Happy Wheel

Happy Wheel

lauantai 24. joulukuuta 2011

Joulusinappi

Meillä on ollut perinne, että olemme saaneet Oulussa naapuriltamme joulutervehdyksenä todella tujua ja äärimmäisen maukasta joulusinappia. Ammun sinappi on ainutlaatuista, ja siinä on kaunis oranssiin taittava väri. Niin erityistä tuo sinappi on, että en ole koskaan aikaisemmin edes yrittänyt sinapin valmistusta. Paitsi tänä jouluna. Siskoni synnytti maanantaina 19.12. terveen pojan, ja olemme nyt kaikki täällä etelässä. Tein sinapin eilen, ja ainakin omaan suuhuni se maistuu herkulliselta. Etsin netistä erilaisia ohjeita, opiskelin hieman keittiökemiaa täältä ja yhdistelin ohjeista oman Liisan Erikoisen. Sinappi onnistui yli odotusteni, jään odottamaan kommentteja.

Liisan Joulusinappi:
2 dl Colman's sinappijauhetta
0,5 dl ruokosokeria (ei ollut enempää paketissa jäljellä)
1,5 dl tomusokeria
1 tl Himalajan vuorisuolaa
2 dl luomu ruokakermaa
2 luomumunaa
2 rkl balsamicoa
2 rkl cordyceps-kahvia (iHerb)
2 rkl konjakkia
ripaus kurkumaa

1. Vatkaa kananmunat ja kerma sekaisin (esim. Magic Bulletilla).
2. Sekoita kulhossa sinappijauhe, sokeri ja suola.
3. Kaada muna-kermasekoitus kuivien aineiden päälle. Anna kostua ja maustua 10 min.
4. Pysäytä reaktio lisäämällä hapan balsamico.
5. Vatkaa seosta voimakkaasti, jotta se sakenee. (Itse tein tämänkin vaiheen Magic Bulletilla.)
6. Siirrä seos kattilaan. Kuumenna noin 10 min koko ajan TODELLA VOIMAKKAASTI vatkaten (palaa helposti pohjaan).
7. Lisää mausteet (konjakki, kahvi ja kurkuma; sahramista voisi saada kivan värin).
8. Sekoitin seoksen vielä kerran samenttisen pehmeäksi Magic Bulletilla.
9. Siirrä sinappi ulos jäähtymään.
10. Desinfioi lasipurkki kansineen laittamalla ne kiehuvaan veteen.
11. Kaada sinappi lasipurkkiin. Laita jääkaappiin, missä se saa tekeytyä vähintään yön yli.

Mietin sinappia valmistaessani jo kehitysideoita. Tämä ei ole kitalakea räjäyttävän tulista vaan pikemminkin lempeän aromaattista, jossa on kuitenkin takapotkua. Tälläisenä versiona sinappi sopii lapsillekin - ja imettäville äideille. Jatkossa riittänee, jos sokeria on puolet sinappijauheen määrästä. Silloin voisi käyttää pelkästään intiaanisokeria tai ruokosokeria, mistä tulisi seokselle kaunis, syvempi väri. Lisäväriä voisi saada ripauksesta sahramia. Niin tai näin, maukasta itsetehtyä sinappia tuli näinkin. =D

Sinappireseptin pohja täältä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihanaa, että jätät kommentin! Pidäthän kommenttisi sävyn rakentavana ja kaikkia kunnioittavana. Erilaiset mielipiteet ja rakentava kritiikkikin ovat tervetulleita, niistä voi aina oppia uutta. Toivon kuitenkin, että blogin sävy säilyy positiivisena. Kiitos! =D