Happy Wheel

Happy Wheel

torstai 10. huhtikuuta 2014

Vinkkejä unettomille


Kärsitkö univaikeuksista? Itse kärsin niistä 24 vuotta, ja noiden pimeiden vuosien aikana olen testannut lukemattomia eri asioita. Vihdoin olen saanut paletin omalta osaltani kuntoon. Näillä ohjeilla olen nyt nukkunut kolmen viikon ajan erinomaisesti. Kokeile, mitkä näistä toimivat sinulle. Tai oletko löytänyt jotain muuta toimivaa? Laita ihmeessä kommenttia jutun alle! Mieti, mikä stressaa sinua. Kirjoita asiat päiväkirjaan, pois mielestäsi. Jos pyörittelet asioita vain mielessäsi, mantelitumakkeesi ja alemmat aivoalueesi työstävät ahdistuksen tunnetta. Mutta kun kirjoitat asiat paperille ja kielellistät ne, joudut käyttämään ylempiä aivorakenteita kuten aivokuorta. Näin saat asioihin uutta näkökulmaa. Tämän jälkeen muuta se, mikä on muutettavissa. Omalla kohdallani tämä on tarkoittanut työpaikan vaihtamista ja omien rajojen asettamista. Opettelen myös käsittelemään hankalilta tuntuvat asiat ihmisten kanssa mahdollisimman nopeasti, etteivät ne jää vaivaamaan. Tässä on tosin vielä aika paljon parannettavaa. 


Mindfulness: opettele hyväksymään asiat sellaisina kuin ne ovat ja olemaan läsnä hetkessä. Luo yhteys mielen ja kehon välille kehomeditaation avulla. Usein tehostan tätä vielä laittamalla selän alle piikkimaton, mistä seuraa todella syvä rentous.


Syö ravinteikasta ruokaa (mielellään luomua, jos mahdollista). Huolehdi siitä, että kehosi saa runsaasti ravinteita. Voit myös ottaa monivitamiinitabletin. Itse suosin Two-Per-Day -kapseleita, joita saa Natura Zonesta. Jotta ravintoaineet myös imeytyvät elimistöön, kannattaa ruoansulatusta tukea nauttimalla ruokailun yhteydessä suolahappotabletti tai ruoansulatusentsyymejä. Lisäksi kannattaa huolehtia maitohappobakteerien saannista.


Syökää klorellaa! Syökää klorellaa! Myrkkyjen poistumista kehosta voi tehostaa nauttimalla klorellaa. Itse en pidä sen mausta, joten nautin klorellan tablettimuodossa. Jos taas pidät klorellasta, voit lisätä sitä pelkään veteen tai vaikka pirtelön joukkoon.


Huolehdi omega-3:n ja omega-6:n oikeasta suhteesta. Itselläni tämä oli aivan pyllyllään. (Selvisi verikokeesta). Olen saanut omegojen välisen suhteen kuntoon nauttimalla syyskuusta lähtien Zinzinon Balance Oilia, mutta muitakin hyviä vaihtoehtoja varmasti on.


Harjoita lihaskuntoa. Kaisa Jaakkolan mukaan lihaskuntoharjoitus polttaa elimistöstä ylimääräistä stressihormoni kortisolia ja toisaalta edistää kasvuhormonin muodostumista. Tee niin raskasta treeniä kuin jaksat. Jos sinulla on lisämunuaispulmia, aerobinen harjoitus voi rasittaa niitä entisestään, mutta lyhyt lihaskuntotreeni sopii silloinkin. Tehokas lihaskuntoharjoitus on ollut itselleni aivan ratkaisevan tärkeässä asemassa. Aloitettuani fustran 3 viikkoa sitten olen nukkunut erinomaisesti, heräilemättä. Eli tehokas lihaskuntotreeni oli itselläni se puuttuva palanen. Mutta ei kannata treenata illalla vaan aamulla tai viimeistään iltapäivällä.    


Selvitä ruokayliherkkyydet. Tee Food Detective - testi tai jokin muu testi, millä saat yliherkkyydet selville. 

                                                                                                                    Syö 3 h välein pieni ateria, jotta verensokeri pysyy tasaisena ja huolehdi myös riittävän proteiinin saamisesta. Tässä toinen niksi, jolla on ollut itselleni huikea vaikutus. Aikaisemmin söin  päivän mittaan 3 jättiateriaa. Verensokerini heilahteli armottomasti: välillä se romahti ja ampaisi sitten taas pilviin. Hirveä rasitus elimistölle!                       


Lopeta kahvinjuonti viimeistään klo 14. Rakastan kahvia, niin en ole siitä luopunut edes lisämunuaisten vuoksi. Mutta juon vain luomukahvia ja nykyään bulletproof-versiona.
                                     
                                                                                                                    Juo iltapäivisin ja iltaisin reishiteetä, joka rauhoittaa hermostoa. Helpointa on käyttää Four Sigma Foodsin valmiita annospussukoita, jotka vain sekoitetaan kuuman veden joukkoon. 
                                                     


Ota aamupäivällä B-vitamiinia, joka myöskin hoitaa hermostoa. B-vitamiini piristää, joten sitä ei kannata ottaa illalla. Ota ruokailun yhteydessä suolahappoa tai ruoansulatusentsyymiä, joka auttaa ruoansulatusta.


Jos käytät Hydrocortisonia, jaa vuorokausiannos useampaan osaan. Itse otan viimeisen annoksen noin klo 13-14, sillä muuten Hydrocortison tekee musta iltapörriäisen eikä nukahtamisesta tule mitään. Tosin nykyään annokseni on vain 5 mg/vrk eli 2,5 mg aamulla ja 2,5 mg iltapäivällä. Huima pudotus, kun vielä puolitoista vuotta sitten annokseni oli 30 mg/vrk eikä sekään tahtonut riittää.


Missä asennossa nukut? Yritä välttää nukkumista vatsallasi tai vasemmalla kyljelläsi. Silloin nimittäin nukut sisäelintesi päällä. Vatsa- ja kylkiasento olivat omat tyypillisimmät asentoni. Kun olen opetellut tietoisesti nukkumaan oikealla kyljelläni, eron olossa huomaa kyllä aamulla.     


Ota illalla 400 mg magnesiumsitraattia. Se rentouttaa ja edistää unen tulemista. Voit ottaa lisäksi melatoniinia tai valeriaanaa.   
                             
                                                                                           
Pyri menemään nukkumaan sekä heräämään aina samaan aikaan, myös viikonloppuisin. Näin sinulle syntyy sisäinen kello, joka helpottaa nukahtamista.          

                                                                                                                          Himmennä valot paria tuntia ennen nukkumaanmenoaikaa ja huolehdi unihygieniasta.  On tärkeää himmentää valot ja sammuttaa tietokoneen näyttö, jotta melatoniinintuotanto käynnistyy.  Yritä sammuttaa myös tablettitietokone ja kännykkä. (Tässä on itselläni vielä tekemistä.) Suosittelen poistamaan makuuhuoneesta kaikki sähkölaitteet lamppua lukuunottamatta. Lataa vempeleet muualla. Sammuta myös langattoman netin modeemi yöksi, koska sen elektromagneettinen säteily voi häiritä unta etenkin, jos olet herkkä sähkölle. Tuuleta makuuhuone ja huolehdi siitä, että siellä on kunnollinen pimennys.

4 kommenttia:

 1. Oikealla kyljellä lepääminen aktivoi myös vasemman sieraimen kautta kulkevan energiakanavan, mikä rentouttaa ja rauhoittaa.

  Omiin iltarutiineihini kuuluu ehdottomasti hammaspesun jälkeen hiusten kampaaminen puisella kammalla. Kampaan hiukset takaa eteen, edestä taakse, sivulta toiselle ja sietten vielä toiselta sivulta toiselle. Tosi rentouttavaa päänahan hierontaa, joka pitää hiukset kiiltävinä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mielenkiintoisesta vinkistä, Jagdev Kaur! Täytyypä kokeilla heti tänä iltana tuota kampausvinkkiä. :D

   Poista
  2. Mikäs tämä Omega tasapaino on? Enpä ole ennen kuullut moisesta

   Poista
  3. Anonyymi: Omega-tasapaino tarkoittaa sitä, että ihanne tapauksessa saisimme yhtä paljon Omega-3- ja Omega-6-rasvahappoa. Niiden suhde pitäisi siis olla 1:1. Kuitenkin saamme ravinnosta hyvin usein enemmän Omega-6:sta. Näin ollen Omega-tasapaino häiriintyy, mistä voi seurata mm. tulehduksia ja muuta haittaa terveydelle. Siksi on hyvä saada tasapaino kuntoon.

   Poista

Ihanaa, että jätät kommentin! Pidäthän kommenttisi sävyn rakentavana ja kaikkia kunnioittavana. Erilaiset mielipiteet ja rakentava kritiikkikin ovat tervetulleita, niistä voi aina oppia uutta. Toivon kuitenkin, että blogin sävy säilyy positiivisena. Kiitos! =D