Happy Wheel

Happy Wheel

lauantai 13. heinäkuuta 2013

Kotitekoinen gluteeniton kookos-pähkinäherkkumysli


Tässäpä herkku, joka ylitti kaikki odotukseni! En syö usein mysliä, mutta joskus tekee mieli herkutella. Kaupan mysleissä on kuitenkin yleensä gluteenia ja joka tapauksessa sokeria, usein myös säilöntäaineita. MindBodyGreenissä oli ohje kotitekoiseen ja sokerittomaan mysliin. Muokkasin sitä hieman sen mukaan, mitä kaapistani löytyi.

Alkuperäisessä ohjeessa neuvottiin paahtamaan mysliä 120-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia. Ilmeisesti siinä oli käytetty liottamattomia pähkinöitä, sillä oma seokseni jäi tuolloin vielä märäksi. Niinpä sekoittelin tuossa vaiheessa mysliseosta, alensin lämmön 50 asteeseen ja laitoin uuninluukun väliin tulitikun. Näin kosteus pääsi haihtumaan. En tiedä ihan tarkasti, kuinka kauan jatkoin tätä lempeää jälkipaahtoa, mutta arviolta 1,5 - 2 h. Sitten hoksasin, että tämänhän voisi tehdä kokonaan elävän ravinnon periaatteella eli paahtaa alusta asti uuni 50 asteessa. Hah! Aina oppii uutta. :D

Itse liotin pähkinät ja siemenet yön yli. Näin niistä saa pois mahdolliset epäpuhtaudet sekä niiden joka tapauksessa sisältämät suolistolle haitalliset entsyymit.

Ja sitten ohje. En muista enää alkuperäistä ohjetta, mutta tässä ohje, jolla tämä oma herkkuni valmistui. Kaikki ainekset ovat luonnollisesti luomua. Jos sinulla ei ole autoimmuunisairautta ja suolistosi kestää, voit toki käyttää myös kaurahiutaleita yms.


  • 4 dl erilaisia pähkinöitä ja siemeniä. Omassa seoksessani oli kurpitsansiemeniä, seesaminsiemeniä, manteleita, pekaanipähkinöitä, tiikeripähkinöitä, hasselpähkinöitä ja saksanpähkinöitä. Huuhtele huolellisesti ja liota runsaassa vedesssä yön yli.
  • 2 rkl chiasiemeniä sekä noin 2 dl vettä. Sekoita ja anna hyytyä yön yli "chialimaksi".
  • 4 dl kookoshiutaleita
  • 4 rkl kookosöljyä + 3 kookospalmusiirappia
  • hieman suolaa, kanelia ja vaniljaa
Tältä valmis seos näytti uunipellillä
Sekoita aamulla chialima ja kookoshiutaleet hyvin sekaisin. 

Sulata lasissa lämpimässä vesihauteessa kookosöljy ja kookospalmusiirappi.

Yhdistä kulhossa kaikki aineet ja levitä tasaiseksi massaksi leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille.

Paahda 120-asteisessa uunissa 15 min, kunnes seos saa kauniin kullanruskean sävyn. Tässä vaiheessa seos on vielä aika märkää. Alenna uunin lämpö 50 asteeseen ja laita luukun väliin tulitikkuaski. Paahda tässä lempeässä lämmössä, kunnes seos on kuivaa ja rapeaa. 

Nauti esim. luomujugurtin, banaanin ja tuoreiden mansikoiden kanssa. Takuuvarma hitti!

Siirrä valmis mysliseos ilmatiiviseen lasipurkkiin. 



7 kommenttia:

  1. Halloota, tuleeko kommenttini perille vai tökkiikö blogger taas pahemman kerran? Ihanan kuuloista granolaa ja ihanaa, että olet taas malttanut tietokoneenkin äärelle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Halloota, HeidiBee! Hienosti kommenttisi näkyy. Kiitos! Kannattaa kokeilla tätä. Oli yllättävän helppoa ja herkullisuus yllätti. :D

      Poista
  2. Hyvä ohje, kiitos! Ajattelin kokeilla kuivattaa tämän kuivurissa (max 43 C), niin entsyymit pysyy toivottavasti hyvin tallella myös :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi, kerro toki sitten omasta kokeilustasi, miten onnistui kuivurilla! Itsekin ajattelin, että olisi kiva saada entsyymit ja ainesten elämänvoima säilytettyä. :D

      Poista
  3. Oi tata taytyy kokeilla! Olen juuri paattamaisillani CandiGone detoxia ja ei kylla tee enaa mitaan gluteenipitoista mieli (eika makeaakaan, paitsi hedelmia vahan) ja kaipaan jotakin aamupala ja valipala ideoita ja tama vaikuttaa taydelliselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katness, CandiGone detox kuulostaa mielenkiintoiselta. Onko se Donna Gatesin ohjelma vai jonkun muun? Voitko laittaa sen ohjeen tai linkin ohjelmaan? Kiitos! :D

      Poista

Ihanaa, että jätät kommentin! Pidäthän kommenttisi sävyn rakentavana ja kaikkia kunnioittavana. Erilaiset mielipiteet ja rakentava kritiikkikin ovat tervetulleita, niistä voi aina oppia uutta. Toivon kuitenkin, että blogin sävy säilyy positiivisena. Kiitos! =D