Nyt tulee pitkästä aikaa uutta juttua. Olen nauttinut kesästä täysillä, raivannut turhia rojuja ja tehnyt muuta energiasiivousta sekä puuhastellut pihalla. Nyt päätin kokeilla nokkoslannoitteen tekemistä. Nokkosessahan on valtavasti ravinteita, ja sitä voi käyttää ilmaisena luonnonmukaisena lisäravinteena puutarhassa. En tiedä, miten resepti oikeasti menee, mutta tässä oma kokeiluni. Muutaman päivän päästä selviää lopputulos. Tuskin tässä kuitenkaan voi oikein pieleen mennä. :D
1. Aloitus:
Leikkasin aidan viereltä pois jättinokkosia, jotka ovat kasvaneet liian suuriksi käytettäviksi ruokana. Samalla tuli siis kunnostettua pihaa.
2. Hienonnus:
Periaatteessa kai nokkoset voisi vain laittaa lillumaan veteen. Mutta kun mulla kerran on Blendtec, ajattelin tehdä 50/50-sekoituksen: puolet varsista hienonnan, puolet lisään astiaan lillumaan sellaisenaan. Ajattelin tehdä näin, jotta nokkosen ravinteet tulevat varmasti hyödynnettyä 100%:sti. Viherpirtelöidenkin ideahan on se, että kun vihreät kasvikset hienonnetaan tehosekoittimella hienoksi, ravinteet imeytyvät paremmin. Ehkäpä sama idea toimii tässäkin.
3. Lannoiteseos ämpäriin:
Aluksi pohjalle hienonnettu nokkosliemi, sitten loput varret ja ämpäri täyteen vettä. Melkoinen vaahto syntyi. Mietin, että voisikohan nokkosta käyttää jopa pesuaineena....
Viimeisenä silauksena tiibetiläisessä laulavassa kulhossa energisoitua vettä, rakkauden ja kiitollisuuden ajatuksia ja kansi päälle. Sitten ämpäri varjoon muhimaan pariksi päiväksi.
Kuulemani mukaan valmis lious haisee todella pahalle. Jään jännityksellä odottamaan. Mutta jos haju on paha, lannoiteliuosta voi käyttää etanoiden torjumiseen. Etanoita kun on ollut pihalla vähintäänkin riittävästi.
Tälläisia juhannustaikoja siis täällä. Liisan maailmassa kaikki hyvin! :D
Tervetuloa lukemaan blogiani! :) Blogini sai alkunsa tarpeestani löytää keinoja toipua työuupumuksesta, kilpirauhasen vajaatoiminnasta ja lisämunuaisten uupumukseta. Matkan varrella löysin useita toimivia keinoja kohentaa terveyttä. Toivottavasti oivalluksistani on apua juuri Sinulle! Toivuttuani olen löytänyt uuden suunnan, ja nyt blogin jutut keskittyvät kehon ja mielen hyvään oloon, iloon ja tasapainoon. Tällä hetkellä kutsumuksenani on yhdistää naurujooga ja työnorsujen auttaminen.
Happy Wheel
sunnuntai 23. kesäkuuta 2013
lauantai 18. toukokuuta 2013
(Lähes) Gluteeniton pizza
Tänään kokeilin tehdä gluteenitonta pizzaa. Kokeilu onnistui yli odotusten. Olli Postilta olen oppinut, että mistään ei tarvitse luopua, mutta kaiken voi tehdä paremmin. Tuo viisaus pitää tässä kohtaa täydellisesti paikkansa. Kaurahiutaleissa on jonkin verran gluteenia, mutta oma vatsani tuntuu silti sietävän kauraa. Sen sijaan pizzassa on selvästi liikaa maitoa. Pitäisi keksiä, millä maitorahkan voi korvata. Ja Aura-juuston tilalla voisi käyttää vuohenjuustoa. No, virheistä oppii. Joka tapauksessa pizza on tosi herkullista. Ja se on toiminut oivana huikopalana, kun tänään on ollut taloyhtiön pihatalkoot ja olen kuopsutellut pihalla ja kärrännyt kottikärryllisiä oksia ja multaa.
Pohja (1 uunipellillinen):
- 1 prk luomumaitorahkaa
- 2 luomukananmunaa
- 1 tl Himalajan vuorisuolaa
- 2 tl psylliumkuitua
- 1 dl luomukaurahiutaleita
- 0,5 dl luomukookosjauhoa
- pienen pähkinämaitosatsin mäski
- 1,5 dl vettä
- Lisää kananmunat sekä maitorahka. Hiero mahdollisimman tasaiseksi tahnaksi.
- Lisää vettä niin, että muodostuu pehmeä mutta silti napakasti koossapysyvä taikina. Huomaa, että psyllim, kookosjauho ja kaurahiutaleet kaikki turpoavat ja sitovat itseensä vettä. Saatat siis joutua lisäämään vettä hetken kuluttua.
- Taputtele taikina ohueksi levyksi leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
- Esipaista pohjaa 225 asteessa 10-15 min. Tässä vaiheessa keittiöön leviää huumaavan ihana tuoksu kookosjauhosta.
Taikinaa olisi voinut olla hivenen lisää, sillä teki vähän tiukkaa saada se riittämään koko pellille. Leikkaa ja liimaa -kikkailulla se kuitenkin onnistui. Pohjasta tuli kuitenkin paistettaessa juuri sopivan paksuinen.
Täyte:
- 400 g luomujauhelihaa paistettuna, suolaa ja pippuria
- 1 luomutomaattipastakastikepurkki (1/2 purkista jauhelihaan sekoitettuna, toinen 1/2 pohjalle)
- 4 isoa valkosipulinkynttä
- 2 luomusipulia ohuina siivuina
- 1 prk ananasta
- 1 pussi Aura-murua
- Paista 225 asteessa noin 15 min. Leikkaa jäähtyneen pizzan päälle tuoretta oreganoa. Slurps! :D
Tältä pizza näytti ennen uuniin menoa:
keskiviikko 1. toukokuuta 2013
Klara vappen - Juhla-arvonta on päättynyt
Hauskaa vappua! Aurinkokin ihanasti tervehtii meitä toukokuun kunniaksi.
Blogin juhla-arvonta on päättynyt. Onnetar suosi Niaa, joka saa siis valita itselleen jonkin hyvinvointiohjauksen tai hieronnan. Paljon onnea voittajalle! Ja kaikille yhteisesti ihanaa, aurinkoista toukokuuta. Oi ihana toukokuu! :D
lauantai 27. huhtikuuta 2013
KLM Keijun Lempeä Mantelimaito
Tämä pehmeä ja suussasulava mantelimaito sai nimensä Hima Joogan ihanan Keijun mukaan. Tänään on Keijun syntymäpäivä, joten paljon onnea! :)
Mantelimaitoa voi juoda sellaisenaan tai käyttää kahvi/teemaitona, sen voi surauttaa pirtelöksi marjojen kanssa. Käyttötapoja on monia. Ylijääneestä mäskistä voi tehdä esim. proteiinipatukoita, keksejä tai gluteenittomia leipäsiä.
Mantelimaidon tekeminen on todella helppoa ja nopeaa. Aikaa kuluu vain liottamiseen, mutta sen jälkeen litra tuoretta mantelimaitoa syntyy parissa minuutissa. Mantelimaito on täynnä hyvää proteiinia ja terveellisiä rasvahappoja sekä mm. magnesiumia. Sen sijaan siitä puuttuu lehmänmaidon laktoosi ja vaikeasti pilkkoutuva kaseiini-proteiini. Mantelimaito on myös huomattavasti eettisempi vaihtoehto kuin lehmänmaito.
Valmistus:
1) Laita edellisenä iltana likoamaan
![]() |
Lasipurkissa valmis mantelimaito. Kulhossa ylijäänyt mäski. |
Mantelimaitoa voi juoda sellaisenaan tai käyttää kahvi/teemaitona, sen voi surauttaa pirtelöksi marjojen kanssa. Käyttötapoja on monia. Ylijääneestä mäskistä voi tehdä esim. proteiinipatukoita, keksejä tai gluteenittomia leipäsiä.
Mantelimaidon tekeminen on todella helppoa ja nopeaa. Aikaa kuluu vain liottamiseen, mutta sen jälkeen litra tuoretta mantelimaitoa syntyy parissa minuutissa. Mantelimaito on täynnä hyvää proteiinia ja terveellisiä rasvahappoja sekä mm. magnesiumia. Sen sijaan siitä puuttuu lehmänmaidon laktoosi ja vaikeasti pilkkoutuva kaseiini-proteiini. Mantelimaito on myös huomattavasti eettisempi vaihtoehto kuin lehmänmaito.
Valmistus:
1) Laita edellisenä iltana likoamaan
- 1,25 dl luomumanteleita
- yhteensä 1 dl erilaisia siemeniä (mulla oli tällä kerralla hampun- ja seesaminsiemeniä).
- runsaasti vettä
Laita toiseen astiaan, vaikkapa juomalasiin
- 3 taatelia
- 4 raakakaakaopapua
- vettä
Aamulla huuhtele kaikki ainekset siivilässä juoksevan veden alla. Liottaminen on tärkeää, sillä pähkinöissä ja siemenissä on runsaasti antiravinteita, jotka eivät ole hyväksi ruoansulatuksella. Liottamalla antiravinteet ja muu lika saadaan poistettua. Lisäksi ainekset pehmenevät niin, että ne hienontuvat paremmin.
2) Siirrä ainekset tehokkaan tehosekoittimen kannuun. Lisää 1 l (suodatettua tai lähde-) vettä, hieman Himalajan vuorisuolaa ja aavistus kardemummaa. Laita kansi tiiviisti kiinni ja aja täydellä teholla 45 sekuntia tai kunnes kaikki ainekset ovat hienontuneet. Voit käyttää maitoa tälläisenään tai erotella kuidut siemenpussin tai siivilän avulla.
3) Laita siemenpussi isosuisen astiaan, käännä pussin suu astian reunojen yli. Kaada maitoseos pussiin ja puristele pussia varovasti niin, että maito valuu allaolevaan astiaan. Siemenpussiin jää pelkkä kuiva mäski ja astiaan erottuu valmis silkinpehmeä kuiduton mantelimaito. Siemenpusseja saa esimerkiksi Ruohonjuuresta ja Ekolosta. Jos et omista siemenpussia, voit käyttää apuna tavallista siivilää erottamaan kuidut.
4) Nauti.
perjantai 19. huhtikuuta 2013
5 Tärkeintä toipumisen edistäjää kilpparivajakille
Tervehdys!
Useimmat saamani kommentit ovat koskeneet sitä, että päivityksiä kaivataan useammin. Olen tosiaan päivitellyt blogia laiskasti, mutta nyt tulee päivitys ja tilannekatsaus. Here goes. :D
En väitä, että seuraavat asiat olisivat avain onneen jokaiselle kilpirauhasen vajaatoimintaa tai rT3-dominanssia sairastavalle, mutta omalla kohdallani nämä ovat yhdessä saaneet aikaan huikean edistysaskeleen voinnissa ja energiassa. Kannattaa kokeilla. Osa vinkeistä maksaa, osa taas on täysin ilmaisia!
1. Hakeudu funktionaaliselle lääkärille (esim. Päivi Mäkeläinen Antioksidanttiklinikalla, Erkki Antila Antioksidanttiklinikalla ja Tikkurilan Mehiläisessä, Olli Sovijärvi Antioksidanttiklinikalla ja Ympyrätalon Mehiläisessä, Tiina Keldrima Hyvinvointikeskus Mauritiuksessa Porvoossa sekä vastaanotto Hyvinkäällä; lisäksi olen kuullut kehuja Taija Sompista, mutta en ole itse käynyt hänen vastaanotollaan) ja pyydä lähete MDD:n kilpirauhaspaneeliin. Paneeli on kallis, sillä verinäytteet täytyy lähettää analysoitaviksi Usaan. Vastausten saapumisessa kestää noin 3 viikkoa, mutta se kannattaa. Paneelista selviää kilpirauhasen tilanne kattavasti. Perinteiset terveyskeskuksissa ja työterveydessä käytetyt T4- ja TSH-hormonien mittaukset eivät kerro vielä mitään hormonien välisestä suhteesta. Terve kilpirauhanen erittää nimittäin 9:ää eri hormonia, joten pelkästään T4:n ja TSH:n tsekkaaminen on kuin ampuisi haulikolla hyttystä. Kilpirauhaspaneelista taas selviää T4- ja TSH-hormonien lisäksi myös verenkierrossa olevan vapaan T3-hormonin (T3V) sekä käänteisen T3:sen eli rT3:sen määrä.
[Tarkempi selitys, voi myös hypätä yli: Kaikilla ihmisillä muodostuu T4-hormonista jonkin verran rT3-hormonia, joka on T3-hormonin peilikuva (nimeltään siis reverse T3 eli rT3). Joillakin ihmisillä rT3:sta muodostuu kuitenkin aivan liikaa, jolloin sitä sitoutuu solujen reseptoreihin T3-hormonin sijaan. Tällöin solujen oikeanlaiset toiminnot ja aineenvaihdunta estyvät. Syitä liialliseen rT3:sen muodostumiseen voivat olla mm. stressi, elimistön tulehdukset, lisämunuaisten uupumuksen asteen mukaisesti liiallinen tai liian vähäinen kortisolin tuotanto, raudanpuutos jne.]
Kilpirauhaspaneelin T3:sen ja rT3:sen määristä voidaan laskea niiden välinen suhde: jos se on alle 20, kyseessä ei olekaan perinteinen kilpirauhasen vajaatoiminta vaan rT3-dominanssi, joka vaatii toisenlaisen lääkityksen (elimistön niin salliessa Liothyroin eli Lio) tai elintapojen kokonaisvaltaisen muuttamisen. Itselläni on todettu nimenomaan tuo rT3-dominanssi, mikä johtuu kroonisesta stressistä ja siitä, että elimistöni ei kyennyt hyödyntämään Thyroxin-lääkettä.
2. Pyydä samaan syssyyn lähete MDD:n laajaan suolistoanalyysiin. Rahaahan näihin testeihin menee, mutta esimerkiksi suoliston kunnon on useissa tutkimuksissa havaittu olevan yhteydessä kilpirauhasen toimintahäiriöihin. Huonosti toimiva suolisto voi saada kilpirauhasen sekoamaan ja toisaalta kilpirauhasen vajaatoiminta altistaa ruoansulatuspulmille ja vuotavan suolen oireyhtymälle. Edelleen vuotavan suolen oireyhtymä ylläpitää ja pahentaa kilpirauhaspulmia ja voi edistää rT3-dominanssin kehittymistä. Lisäksi monilla ihmisillä (myös länsimaissa) on suolistossa loisia, vaikka he eivät olisi siitä tietoisia. Edelleen suolistossa voi olla haitallisten bakteerien liikakasvua esim. liian sokeripitoisen tai muuten runsaasti hiilihydraatteja (leipä, pasta, riisi, murot, myslit, pullat jne.) sisältävän ruokavalion seurauksena tai puutetta hyvistä bakteereista esimerkiksi antibioottikuurien seurauksena. Omassa analyysissani paljastui useiden haitallisten bakteerien huomattavaa liikakasvua ja kahden eri maitohappobakteerikannan täydellinen puuttuminen. Tätä on nyt hoidettu antibioottikuurilla ja 6 kk pituisella maitohappobakteerien tankkaamisella, joka jatkuu siis juhannukseen asti. Hoidon alussa kävin myös 4 kertaa suolihuuhtelussa saadakseni vanhat moskat pois paksusuolesta ja edistääkseni kehon puhdistumista.
3. Siisti ruokavaliosi suolistoystävälliseksi. Monet autoimmuunisairauksista (kilpirauhassairaudet, psoriasis, reuma, MS, diabetes jne.) kärsivät ihmiset ovat tietämättään yliherkkiä gluteenille. Pahinta on vehnän gluteeni, mutta useimmat ovat herkkiä myös muiden viljojen gluteenille. Samaan syssyyn kannattaa jättää pois tai ainakin minimoida maitotuotteet, sillä lehmänmaidon proteiini kaseiini on rakenteeltaan hyvin lähellä gluteenia. Juustoja ja hapanmaitotuotteita voi käyttää pienissä määrin, mutta maito sellaisenaan on usein liian vaikeasti sulavaa. Kannattaa myös muistaa, että vuohen-, lampaan- ja alkuperäiskarjanmaidosta tehdyt tuotteet sisältävät toisenlaista kaseiinia, joka on helpommin sulavaa. Itse käytän vain hieman juustoa tai herkuttelen harvakseltaan jäätelöllä. Maidon korvaan itsetekemälläni manteli- tai siemenmaidolla. Alkuun voi olla hyvä jättää pois myös sokeri kaikissa muodoissaan (myös hunaja ja makeat hedelmät) ja käyttää makeutusaineena ainoastaan steviaa (keinotekoiset makeutusaineet kuten aspartaami yms. taas ovat varsinaisia myrkkyjä). Saadaksesi riittävästi kuitua käytä runsaasti kasviksia ja marjoja. Itse olen käyttänyt marjoja päivittäin noin 300-500 g.
4. LEPÄÄ, HYVÄ IHMINEN! Kävin talvella kuuntelemassa upean Kaisa Jaakkolan mahtavaa luentoa hormoneista. Siellä tajusin konkreettisesti, miten tärkeää riittävä lepo on elimistön kaikille toiminnoille. Monet aikuiset nukkuvat aivan liian vähän. Useimmat ihmiset tarvitsevat 8-9 h tuntia unta, kilpirauhasen vajaatoiminnassa usein vielä tätäkin enemmän. Itselleni tämä on ollut suuri haaste. Hyvin usein olen nukkunut 6 h tai jopa alle. Jotenkin on ollut syyllinen olo siitä, jos olen nukkunut enemmän - puhumattakaan päiväunien ottamisesta. Nyt olen panostanut tietoisesti ja aktiivisesti siihen, että saan levättyä riittävästi. Yleensä se tarkoittaa sitä, että tietokone on suljettava klo 21 ja sen jälkeen on oleskeltava hämärässä. Nimittäin myöskään melatoniinintuotantoni ei ole toiminut kunnolla vuosiin. Tässä sitä nyt korjaillaan. Otan iltaisin rauhoittavaa magnesiumsitraattia sekä kausittain melatoniinia/tryptofaania/valeriaanaa. Edelleen on välillä huonoja öitä. Mutta voi sitä riemua ja energiaa hyvin nukutun yön jälkeen! Saan tehtyä töissä vaikka mitä, jaksan lähteä käymään Helsingissä ja voisin vain halata ja suukottaa koko maailmaa! :D
5. Opettele hallitsemaan stressiä. Omaa terveyttäni eniten nakertanut tekijä on ollut jatkuva hurja stressi. Joulukuussa Olli Sovijärvi sanoi minulle suoraan, että elimistöni ei kestä sellaista stressikuormaa vaan hajoili alta. Karua tekstiä, mutta totta. Hän käski minua vähentämään stressiä keinolla millä hyvänsä. Niinpä menin tammikuussa alkaneelle 8 viikon pituiselle Aleksi Litovaaran Mindfulness-intensiivikurssille. Paras päätös pitkään aikaan! Kurssi oli aivan huikea, ja sen aikana olen oppinut rentoutumaan ja selviämään ahdistavistakin tilanteista työpaikalla. Elämääni on tullut tyyneyttä, kiitollisuutta, levollisuutta, rauhaa, tilaa, iloa, rohkeutta ja innostusta. En voi kylliksi hehkuttaa ja suositella Aleksia ja mindfulnessia. Aleksi on aivan huippu! Zen-munkin rauhallisuudella hän otti vastaan loputtomat kysymykseni, vastasi niihin kokemuksen syvällä rintaäänellä tai etsi vastaukset seuraavaksi kerraksi. Toisaalta meillä oli kurssilla aivan mielettömän hauskaa, naurettiin usein vedet silmissä. Aleksista ja koko ryhmästä tuli tosi tärkeitä ja oli ihanaa ihmetellä yhdessä mindfulnessin eri ulottuvuuksia. Minulle tuo kurssi ja mindfulnessin löytäminen on ollut siis avaintekijä toipumisessa. Mutta eihän kaikki koskaan ole kaikkia varten. Siispä etsi ja löydä oma tapasi purkaa stressiä ja rentoutua. Minulle päivittäiset mindfulness-harjoitukset piikkimatolla maaten ovat hetki, jota odotan ja joka antaa mittaamattomasti voimia ja iloa. I LOVE MINDFULNESS!
BONUS: Tarkista elimistösi rautataso mittauttamalla esimerkiksi ferritiini. Jos elimistössä on rautaa vähän, se häiritsee kilpirauhashormonien muodostumista ja altistaa rT3-dominanssille. Esimerkiksi runsaat kuukautiset voivat syödä rautavarastoja huomattavasti. Lisäksi jos suolisto on huonossa kunnossa, rauta ei pääse imeytymään, vaikka sitä olisi ravinnossa runsaasti. Mulla oli monestakin syystä johtuen elimistön rautavarastot huvenneet lähes nollille. Ferritiini oli vain 1,3, kun se voisi hyvässä tilanteessa olla jopa 80 (viiterajat 5-100). Lisäksi hemoglobiinini oli romahtanut 142:sta 98:aan. Eipä ihme, että hengästytti, väsytti ja meinasin pyörtyillä töissä! Panostettuani suoliston eheytymiseen ja alettuani nauttia rautalisää huomaan oloni kohentuneen todella paljon!
Edit: Itse asiassa elimistön rautatason parempia mittareita ovat seerumin rauta tai transferriinin saturaatio. Kannattaa mittauttaa myös B12- ja D-vitamiinien taso ja huolehtia niiden riittävästi saannista. Tärkeitä kivennäisaineita puolestaan ovat magnesium, sinkki ja seleeni.
Edit 2: Sain 1.- ja Bonus-kohtien lääketieteellisiin faktoihin valtavasti apua Facebookin vertaistukiryhmältä! Kiitos kanssasiskot ja -veljet! :D
torstai 18. huhtikuuta 2013
JUHLA-ARVONTA: 100 000 kävijää rikki! Wuhuu!
Waude! Olen ollut kiireinen oman terveysremppani kanssa, joten en ole ehtinyt käydä täällä blogissani pitkään aikaan. Pahoittelut siitä. Mutta waudevissimo! Riemukseni huomasin, että blogiani on luettu yli 100 000 kertaa. Mieletöntä! Olen kirjoitellut tätä omaksi ilokseni ja seuratakseni taivaltani uudelleen kohti terveyttä. Mahtavaa, että olen näemmä onnistunut tuomaan viihdykettä ja tietoa teille muillekin. :D
Olen todella otettu siitä, että blogini on saavuttanut näin suuren suosion. LÄMMIN JA NÖYRÄ KIITOS KAIKILLE LUKIJOILLE! Juhlan kunniaksi laitan arvonnan pystyyn. Arvon kaikkien kommentoijien kesken vapaavalintaisen hoidon tai ohjauksen. Kommentointiaikaa on vappuaattoon 30.4. asti. Kirjoita kommenttiisi ruusuja ja/ tai risuja: mistä olet tykännyt, mistä löysit tänne, mikä blogissa on ollut parasta, mistä toivoisit enemmän juttua, mitä voisi olla vähemmän..... Voittaja saa valita yhden tunnin pituisen hoidon tai ohjauksen seuraavista:
- meditaatio-ohjaus
- joogaohjaus
- rentoutusohjaus
- regressio-ohjaus
- naurujoogaohjaus (vaatii vähintään 5 osallistujaa eli sopii esim. työporukalle/ kaveriryhmälle/ polttariohjelmaksi jne.)
- intialainen jokikivihoito
- thai joogahieronta
- terveellisen keittiön ohjaus: esim. viherpirtelön, siemenmaidon ja gluteenittomien leipästen valmistus
sunnuntai 3. maaliskuuta 2013
Sunnuntain herkulliset gluteenittomat voimarieskaset
Olen vuoden alusta lähtien noudattanut viljatonta, maidotonta, hiivatonta, maissitonta, sokeritonta ja palkokasvitonta ja hedelmätöntä (niiden sisältämän runsaan sokerin vuoksi) ruokavaliota. Olo on kohentunut aivan huikeasti! Suosittelen, että jokainen kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastava kokeilee ainakin maidotonta ja gluteenitonta ruokavaliota kuukauden tai kahden ajan. Olen saanut uutta virtaa, nukun paremmin, jäseniä ei särje, "pöhnä" päästä on hävinnyt. Lisäksi vatsa ja suolisto voivat paremmin ja uskallan epäillä, että hemoglobiinitasokin on parantunut jo joulukuun kammottavasta 98:sta.
Alkuun oli hieman ihmettelemistä, mitä oikein söisin. Aamupala on ollut suurin haaste. Olen siitä onnellisessa asemassa, että meidän työpaikan keittäjät tekevät lääkärintodistuksesta mulle räätälöidyn annoksen. Aivan huikeaa palvelua! No, syön aamuisin hirmuisen kasan (300-500 g) pakastemarjoja jauhettuna hienoksi jauheeksi Blendtecissä (toki mikä tahansa tehokas tehosekoitin käy). Sekoitan niitä kookosmaito-vesiseokseen keitetyn riisipuuron sekaan. Muutenkin olen korvannut maidon kookosmaidolla ja itse tehdyllä mantelimaidolla. Pulmaksi vain on muodostunut se, mihin käyttäisin mantelimaidon tekemisestä ylijäävän mäskin.
No, nyt keksin loppusijoituskohteen. Tämä ei ole täysin viljaton, mutta kuitenkin gluteeniton. Kaikki on luomua ja ah, niin hyvää.
Resepti oli suunnilleen tälläinen (en mittaillut sen tarkemmin, täytyy tehdä se seuraavalla kerralla). Tästä tulee 6 rieskasta.
- 1 tl psylliumia sekoitettuna 1,5 dl vettä ja jätettynä turpoamaan
- 1,25 dl luomukaurahiutaleita (ei täysjyvää, koska se ärsyttää suolistoa)
- mäski, mikä syntyi 0,5 dl mantelimäärän hienontamisesta ja jäi jäljelle mantelimaidoksi puristamisen jälkeen
- hieman Himalajan vuorisuolaa
- quinoajauhoa sopivasti eli maun mukaan kaurahiutaleiden kaveriksi
- vettä niin, että koko komeus sekoittuu taikinaksi
- jokaiseen rieskaseen 2 cashewpähkinää
Sekoita kaurahiutaleet, quinoajauho, suola ja mantelimäski. Lisää turvonnut psylliumseos sekä vettä. Sekoita tasaiseksi taikinaksi ja anna turvota sen aikaa, kun uuni kuumenee 225 asteeseen. Lusikoi seoksesta leivinpaperin päälle 6 kasaa ja painele jokaiseen rieskaseen kaksi cashewpähkinää. Paista 225 asteessa niin kauan, että pinta on kauniin kullanruskea. Nauti.
Huom! Ehkä olisi parempi paistaa 200 asteessa niin pinta ei rusketu niin nopeasti.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)