltavaa!

  VastaaPoista
 7. moi liisa
  mitä sinulle kuuluu
  minulle kuuluu ihan hyvää

  VastaaPoista

Ihanaa, että jätät kommentin! Pidäthän kommenttisi sävyn rakentavana ja kaikkia kunnioittavana. Erilaiset mielipiteet ja rakentava kritiikkikin ovat tervetulleita, niistä voi aina oppia uutta. Toivon kuitenkin, että blogin sävy säilyy positiivisena. Kiitos! =D