Happy Wheel

Happy Wheel

torstai 23. heinäkuuta 2015

Tahdonvoima ja tuhlaajapojan loppu

Hello!

Sain syntymäpäivälahjaksi Roy F. Baumeisterin ja John Tierneyn kirjoittaman kirjan Tahdonvoima - ihmisen suurin vahvuus. Kirjoittajat ovat sosiaalipsykologeja, jotka ovat tutkineet, mistä tahdonvoima koostuu ja miten sitä voi kehittää. Todella mielenkiintoista luettavaa! Erityisesti innostuin siitä, miten tuhlari kuten minä voi oppia itsekuria rahankäytössä.

Kirjassa on raportoitu useita mielenkiintoisia tutkimustuloksia. Nyt, kun olen vasta kirjan puolivälissä, olen jo oppinut paljon:

- Ihmisen menestystä elämässä ennakoivat selkeimmin kaksi tekijää: älykkyys ja itsekuri. Älykkyyttä on vaikeaa lisätä kovin paljoa, mutta itsekuria jokainen voi vahvistaa.

- Itsekuri ja tahdonvoima ovat kuin lihaksia. Ne väsyvät jokaisen päivän mittaan tehdyn päätöksen ja valinnan myötä. Juuri tähän perustuu se, että iltapäivällä alkaa tehdä kovasti mieli makeaa.

- Aivot tarvitsevat toimiakseen glukoosia. Samaten tahdonvoima edellyttää glukoosia. Jos elimistö on käyttänyt kaiken glukoosin, sitä ei ole käytettäväksi tahdonvoimaan. Sokerin nauttiminen auttaa hetkellisesti, mutta sen seurauksena verensokeri romahtaa nopeasti taas alas. Jotta elimistössä olisi glukoosia, kannattaa syödä tasaisin väliajoin hitaita hiilihydratteeja sisältäviä ruokia.

- Tahdonvoiman määrä on yksilöllinen ja rajallinen. Tahdonvoima kuluu sitä käytettäessä. Siksi ei kannata haalia useita tavoitteita samaan aikaan vaan keskittyä yhteen tai kahteen kerrallaan.

- Tahdonvoimaa ja itsekuria on mahdollista kehittää, joskaan ei suurin harppauksin vaan pienin päivittäisin muutoksin.

- Oman toiminnan monitorointi auttaa kasvattamaan itsekuria. Sain kirjasta erinomaisen vinkin rahankäytön seuraamiseen. Siinä ehdotettiin Mint-palvelua, mutta sitä en löytänyt puhelimestani. Sen sijaan latasin toissapäivänä iPhoneeni Daily Budget -sovelluksen.

Tykästyin sovellukseen heti. Ohjelmaan voi itse syöttää tulot, kiinteät menot, säästötavoitteen, velat jne. Tämän jälkeen ohjelma laskee päivittäin käytettävissä olevan budjetin. Minulla se on tällä hetkellä 23,13 €/ päivä. Jos pysyn budjetissa, loistavaa. Vielä parempi, jos en kuluta koko päiväbudjettia - silloin sitä on enemmän käytettäväksi seuraavana päivänä. Jokainen ostos kirjataan ohjelmaan, ja kuluille on omat alaluokat kuten Groceries (ruokaostokset), Clothing (vaatteet), Education (koulutus; tämän alle olen laittanut mm. kirjat ja kynät), Pets (lemmikit) sekä Drinks (juomat).

Ohjelman avulla on helppo seurata, mihin rahat kuluvat ja mistä olisi mahdollista säästää. En tiedä, liittyykö se lukihäiriööni vai mihin. Joka tapauksessa minun on vaikea hahmottaa rahaa ja sen käyttöä, kun se ei ole konkreettisia seteleitä ja kolikoita lompakossa vaan virtuaalista rahaa. Tämä sovellus kuitenkin tekee rahankäytöstä helposti ymmärrettävää jopa lukihäröille. Ja nyt näen selkeästi, kuinka paljon rahaa minulla on vielä käytettävissä tälle viikolle. Ihan mahtavaa! Tämä helpottaa omaa elämääni huomattavasti. Voisin jopa sanoa, että tämä sovellus on tuhlarin tuho. :)

1 kommentti:

  1. Fiksun kuuloinen kirja ja tuo budjettisovellus kuulosti myös järkevältä ja hyödylliseltä!

    M.T.

    VastaaPoista

Ihanaa, että jätät kommentin! Pidäthän kommenttisi sävyn rakentavana ja kaikkia kunnioittavana. Erilaiset mielipiteet ja rakentava kritiikkikin ovat tervetulleita, niistä voi aina oppia uutta. Toivon kuitenkin, että blogin sävy säilyy positiivisena. Kiitos! =D