. |
Tässäpä herkku, joka ylitti kaikki odotukseni! En syö usein mysliä, mutta joskus tekee mieli herkutella. Kaupan mysleissä on kuitenkin yleensä gluteenia ja joka tapauksessa sokeria, usein myös säilöntäaineita. MindBodyGreenissä oli ohje kotitekoiseen ja sokerittomaan mysliin. Muokkasin sitä hieman sen mukaan, mitä kaapistani löytyi.
Alkuperäisessä ohjeessa neuvottiin paahtamaan mysliä 120-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia. Ilmeisesti siinä oli käytetty liottamattomia pähkinöitä, sillä oma seokseni jäi tuolloin vielä märäksi. Niinpä sekoittelin tuossa vaiheessa mysliseosta, alensin lämmön 50 asteeseen ja laitoin uuninluukun väliin tulitikun. Näin kosteus pääsi haihtumaan. En tiedä ihan tarkasti, kuinka kauan jatkoin tätä lempeää jälkipaahtoa, mutta arviolta 1,5 - 2 h. Sitten hoksasin, että tämänhän voisi tehdä kokonaan elävän ravinnon periaatteella eli paahtaa alusta asti uuni 50 asteessa. Hah! Aina oppii uutta. :D
Itse liotin pähkinät ja siemenet yön yli. Näin niistä saa pois mahdolliset epäpuhtaudet sekä niiden joka tapauksessa sisältämät suolistolle haitalliset entsyymit.
Ja sitten ohje. En muista enää alkuperäistä ohjetta, mutta tässä ohje, jolla tämä oma herkkuni valmistui. Kaikki ainekset ovat luonnollisesti luomua. Jos sinulla ei ole autoimmuunisairautta ja suolistosi kestää, voit toki käyttää myös kaurahiutaleita yms.
- 4 dl erilaisia pähkinöitä ja siemeniä. Omassa seoksessani oli kurpitsansiemeniä, seesaminsiemeniä, manteleita, pekaanipähkinöitä, tiikeripähkinöitä, hasselpähkinöitä ja saksanpähkinöitä. Huuhtele huolellisesti ja liota runsaassa vedesssä yön yli.
- 2 rkl chiasiemeniä sekä noin 2 dl vettä. Sekoita ja anna hyytyä yön yli "chialimaksi".
- 4 dl kookoshiutaleita
- 4 rkl kookosöljyä + 3 kookospalmusiirappia
- hieman suolaa, kanelia ja vaniljaa
Siirrä valmis mysliseos ilmatiiviseen lasipurkkiin. |
Kuulostaa herkulliselta!
VastaaPoistaHalloota, tuleeko kommenttini perille vai tökkiikö blogger taas pahemman kerran? Ihanan kuuloista granolaa ja ihanaa, että olet taas malttanut tietokoneenkin äärelle :)
VastaaPoistaHalloota, HeidiBee! Hienosti kommenttisi näkyy. Kiitos! Kannattaa kokeilla tätä. Oli yllättävän helppoa ja herkullisuus yllätti. :D
PoistaHyvä ohje, kiitos! Ajattelin kokeilla kuivattaa tämän kuivurissa (max 43 C), niin entsyymit pysyy toivottavasti hyvin tallella myös :-)
VastaaPoistaAnonyymi, kerro toki sitten omasta kokeilustasi, miten onnistui kuivurilla! Itsekin ajattelin, että olisi kiva saada entsyymit ja ainesten elämänvoima säilytettyä. :D
PoistaOi tata taytyy kokeilla! Olen juuri paattamaisillani CandiGone detoxia ja ei kylla tee enaa mitaan gluteenipitoista mieli (eika makeaakaan, paitsi hedelmia vahan) ja kaipaan jotakin aamupala ja valipala ideoita ja tama vaikuttaa taydelliselta!
VastaaPoistaKatness, CandiGone detox kuulostaa mielenkiintoiselta. Onko se Donna Gatesin ohjelma vai jonkun muun? Voitko laittaa sen ohjeen tai linkin ohjelmaan? Kiitos! :D
Poista