Happy Wheel

Happy Wheel

maanantai 26. syyskuuta 2011

Mantelimaito (pienillä muutoksilla eteenpäin)

Raw Vanilla Almond Milk
Kuva täältä


Olen tehnyt raakaruokataipaleellani ja pyrkiessäni kohti terveellisempää ruokavaliota useita virheitä. Tai no ei sinänsä virheitä, vaan olen yrittänyt tehdä liian isoja muutoksia liian nopeasti. Ei toiminut. Olen aina näiden kokeiluiden jälkeen palannut entistä huonompiin tapoihin tai ainakin vanhalle tutulle tasolle. Nyt hyväksyn, että on parempi tehdä pieni muutos, joka tuntuu hyvältä ja jota on helppo noudattaa kuin yrittää muuttaa ruokavaliota kerralla. Raakaruoka- ja fitnessvalmentaja Yuri Elkaim suositteleekin, että raakaruokavalioon siirtymisen voi aloittaa lisäämällä päivittäiseen ruokavalioon yhden tuoreen hedelmän tai vihanneksia. Ei ole liian vaikeaa! =D

Olen jo jonkin aikaa miettinyt maidon jättämistä pois ruokavaliostani. Luomumaitokin on käsiteltyä, Bisaan taas en aina ehdi. Ja perusmaidossa on monia eettisiä ongelmia, lisäksi homogenisointi ja pastörointi tekee siitä elimistölle vaikeasti käsiteltävää. Monet tutkijat esittävätkin, että lehmänmaito ei kuulu aikuisen ihmisen luonnolliseen ruokavalioon, laktoosi-intoleranssi on aivan normaalia. En tiedä, mutta päätinpä kokeilla. Juustosta en ole vielä valmis täysin luopumaan, mutta voin siirtyä esim. vuohenjuustoon ja lampaanjuustoon. Mieluiten pastöroimattomasta maidosta valmistettuun aina kun mahdollista. 

Yksi oleellinen ja tärkeä muutos ruokavalioni terveellistämisessä olisi kahvista luopuminen. Mutta kun rakastan tuunattua pakurikahviani! Olen siitä täysin riippuvainen. Ja tiedän, että juuri sen takia siitä kannattaisikin luopua. Mutta kun en vaan halua. Niinpä jään odottelemaan hetkeä, jolloin se jää luonnostaan pois, kun ei vaan enää maistu. Näin lopetin 22-vuotiaana tupakanpolton kuin seinään, ei vaan tehnyt enää mieli. Kun mitta on tullut täyteen ja on saanut tarpeekseen, vieroittuminen käy kuin itsestään. Jos sen sijaan yritän nyt PAKOTTAA itseni luopumaan kahvista, ajattelen vain ja ainoastaan kahvia ja minulla on koko ajan sellainen olo, että minulta puuttuu jotain / kaipaan jotain. Kamalaa energianhukkaa!

Sen verran olen nyt valmis rukkaamaan ruokavaliotani, että a) pyrin lisäämään hedelmien syöntiä ja b) korvaan maidon manteli/seesam/cashewmaidolla, c) pyrin nauttimaan useammin smoothien. Tässä mantelimaidon ohje (jälleen muokattu, alkuperäinen ohje Yuri Elkaimilta).

Mantelimaito:

 • 1 kahvikupillinen erilaisia pähkinöitä ja manteleita (mulla oli cashew, manteli ja parapähkinä)
 • 4 kahvikupillista suodatettua/ lähdevettä
 • ripaus merisuolaa
 • hieman hunajaa
 • hieman kardemummaa
 • 1 rkl kookosöljyäLiota mantelit ja pähkinät yön yli vedessä. Huuhtele. Lisää tehosekoittimeen yhdessä veden kanssa, aja mahdollisimman sileäksi valkoiseksi nesteeksi. Kaada seos tiheän siivilän läpi kannuun tai käytä mantelimaitopussia (harsokankainen hedelmäpussikin käy tähän mainiosti). Puristele massasta neste pois. Voit käyttää jäljellejäävän pähkinämassan esim. välipalapatukoihin. Huuhtele tehosekoittimen kannu ja kaada maito siihen. Lisää merisuola, hunaja ja haluamasi mausteet. Pyöräytä ainekset tehosekoittimessa sekaisin.


Maito on ihan kohtalaisen makuista sellaisenaankin, mutta sopinee parhaiten pirtelöihin tai kaakaon pohjaksi. Kokeilin sen lisäämistä kahvimaidoksi. Aika paljon sai lorauttaa, eikä kahvin väri kummoisesti muuttunut. About juotavaa kahvia silti. Mutta voi olla, että tämä jouduttaa vieroittautumistani kahvista. ;)


Uskoisin, että ihan superhyvä ja ravitseva välipala tulisi tuosta mantelimaidosta sekoitettuna banaanin ja raakakaakaon kanssa. Nami! Taidankin ottaa sellaisen evääksi tämän illan Elä, Opi, Rakasta -kurssille. 


Ihanan energistä ja syksyisen raikasta päivää! Raw Almond Power!

3 kommenttia:

 1. Luin jostain, varmaan raw-kakkukirjasta, että kannattaa siirtyä raw-maailmaan hyväskän kautta. lisätään ensin niitä, ja siitä pikkuhiljaa laajentaa muuhun.

  VastaaPoista
 2. Pogue, kaikki viisaat ja kokeneemmat ovat tosiaan neuvoneet tuon lisäämisen niksin. Niin Wolfe, Viidakkomies, Jaakko Halmetoja, Quinoaa-blogin Heidi. Ihan kaikki. Silti tuon viisauden tajuaa vasta itse kömmähdettyään. Olen vissiin niin impulsiivinen ja äkkinäinen luonne, että kaiken muutoksen pitäisi tapahtua heti. Mutta kuten todettua, se ei ole tässäkään ollut hyväksi. Raakailussa kuin niin monesti muutenkin elämässä kannattaa opetella hyväksymään ja sietämään keskeneräisyyttä ja hidasta muutosta. Se on omalla kohdallani niin totta, laajempikin metafora. Mutta mikäs tässä on opetellessa. Hitaasti eteenpäin. Ja huomenna on taas uusi mahdollisuus oppia. =D

  VastaaPoista
 3. Erittäin hyvin sanottu. Harvoin muutoksia pystyy tekemään hetken mielijohteesta. Asian pohtiminen ja puntarointi on jo hyvä alku. Itse koin pitkään huonoa omatuntoa maidon kulutuksesta ja juustonhimostani ja kuvittelin etten pystyisi kostaan luopumaan niistä. Kun lopulta tajusin, että ihmeellisen vatsavaivat johtuivat maidosta, loppui kaikki maitovalmisteiden käyttön kuin seinään. Nyt olo on ollut jo pidemmän aikaa mahtava,enkä edes kaipaa maitotuotteita. Eräässä vegaanikeittokirjassa muuten todettiin, että maito sisältää runsaasti kaseiinia (proteiini), jolla on opiaatin kaltaisia riippuvuutta edistäviä vaikutuksia..

  VastaaPoista

Ihanaa, että jätät kommentin! Pidäthän kommenttisi sävyn rakentavana ja kaikkia kunnioittavana. Erilaiset mielipiteet ja rakentava kritiikkikin ovat tervetulleita, niistä voi aina oppia uutta. Toivon kuitenkin, että blogin sävy säilyy positiivisena. Kiitos! =D