Happy Wheel

Happy Wheel

sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Sunnuntain herkulliset gluteenittomat voimarieskaset


Olen vuoden alusta lähtien noudattanut viljatonta, maidotonta, hiivatonta, maissitonta, sokeritonta ja palkokasvitonta ja hedelmätöntä (niiden sisältämän runsaan sokerin vuoksi) ruokavaliota. Olo on kohentunut aivan huikeasti! Suosittelen, että jokainen kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastava kokeilee ainakin maidotonta ja gluteenitonta ruokavaliota kuukauden tai kahden ajan. Olen saanut uutta virtaa, nukun paremmin, jäseniä ei särje, "pöhnä" päästä on hävinnyt. Lisäksi vatsa ja suolisto voivat paremmin ja uskallan epäillä, että hemoglobiinitasokin on parantunut jo joulukuun kammottavasta 98:sta.

Alkuun oli hieman ihmettelemistä, mitä oikein söisin. Aamupala on ollut suurin haaste. Olen siitä onnellisessa asemassa, että meidän työpaikan keittäjät tekevät lääkärintodistuksesta mulle räätälöidyn annoksen. Aivan huikeaa palvelua!  No, syön aamuisin hirmuisen kasan (300-500 g) pakastemarjoja jauhettuna hienoksi jauheeksi Blendtecissä (toki mikä tahansa tehokas tehosekoitin käy). Sekoitan niitä kookosmaito-vesiseokseen keitetyn riisipuuron sekaan. Muutenkin olen korvannut maidon kookosmaidolla ja itse tehdyllä mantelimaidolla. Pulmaksi vain on muodostunut se, mihin käyttäisin mantelimaidon tekemisestä ylijäävän mäskin.

No, nyt keksin loppusijoituskohteen. Tämä ei ole täysin viljaton, mutta kuitenkin gluteeniton. Kaikki on luomua ja ah, niin hyvää.

Resepti oli suunnilleen tälläinen (en mittaillut sen tarkemmin, täytyy tehdä se seuraavalla kerralla). Tästä tulee 6 rieskasta.


  • 1 tl psylliumia sekoitettuna 1,5 dl vettä ja jätettynä turpoamaan
  • 1,25 dl luomukaurahiutaleita (ei täysjyvää, koska se ärsyttää suolistoa)
  • mäski, mikä syntyi 0,5 dl mantelimäärän hienontamisesta ja jäi jäljelle mantelimaidoksi puristamisen jälkeen
  • hieman Himalajan vuorisuolaa
  • quinoajauhoa sopivasti eli maun mukaan kaurahiutaleiden kaveriksi
  • vettä niin, että koko komeus sekoittuu taikinaksi
  • jokaiseen rieskaseen 2 cashewpähkinää
Sekoita kaurahiutaleet, quinoajauho, suola ja mantelimäski. Lisää turvonnut psylliumseos sekä vettä. Sekoita tasaiseksi taikinaksi ja anna turvota sen aikaa, kun uuni kuumenee 225 asteeseen. Lusikoi seoksesta leivinpaperin päälle 6 kasaa ja painele jokaiseen rieskaseen kaksi cashewpähkinää. Paista 225 asteessa niin kauan, että pinta on kauniin kullanruskea. Nauti. 

Huom! Ehkä olisi parempi paistaa 200 asteessa niin pinta ei rusketu niin nopeasti.